N O V O S T I
O   M E D I A W A T C H
R E V I J A   M E D I J S K A   P R E Ž A
o   r e v i j i
s e z n a m
junij 2013
december 2012
junij 2012
december 2011
maj 2011
december 2010
maj 2010
december 2009
maj 2009
december 2008
maj 2008
december 2007
maj 2007
december 2006
maj 2006
november 2005
maj 2005
november 2004
marec / april 2004
oktober 2003
marec 2003
december 2002
poletje 2002
zima 2002
uvodnik
analize medijskega poročanja
etika oglaševanja v medijih
medijski trg
ekspanzija medijske korporacije WAZ
dostop do medijev
samostojni novinarji in sindikati
medijski pregled
mediji in pravo
mediji v mariboru
mediji v svetu
zakaj nisem več novinar
recenzije in prikazi
konference seminarji in obvestila
ekskrementi
foto
poletje / jesen 2001
pomlad 2001
zima 2001
poletje-jesen 2000
pomlad 2000
jesen 1999 / zima 2000
poletje 1999
pomlad 1999
zima 1999
poletje 1998
pomlad 1998
zima 1998
u r e d n i š t v o
E D I C I J A   M E D I A W A T C H
S P R E M L J A N J E   N E S T R P N O S T I
N O V I N A R S K I   V E Č E R I
O M I Z J A
M E D I J S K O   S O D E L O V A N J E
T E M E
A V T O R J I
P O V E Z A V E

Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Drobni medijski iztrebki
Kar mošejo hočejo postaviti
Najbolj me je v poročilu našega dopisnika Zdravka Latala zbodla tale informacija: "Bosenska stran je zahtevala tudi razumevanje slovenskih oblasti za gradnjo islamskega centra v Ljubljani." Ne razumem: je bil naš zunanji minister na obisku v Sarajevu ali v Riadu, glavnem mestu Savdske Arabije? Savdijci so namreč znani po tem, da strogo prepovedujejo sleherno drugo vero, sami pa na vse načine podpirajo širjenje islama po svetu. Zdaj se je pojavilo še neko Sarajevo, ki od nas "zahteva razumevanje" za postavitev mošeje, in to samo nekaj mesecev po 11. septembru! /.../ In pri vseh težavah, ki jih ima ta invalidna država, ki objektivno ni zmožna niti prehraniti svojega prebivalstva, se še ukvarja z rečmi, kakršen je bodoči islamski center v Ljubljani?! /.../ Agresivnost Srbov in Tuđmanova megalomanija so samo del zgodbe; /.../ (Rupel odletel iz megle, Delo, 4. 2. 2002)

Biološko inferiorne suhe veje in ogroženost naroda
Ker so matere vključene v proces antisocialnega kapitalističnega izkoriščanja, otroci nimajo doma, saj po vrnitvi iz šole domov tam ne najdejo nikogar, zato buljijo v televizor, kadijo tobak, se potepajo, pijejo in kadijo marihuano. Tako polno zaposlene matere uničujejo otroke in pripravljajo skorajšnji pogreb slovenskemu narodu. Feministke pa o tem ne povedo nič, pač pa ščuvajo ženske na okope feminizma, kateremu moški niso kos, zato se morajo podati na pot "odsotnega očeta in moža" /.../ Kajti otroke vzgaja samo (urejen, odločen in pravičen) oče, ki mora otrokom postaviti ograde in zid ter biti kot reprezentant družbene realitete otrokom za zgled, mati pa pomaga pri vzgoji, če moža podpira in mu prikimava /.../ Med skupine drugačnih sodijo tudi homoseksualci, ki zaradi "drugačnosti" ne morejo poskrbeti za naraščaj, a si vseeno prizadevajo, da bi posvajali tuje otroke in jih skrivenčevali v neki skupnosti, kjer ni absolutno nujno potrebnega očeta in matere, pač pa le dva "čudna" očeta, ki si izkazujeta neke "čudne" nežnosti, ki jih otrok, ki ima sošolce z normalnimi starši, nikakor ne more razumeti /.../ Ugotovil sem (kar je že bilo znano), da homoseksualce ustvarjajo nesrečne, zamorjene, histerične, mračnjaške matere - v glavnem nepotešene žene alkoholikov /.../ Zame je sklep SZO, da homoseksualnost ni bolezen, sporen, saj se ne sklada z mojimi strokovnimi spoznanji, /.../ Odličen poznavalec zahodne družbe Oto Habsburški je že leta 1996 pisal, da je Evropa pred demografskim kolapsom in da jo preplavljajo homoseksualci in lezbijke, zato tudi imetje prehaja v roke ljudi, ki so "suhe veje", medtem ko družine z otroki progresivno siromašijo. Gre za to, da imajo homoseksualci in lezbijke znatno materialno prednost pred zakonci z otroki. Do spremembe bi utegnilo priti, če bi tudi otroci imeli volilni glas, ki bi ga na volitvah udejanjili starši. Tako bi zakonci z otroki porazili homoseksualce in lezbijke. /.../ Z nekaterimi izjavami v intervjuju sem pač povzel svoje strokovne izkušnje zato, da v morebitni polemiki razložim odslej precej zakamuflirano homoseksualno zlorabljanje mladih dečkov (in vse kaže tudi mladih deklic, seveda s strani pohotnih lezbijk). /.../ Homoseksualci bi morali biti zaradi izločenosti iz tvornega reproduktivnega procesa do neke mere vdani v svojo reproduktivno omejenost in zato nekako skromni. Pa niso, ampak so prepojeni z nadkompenzacijskimi popadki, s katerimi želijo prikriti svojo biološko inferiornost. Zato me ob tej gonji nenehno spremlja naslednja vzporednica: kaj bi bilo z nami, če bi zmagali nacistični podrepniki - belogardisti in kaj bi bilo z nami, heteroseksualnimi osebami, če bi nas zmogle preseči "suhe veje"? (Nemoč civilne družbe, Mag, št. 51, 19. 12. 2001)

Kriva sta vino in razigrana deklica
Zadnji, no najnovejši pripetljaj direktorja policije Marka Pogorevca, je že obče znan. Pred leti je z dolenjskimi policisti veseljačil v lovski koči. Vina je bilo tistim krajem in običajem primerno obilo, deklica je bila mlada, vinsko razigrana, pa naj bi se možak razgrel, celo preveč, saj je ovaden, da jo je skušal posiliti. Tedaj dekle, zdaj že gospa, trdi, da se ga je komaj ubranila, in to šele dobesedno z zobmi in nohti. (Detektiv, ki je prijavil direktorja policije, Nedeljski dnevnik, št. 38, 10. 2. 2002)

Avstrijski govedar in jokasta babnica
"Vi ste drek, vi ste dreeeek," se je divje repenčil nizko-okrogel avstrijski govedar, ko so ga, vsega okrvavljenega, varnostniki zaradi pretirane agresivnosti odvlekli s prizorišča. /.../ "Oh, kakšna prasica sem, fuj, aaaa," je skoraj v joku jadikovala v živalsko pokopališče, ogaben krzneni plašč odeta priletna rjavolaska /.../ Po njenem žafranasto dragem moralnem dnu se je lepila zelena gorčica. Nerodnici je kapnilo. /.../ Pristopil je k svoji dami in z robčkom poskušal obrisati neprijetno zeleno brozgo. Neuspešno! Nastal je pravi krater. Jokasta babnica pa je povsem nemočno sedla v sneg. (Ötzimanija, Polet, št. 2, 10. 1. 2002)

Nevarni ilegalci
"Vendar so ljudje ob meji spoznali, da so ilegalni prebežniki nevarni tudi zanje. /.../ Ilegalci so namreč vdirali v zidanice, vikende ali pa kradli avtomobile, ki smo jih pozneje našli na naši zahodni meji." (Uspešno zajezili ilegalne migracije, Dnevnik, 10. 1. 2002)

Neka ženska neslovenskega rodu
Predsednik SDS Janez Janša je obsodil pritlehno gonjo, kot jo je imenoval, zoper generalnega direktorja policije Marka Pogorevca, ki je bil ovaden zaradi domnevnega poskusa posilstva (neka ženska neslovenskega rodu, ki zdaj živi v Kanadi in ima dva otroka, se je naenkrat spomnila, da naj bi jo bil Pogorevc spolno nadlegoval leta 1992 po neki policijski zabavi pri Ribnici - op. V. Š.). (Pohvaljeni poslanci, Delo, 21. 1. 2002)

Izživljanje onemogle naslade
Več kot dva milijona napisanih receptov za različna zdravila za živce, psihoaktivne snovi za odpravljanje strahu in depresije in pomirjevala je vsekakor številka, ki pove, da je današnji Slovenec sposoben "normalno" živeti samo takrat, ko svoje stanje zavesti pripelje do tiste točke, ko ne zaznava več dobro realnega stanja. Med takimi primeri pa niso le odpadniki z dna družbe, pač pa tudi tisti, ki naj bi odgovorno zastopali interese poštenega državljana. /.../ Že res, da imamo pol avtobusa obolelih za aidsom in vsaj še trikrat toliko potrjenih okužb. To pa nikakor ne more biti razlog za reklamiranje varnega injiciranja drog pod geslom: "En šut, ena igla!" Za vse tiste pa, ki bi nemara še zbrali toliko moči, da bi našli primernega gostitelja za izživljanje svoje onemogle naslade: nataknite kondom! (Lebdeči duh, Mag, št. 52, 24. 12. 2001)

Naj mu ne zrase greben
Štiridesetletni moški, ki se je znašel na zatožni klopi zaradi posilstva, je iz ljubljanske sodne palače odkorakal z oprostilno sodbo v žepu. /.../ V več kot burnem razmerju, v katerem ni manjkalo niti fizičnega obračunavanja, se je paru rodil otrok. /.../ Zgodba zase je tudi ravnanje oškodovanke po spolnem odnosu. Kakšno uro kasneje jo je namreč partner pošteno premlatil. Zato ga je prijavila (obtoženca je kaznoval sodnik za prekrške), pri tem pa ni niti z besedo omenila spolnega nasilja. Prijavila ga je čez eno leto, ko je dogodek dodobra premlela v sebi in se strinjala z ugotovitvijo kriminalista, da se je pred tepežem očitno dogajalo še kaj hujšega. Sodniki so se strinjali, da obtoženec ni partner, za katerega bi si ženska oblizala vse prste, če bi ga dobila. Ostra nesoglasja, predvsem pa nasilje in grožnje so zaznamovali njun vsakdan, poleg tega pa obtoženca čaka še nekaj drugih postopkov. Tudi zato mu je senat položil na srce, naj mu zaradi te oprostilne sodbe ne zrase greben. (Mu bo zrasel greben?, Delo, 17. 1. 2002)

Vlomilec, pa še tujec povrhu
Po aretaciji (pri njem je bil le del tatinskega plena) so policisti spoznali, da imajo opravka s starim znancem, specialnim povratnikom, ki je že grešil proti zakonu. Za povrh vsega pa je še tujec brez stalnega ali začasnega prebivališča v Sloveniji. /.../ Na vprašanje, kaj meni o odločitvi preiskovalnega sodnika, ki je konec lanskega leta po zaslišanju izpustil na prostost vlomilca, specialnega povratnika, ki je za nameček še tujec in mu je vstop v našo državo prepovedan, je Pogorevc zgrožen dejal: /.../ Kot da podobni spodrsljaji, kar nekaj smo jih v Sloveniji zadnja leta že doživeli, sodstva res niso izučili. Tički namesto da bi sedli pred obličje pravice, preprosto pomahajo Sloveniji v slovo. Sicer pa; kaj je Mujčić sploh počel v Sloveniji, ko pa zanj velja izgon? /.../ Odgovora zaradi varovanja osebnih podatkov seveda nismo dobili in lahko le ugibamo, da se je v Slovenijo v obdobju prepovedi nahajanja v njej prek zelene meje vrnil že kdaj prej in tu grešil. (Izgnanega lopova niso niti priprli!, Slovenske novice, 5. 1. 2002)

Nasilni Francoz in polna luna
V ponedeljek je polna luna, če ima seveda sploh lahko tolikšno moč, očitno močno udarila po 29-letnem tujcu, Francozu D. D., ki je kot navaden popotnik oziroma turist pripotoval v Slovenijo. Francoz se je namreč med vožnjo po Barjanski na Viču nenadoma ustavil, dva 18-letna Vrhničana, ki sta koračila po pločniku, najprej po angleško ogovoril, potem pa zagrozil in fanta sta morala sesti v avto. Raje sta ubogala, kajti možakar je že s svojo mogočno, brdavsovsko pojavo in postavo v njiju zbudil strah. Francoz je potem zapeljal v mesto /.../ Kaj naj bi bil povod za nasilništvo francoskega brdavsa, lahko le ugibamo. A verjetno le ne gre za povsem nedolžno čudaštvo, saj lahko številne priče potrdijo nenaden izbruh nenadzorovanega besa, ki ga verjetno ne bi mogel izzvati navaden, čeprav morda za nekatere res "poguben" vpliv polne lune. (Francoski brdavs, Delo, 4. 2. 2002)

Kriminalec kandidat za predsednika
Zmago Jelinčič se je prekrstil v Plemenitega, čeprav se je sojenju zaradi pomoči pri poskusu umora skušal izogniti. Prihodnje leto bo kandidiral za predsednika države. Prvi nekdanji kriminalec, ki želi leteti tako visoko. (Leto nesporazumov, Mag, št. 1, 31. 12. 2001)

Poskus posilstva je zgolj nadlegovanje
Zato so si tisti najbolj tumpasti, ki ga ne marajo in ki nikakor ne morejo verjeti, da traja njegov direktorski mandat že tako dolgo, izmislili smešno afero z domnevnim poskusom posilstva, kar je že samo po sebi neumna klasifikacija, saj s svojim opisom spodbija največji del teže domnevnega hudega kaznivega dejanja: morebitni poskus posilstva je nekaj skrajno nejasnega in sodi v zelo ohlapen opis "nadlegovanja" druge osebe. /.../ Tako smo seveda pri bistvu stvari, ki pa ni (kot bi kdo mislil) v tem, ali se je Marko Pogorevc poskušal nasilno spraviti na neko žensko, ki naj bi se znašla v njegovi bližini in s katero naj bi pred tem z druščino popival. Ampak gre za nenavadno politično in medijsko zanimanje za tega plavolasca, ki s svojo deško pojavo nikakor ne daje vtisa, da bi bil nevaren moški, in ki je očitno moteč zaradi drugih razlogov. Si ga sploh lahko kdo v resnici predstavlja, da bi grozil kakšni ženski osebi in od nje zahteval, naj se mu brezpogojno spolno vda (največ, kar bi lahko storil, je po mojem, da bi se na zadnjem sedežu avtomobila poskušal bežno dotakniti prsi kakšnega dekleta, potem pa bi roko tudi kar se da hitro umaknil, ker bi se zbal zaušnice). /.../ Seveda pa je tudi povsem mogoče, da je mladi Pogorevc pred devetimi leti, ko še ni vedel, da bo nekoč v prihodnosti v policijski hierarhiji prilezel tako visoko, poskušal po sindikalni zabavi (ali kakorkoli se je že tisto imenovalo) "položiti" neko žensko, ki mu je prišla v bližino, vendar mu ona tega ni dovolila. To je povsem legitimen moški poskus, ki je denimo veliko več vreden, kot je njegovo celotno domnevno politično delovanje, o katerem imajo v zakulisju mnogi toliko povedati. Predvsem pa obtožba o domnevnem Pogorevčevemu poskusu posilstva neke ženske zanikuje vse dosedanje govorice, ki so jih v podzemlju do nedavna nezadržno širili isti avtorji natolcevanj, da naj bi bil spolno mahnjen na "ono drugo stran" (torej, da naj bi bil peder), in kar naj bi ga še bolj kompromitiralo. Tako je zdaj vsaj jasno, da je najmanj biseksualec ... (Plavolaščeva maska, Mag, št. 4, 23. 1. 2002)

Antiglobalisti - oboževalci terorizma
Antiglobalisti, združeni v nekakšne civilne družbe, ki mi gredo sploh na jetra, ker so civilne družbe - predvsem tudi desne - sredstvo za medijsko promocijo vsakega kronanega zadrteža, ki ima pet minut časa, da se repenči pred brhkimi mladimi novinarkami, ti oboževalci terorizma zdaj začudeni molčijo. Njihovi hrabri, nepremagljivi afganski borci so poraženi. Bush je naredil red v dobrem mesecu in nafta bo nekoč tekla prek Afganistana v Perzijski zaliv. Seveda je to tudi vzrok napada. To priznam antiglobalistom. (Razsuti tovor, Mag, št. 50, 12. 12. 2001)

Polomljena slovenščina s srbohrvaškim naglasom
V gostinskem lokalu Bounty v ljubljanskih Fužinah ni bilo uro po polnoči nobenega gosta. Lastnik, 30-letni Safet Beganović, se je lotil štetja dnevnega izkupička, ko je vstopil neznanec. Takoj je bilo jasno, da si prišlek ni zaželel okrepčila, temveč denar. Neznani moški, visok približno 190 centimetrov, je bil zakrinkan, v roki pa je držal pištolo. Od lastnika je v polomljeni slovenščini s srbohrvaškim naglasom zahteval denar. (Lastnik štel, ropar odnesel izkupiček, Slovenske novice, 8. 1. 2002)

Dejavno spodbujala poskus posilstva
Ovadila naj bi ga domnevna žrtev, ki je časopis obzirno ni želel imenovati, mu je pa zaupala, da je zaradi tega dogodka zapustila Slovenijo. Izvemo še, da gre za fizično delavko, ki je pooblasitla detektivsko agencijo Detektiv, d. o. o. /.../ Tako so detektivi ugotovili, da je bil onega dne Pogorevc opit, da je bila opita tudi neimenovana gospodična in da je med njima prišlo do "določenega ljubimkanja". /.../ Obtožbe, ki letijo na Pogorevca, so precej hude, vendar opis dogodka v Mladini (ta je očitno usklajen s Prokšlovim) kaže na nekatera razvidna protislovja. Tako je na primer ženska predstavljena kot napadena žrtev, hkrati pa zapis vsebuje tole: "Določeno ljubimkanje med opitima Pogorevcem in poznejšo domnevno žrtvijo naj bi se začelo že med zabavo v lovski koči." Naslednje vprašanje je, kaj je dama v lovski koči sploh počela. Mladina pojasni, da je bila tam "za popestritev zabave, in še zlasti za družbo Pogorevcu". Torej je mogoče sklepati, da so jo pripeljali samo zato, da bi Pogorevca zabavala, kar je dokazala z opitim ljubimkanjem. To pa ni dejanje, ki bi jo legitimiralo kot damo, ki bi se branila stika z obtoženim, temveč kot nekoga, ki je tak stik dejavno spodbujal. (Nevarna polka, Mag, št. 4, 23. 1. 2002)

Mati, ki si ne zasluži otroka
Vsi otroci si zaslužijo dobre, najboljše starše, vsi starši pa si ne zaslužijo otrok. Ne samo da jih niso vredni, ampak so jim celo smrtno nevarni. Ena takšnih brezvestnih mater, ki sodijo kar za rešetke, je tudi 29-letna Mariborčanka, mati, upati je, da le enega otroka. Štirimesečnega dojenčka, s katerim se je napotila v Gradec, očitno na nakupovalni izlet. Ali še kaj več: v Avstriji je bila namreč s spremljevalcem, ki ni bil njen mož. Po poročanju avstrijske tiskovne agencija APA so mimoidoči pred nakupovalnim središčem v Gradcu postali pozorni na parkirani avtomobil s slovensko registracijo: na sedežih je ležal otrok, oblečen le v pajaca in povsem nepokrit. /.../ Možje postave so do zapuščenega dojenčka prispeli menda kakšnih deset minut pred materjo, ki se je hotela nemudoma odpeljati. Ko so jo zadržali, se je menda hudo razburila. Pozneje so ugotovili, da najverjetneje zato, ker naj bi soprog ničesar vedel o izletu svoje lepše, a vse prej kot pametnejše polovice. In seveda tudi ne o njenem spremljevalcu, prijatelju, kakor se reče. /.../ Neodgovorni materi grozi prijava zaradi zanemarjanja otroka. Pa je to dovolj? Bo, pri takšni mami, sploh dočakal polnoletnost? (Dojenčka v mrzel avto, pa hajd na razprodajo!, Slovenske novice, 16. 1. 2002)

Naj dobi, kar si zasluži
Zloglasni ameriški državljan John Walker Lindh (Suleyman Al Faris ali Abdul Hamid), ki je prodal dušo in pamet teroristično izkrivljeni muslimanski veri in Al Kaidinemu duhovnemu vodji Osami bin Ladnu, je sinoči z ameriškim tovornim letalom prispel na washingtonsko letališče Washington Dulles International Airport. /.../ George Bush za dvajsetletnega upornika proti lastni državi ne najde dobre besede ali opravičila in verjetno tudi njegovi sonarodnjaki ne. Vsi po vrsti upajo, da nikdar več ne bo prestopil praga svobode in bo tako dobil, kar si je zaslužil. (Terorist proti lastni državi med svojimi, Slovenske novice, 25. 1. 2002)

Pičil bo teniške babe
V Melbournu je med žensko publiko sicer strašno priljubljeni Rios dvignil na tone prahu z izjavo, da je vrhunski tenis šibkejšega spola povsem nepomembna igrica z loparjem in žogico. Čilenec si je seveda nakopal jezo vseh najboljših igralk. /.../ Razvedelo se je namreč, da je Nemec Karsten Braasch, trenutno šele 1310. na svetovni teniški lestvici ATP, tik pred začetkom prvega turnirja za grand slam odigral po en niz proti vsaki izmed ameriških teniških sester Williams. Najprej in brez sleherne težave je z igrišča s 6:2 odpravil Sereno, potem pa igraje s 6:1 še Venus Williams, za katero novinarji pišejo in pravijo, da servira in udarja žogico kot moški! Marcelo Rios ni na vest o Braaschevem igračkanju s sestrama Williams rekel še nobene. A se ni bati, da bi teniške babe pozabil pičiti še enkrat! (Slabše polovice so, Slovenske novice, 25. 1. 2002)

Neukrotljivi Francoz
Takoj nato se je tujec prelevil v nasilneža in 18-letnikoma resno zagrozil ter ju prisilil, naj sedeta v njegov avto. S tujcem sta se peljala do Cigaletove ulice, kjer je ustavil. /.../ Tam je Francoz pokazal svoj pravi obraz in najprej s posteljnino zamašil pisoar, tako da je celico poplavila voda, med razgrajanjem je poškodoval ščitnik luči, v notranjost celice pa spraznil gasilni aparat. /.../ Preiskovalni sodnik je tujca zaslišal in se kljub priporočilom policistov, naj ga pošlje na varno v pripor, za odredbo ni odločil. Te njegove odločitve so bili verjetno veseli le pazniki na Povšetovi, ki so se s Francozom dobro namučili. Policisti s centra so bili nad odločitvijo preiskovalnega sodnika nejevoljni, še posebej v sredo, ko so jih ponovno poklicali zaradi neukrotljivega Francoza. (Francoz ga "biksa" že ves teden, Dnevnik, 5. 2. 2002)

Ni impotenten
In so ubrali pot, ki bolj kot o domiselnosti priča o domišljavosti načrtovalcev: naredimo iz kraljeviča Marka posiljevalca, če že prikritega toplega bratca ne moremo, so si rekli. "Drugačnost" vseh sort namreč postaja moderna in dejstvo je, da jo propagira tudi Mladina, ki je zato šokirala Slovence z izsledki detektivov preobražene "spužve" Nikole Prokšlja. Ta je v daljni Kanadi našel srečno poročeno devo, s katero je menda Pogorevc pred devetimi leti, na neki interni zabavi, poskušal spolno občevati. V avtu. Na samem. A je menda rekla ne. In je odnehal, je rečeno v ovadbi, napisani tako, da je škoda, ker mu niso obesili spolnega napada na tretješolko. Že brez direktorja policije, ki seveda zgolj po naključju prav zdaj dopustuje v Avstraliji, je jasno naslednje: prvič, mož ni impotenten; drugič, drznil si je manj kot kak maturant in manj, kot bi si Prokšelj, Kos, ves moški del Slavije in tudi spodaj podpisani; tretjič, krepostna dama ni dosmrtno zaznamovana s psihičnimi travmami; in petič, slovenska javnost je izvedela, da so tudi policajske fešte, podobno kot politika, ena sama kurbarija. (Kraljevič Marko, Mag, št. 4, 23. 1. 2002)

Verjetnost
V primeru zaščitenega spolnega odnosa ta verjetnost ni večja, če pa pogledamo njihovo obnašanje, ko gre za to ... enkratne spolne odnose s partnerji, ki jih ne poznajo, ki tudi niso zaščiteni, je ta verjetnost večja. (Aljaž Hojski, študent medicine, v Extra na Kanalu A o nevarnosti okužbe z virusom HIV pri homoseksualcih /v primerjavi s heteroseksualci/, 1. december 2001)

Kruti Rom
Kruti Rom iz novomeškega zaselka Žabjek je na drevo pribil psa in z njega odrl kožo. Lastnik uboge živali, čistokrvnega belgijskega dolgodlakega ovčarja Dona, je bil Jože Poglajen iz bližnjega Muhabera inpravi: "Potem so ga pojedli." Prebivalci Muhabera imajo videoposnetek okolice romskega naselja: popoln nered in smetišče ter kupi plastičnih kablov. Slednje naj bi Romi sežigali, prebivalci Muhabera pa naj bi obolevali zaradi strupenega dima. Posnetek pokaže tudi živalske ostanke: v Muhaberu trdijo, da so pasji. /…/ Še najbolj jih skrbijo kresi, ki jih nenehno pripravaljajo Romi. Kamera je posnela, kaj pravzaprav tako zavzeto kurijo. /…/ "Če nam ne bo nihče pomagal, si bomo sami. Že med drugo svetovno vojno smo imeli vaške straže, pa jih bomo ustanovili še zdaj. Naj se zgodovina ponovi, resno se dogovarjamo o samoobrambi." (Naselje Muhaber na muhi psožercev?, Slovenske novice, 18. marec 2002)

izpis

 S O R O D N E   T E M E

sovražni govor in medijski diskurz

Medijska preža
Renata Šribar
Ženski vstop: Vstajništvo in spol v medijih
Melita Zajc
Ne le nevarnosti, glejmo raje prednosti novih prostorov javne komunikacije
Jernej Rovšek
Najbolje, da je odziv takojšen in tam, kjer je bila sovražnost izrečena
Lija Mihelič
Z dvotirno obravnavo nad sovražni govor na spletu
Kaja Jakopič
Profesionalni razpihovalci sovražnega govora na spletu
Renata Šribar
Premalo in preveč spola
Ekskrementi
Renata Šribar
»Diskretne« medijske diskriminacije in prisilni androcentrizmi
Iztok Šori, Veronika Bajt
Novi digitalni mediji, seksualnost in migracije
Ekskrementi
Janez Polajnar
Corruptio optimi pessima ali kako je končalo prvo slovensko gledališče
Lija Mihelič, Miha Glavač
Prijavitelji dojemajo govor kot kazniv v zelo širokem obsegu
Sonja Merljak Zdovc
Spletni komentarji: kako pregnati sovražni govor?
Jernej Rovšek
Splet ne more biti izjema
Danijela Tamše
Bosanski delavec ni več prikazan kot tat služb, je pa zreduciran na nemočno žrtev
Tanja Petrović
Tako evropsko
Roman Kuhar
S sovražnim govorom je križ
Veronika Bajt
Onkraj metodološkega rasizma in privilegija koncepta belskosti
Renata Šribar
Regresija javnega diskurza o spolih, spolni usmerjenosti, starševstvu in družini
Renata Šribar
Portretiranje »levih« političark in potentnost desne politike
Ekskrementi
Eva Vrtačič
(Kulturni) Boj na računalnik
Marko Zajc
Zakaj sodobna homofobija spominja na nekdanji antisemitizem?
Viktor Ivančić
Prodor v odlagališče demonov
Ekskrementi
Mitja Velikonja
»TU JE SLO!« »JEBI GA I MI SMO TU« – (Anti)balkanski grafiti in street art slovenske urbane krajine
[1]
Tomaž Pušnik
Konstrukcija Balkana skozi vic v Sloveniji
Jernej Rovšek
Ali je sovražni govor sploh mogoče omejiti?
Sonja Merljak Zdovc
Samoregulacija spletnih medijev: kodeks, moderiranje in celostna registracija uporabnikov
Vesna Kobal
Čakajoč na »pravega«: reprezentacija samskih žensk v reviji Cosmopolitan
Suzana Oreški
Reprezentacije norosti: Privabljanje gledalcev z omalovaževanjem podobe ljudi, potisnjenih na rob
Suzana Oreški
Diskurzi družbenih avtoritet o duševnem zdravju – ovira vključujočim družbenim praksam
Špela Mihevc
So situacije z mediji, ki bi jih želeli spremeniti
Ekskrementi
Marko Zajc
»Tista neverjetna glupost«
Sonja Merljak Zdovc
Mednarodna nagrada za pogum v novinarstvu Claudii Julieti Duque in Vicky Ntetema
Ekskrementi
Andreja Trdina
Spet doma: zamolčevanje razrednih razlik v konstrukciji slovenske običajnosti
Andrej Motl
Sovražni govor v slovenskih medijih na spletu
Renata Šribar
Globalni monitoring medijev: komaj vsaka peta intervjuvana ekspertna oseba ženskega spola
Andrej Motl
Rasizem na internetu
Gorazd Kovačič
Otroške sanje vrhunskih športnikov in slovenska nacija
Brankica Petković
Slovenija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja 200.000 ljudi
Claire Frachon
Francija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja milijonov ljudi
Ekskrementi
Lana Zdravković
Ljudje niso edine živali, ki se smejijo!
Marko Zajc
»Zamorcev ne bomo umivali«
Suzana Oreški
Hendikep kot parodija – Primer razvedrilne oddaje As ti tud not padu?
Renata Šribar
Spol kot spotika Mladine
Roman Kuhar
V imenu družine potvarjajo podatke
Andraž Teršek
Pasti in spodrsljaji svobode izražanja[1]
Saša Banjanac Lubej
Odgovornost novinarjev v vojni v nekdanji Jugoslaviji – Lustracija, sojenje ali pozaba
Ekskrementi
Viktor Ivančić
Hrvaška in Slovenija: Nacionalistična jugonostalgija
Gojko Bervar
Islam in mediji
Gojko Bervar
Muslimanska skupnost ne obstaja, obstajajo muslimanske skupnosti
Nina A. Vobič
Razprava o gradnji džamije in konstrukti o slovenski kulturni podobi
Vesna Vravnik
Lezbična seksualnost prikazana s fotografijami, gejevska zakrita v karikaturah
Marko Zajc, Janez Polajnar
»Za mastne dohodke lastne«
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Slovenski mediji o Kosovu – skozi prizmo velikih sil
Enisa Brizani
Zakaj RKC na spletni strani ne uprablja izraza Rom, temveč Cigan?
Taja Kramberger
Afera Dreyfus in tiskani mediji
Tanja Petrović
Spomin, izkušnja in raba jezika: primer Jugoslovanske ljudske armade
Robert Bobnič
Nezdrava mitologija tv-oddaje Na zdravje!
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Hvala za trud, toda ostanimo raje pri dejstvih
Ekskrementi
Nena Močnik
Mitološke koncepcije v zahodni Evropi živečih Turkov
Nina A. Vobič
Nelagodje, ko bo »komunistični drugi« postal središče sveta
Lana Zdravković
O pravici, ki jo hočemo uveljaviti
Ana Podvršič
Romi v Grosuplju: Romano Čačipe – Namišljene podobe
Tina Cigler
Romi v Novem mestu: Spregledani pozitivni premiki
Ekskrementi
Renata Šribar
Vloga medijev pri (ne)enakih možnostih žensk za politično participacijo v Sloveniji
Nina Djordjević
Medijske reprezentacije kosovske krize v letu 1999
Jurij Popov
O prostituciji in trgovini z ljudmi površno in senzacionalistično
Julija Sardelić, Miro Samardžija, Ksenija H. Vidmar
Medijski spektakel o družini Strojan
Lev Centrih
»Cigo iz Ambrusa«, dojenčkov smeh, vrtnice iz srčka in »jedi govna«
Eva Batista, Tea Golob
Medijska podoba centra za tujce – Utiranje poti za kulturni rasizem
Andrea Kosenjak
Podoba Balkancev v slovenskih medijih – Umazani, brezzobi, zli
Roman Kuhar
Kako je začela izhajati »revija, kjer je vse prav«?
Ekskrementi
Renata Šribar
Predvolilni primer medijske spolne diskriminacije
Nataša Čebular
Politizacija v medijih: primer džamije
Emina Zejnić
Lokalne volitve – Medijsko sprenevedanje
Brankica Petković
Romi v medijih – priložnost za ozaveščanje o diskriminaciji
Ekskrementi
Ksenija H. Vidmar
Multikulturna Evropa?
Bashy Quraishy
Danska, kako pogrešam tvojo humanost
Anne Knudsen
Danska: Karikature v luči priseljenske politike
Nika Susman
Francija: dvojna merila boja proti cenzuri
Sonja Merljak
O samocenzuri, cenzuri in ustrahovanju
Admir Baltić
Kaplja čez rob
Gojko Bervar
Evropske mule, karikatura in kodeks
Neva Nahtigal
Ni samo regulacija
Ekskrementi
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Narisani izbrisani
Tonči Kuzmanić
Razkosanje žensk ali l'homme n'existe pas
Lilijana Burcar
»Razočarane feministke, razočarane ženske, razočarani moški«
Kaja Jakopič
Boj proti sovraštvu na medmrežju ali boj z mlini na veter
Alenka Bezjak
Medijske reprezentacije Afrike
Ekskrementi
Gojko Bervar
Mediji in manjšine, Slovenija in Velika Britanija
Renata Šribar
Političarke in medijski stereotipi
Majda Hrženjak
»Materinstvo in kariera« kot oglasna priloga
Lilijana Burcar
Seks v mačo cityju
Ekskrementi
Dušan Rebolj
Mrtvi ilegalci in preplašeni ostali
Gorazd Kovačič
Srce v breznu, amnezija in rasizem
Alenka Kotnik
Mediji o Bršljinu: Učitelj domnevno nasilen, Romi zagotovo
Tanja Taštanoska
Pravica do imena, do jezika in do medija
Iztok Šori
Medijska percepcija smrti Olene Popik
Marko Savić
Globalizacija in nacionalizmi v športu1
Živa Humer, Mojca Sušnik
Politika enakih možnosti žensk in moških brez medijske pozornosti
Zlatko Skrbiš
Avstralija: Zaliv Guantanamo in politika avstralske pripadnosti1
Ciril Oberstar
Teorija bistvenih stranskih proizvodov razprave – Primer izbrisanih
Maks Kaš
Proizvodnja javnega jezika – Mi o Romih
Ignacio Ramonet
Za svobodne medije*
Ekskrementi
Brankica Petković
Medijski linč – Domnevni posiljevalec osumljen, obtožen in obsojen
Urška Mlinarič
O silhueti džamije in trpljenju Slovencev
Gorazd Kovačič
Izbrisani prikazani kot problem, ne kot oškodovanci
Lea Širok
Medijska slika odstopa italijanskega poslanca v slovenskem parlamentu
Matej Kovačič
Zmago Jelinčič na RGL
Nataša Velikonja
Spopad stališč kot medijski konstrukt
Ekskrementi
Matevž Krivic
Mediji o izbrisanih
Mojca Pajnik
Polarizacija prostitucije: biznis ali javna nemorala
Jasminka Dedić
Hrvaška: Tisk o diskriminaciji Romov
Gorazd Kovačič
Nato: »Zaustavite levico!«
Alenka Kotnik
Islam: Bav bav Alah(1)
Tonči Kuzmanić
Nato: Leninismo, blanquismo e natoismo – senza gusto!
Mojca Pajnik
Islam: Spektakularno o džamiji
Simona Zavratnik Zimic
Islam: Človekove pravice kot ljubiteljska dejavnost
Renata Šribar
Pornografija: Po protipornografskemu ukrepu medijskega inšpektorja
Mojca Pajnik
Pornografija: Ženske med spolnostjo in pornografijo
Brankica Petković
Romi: Lahko je nič ne vedeti o Romih
Lucija Bošnik
Islam v zahodnih medijih
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Brankica Petković
Boj med politiko vključevanja in zavračanja Romov
Roman Kuhar
Homoseksualnost brez obraza
Antipoezija v reviji Maturant&ka
Tonči Kuzmanić
Cannibalismo con gusto ali nacionalna pojedina à la Jelinčič (kulinarična analiza)
Roman Kuhar
Moč besed Borisa Ježa
Špela Šebenik
Protiglobalizacijsko gibanje – medijski konstrukt
Dušan Rebolj
Pritožbe zoper diskriminacijsko poročanje
Peter Stankovič
Nacionalistična prisvojitev nogometnega preporoda v Sloveniji
Roman Kuhar
Pedri, čefurji, pa še rdeče oblečeni
Lea Širok
Italijani in italijanska manjšina v slovenskih medijih
Simona Zavratnik Zimic
(Nove) etnične manjšine v Sloveniji?
Georgios N. Papadakis
Grčija
Mediji brez manjšin
Maria Yaneva
Bolgarija
Romi osovraženi tudi ko so bogati
Gordana Vilović
Hrvaška
Manjšine in novinarska etika
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Lucija Bošnik
Svetovni mediji o 11. septembru in vojni v Afganistanu
Gorazd Kovačič
Za Nato z vsemi sredstvi
Marta Gregorčič
Poročanje Dela o nenasilju v Münchnu
Borut Osonkar
Spontana ideologija novinarstva
Denis Mancevič, Marjana Grčman, Živa Pogačnik
Vojna medijskega spektakla
Lucija Bošnik
Novinarji proti Miloševiću
Polona Movrin
Domneva nedolžnosti v medijih
Alenka Kotnik
Romi v medijih še vedno le kot problem
Majda Hrženjak
Konzervativnost kljub navidezni sodobnosti
Vesna Leskošek
Legalizacija ali dekriminalizacija prostitucije
Matej Kos
Drugačna vizija Pohorja ne dobi medijske pozornosti
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Razcvet natoskepticizma v vodilnih medijih
Alenka Kotnik
"Skrajneži" v slovenskih medijih
Roman Kuhar
Geji in lezbijke vam želijo lep dan
Gašper Malej
Legitimiziranje antikulturnega diskurza dr. Ruglja
Nevenka Dobljekar
Položaj žensk v medijih
Sabina Mihelj
Podobe žensk v medijih
Roman Kuhar
Misice kot piščančje horde?
Alenka Kotnik
Otroci in mladostniki v medijih
Igor Ž. Žagar
Kolumnisti sami izbirajo teme
Tanja Keršmanc
Vsaka zavrnitev objave še ni cenzura
Saša Bojc
Slovenski negativni junak Slobodan Milošević
Matthew A. Killmeier
Mobiliziranje ameriške javnosti
Karina Cunder
Vzpon ekološkega novinarstva
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Alenka Kotnik
V slogu očitne agitacije
Mojca Sušnik
»Že tako je malo pravih Slovencev!«
Simon Delakorda
Gola telesa in prazne epruvete
Srečo Dragoš
Umetna oploditev v katoliških medijih
Majda Hrženjak
Legitimiziranje neenakosti
Saša Banjanac Lubej
Sabina Obolnar, Slovenka
Peter Jančič
Zlorabljen medijski interes
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Roman Kuhar
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela – Drugič
Barbara Vodopivec
Tajnice, čistilke, gospodinje…
Dejan Pušenjak
Katarza slovenskih medijev
Alenka Kotnik
Sovražna retorika medijev
Roman Kuhar
V obljubljeni deželi ksenofobije
Bojan Veselinovič
Radijski spot pripravilo uredništvo
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Nikolai Jeffs
Podoba Afrike v slovenskih medijih
Suzana Tratnik
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela
Marjan Ogrinc
Mediji ignorirajo rock
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Sebastian Reinfeldt
Mi proti njim
Barbara Kelbl
Rome spet kriminalizirajo
Gregor Belušič
O beguncih površno in brezčutno
Miha Ceglar
Kdo je vandal?
Vine Bešter
Na strani gledalcev
Tonči Kuzmanić
To je mentalni rasizem!
Edo Pajk
Ekskrementi
»Čefurska golazen…«
Edo Pajk
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Tonči Kuzmanić
Slovenska košarka ali košarka v Sloveniji
Tonči Kuzmanić
Strah in sovražnost v primeru »Veso«
Boris Čibej
Krivi so uredniki
Tonči Kuzmanić
»Hitler je dobro reševal problem brezposelnosti.«
Edo Pajk
Medijski stereotipi
Retorika begunske politike v Sloveniji
Edicija MediaWatch
Tanja Petrović
Dolga pot domov
Brankica Petković, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Marko Prpič, Roman Kuhar
Mediji za državljane
Roman Kuhar
Medijske podobe homoseksualnosti
Majda Hrženjak, Ksenija H. Vidmar, Zalka Drglin, Valerija Vendramin, Jerca Legan
Njena (re)kreacija
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije - ponatis
Karmen Erjavec, Sandra Bašić-Hrvatin, Barbara Kelbl
Mi o Romih
Tonči Kuzmanić
Bitja s pol strešice
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije
Spremljanje nestrpnosti
2004
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2003
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Gorazd Kovačič
2002
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2001
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Novinarski večeri
05.03.2003
Bashy Quraishy, Christian Moe, Uroš Slak, Ahmed Pašić
O džamijah v Sloveniji
16.10.2001
Melika Salihbeg Bosnawi
Živeti in razumeti islam
13.09.2001
Sanja Sarnavka, Tatjana Božić, Roman Kuhar
Ženske in mediji
27.03.2000
Andreas Unterberger, Ignac Golob
Naš sosed Haider
28.02.2000
Predrag Lucić, Tonči Kuzmanić, Petar Luković
Jezik gneva in sovraštva
22.05.1999
Orhan Galjus, Jožek Horvat, Marjan Dora
Če se rodiš cigan
Omizja
12.10.2006
Brankica Petković, Marko Prpič, Rajko Gerič, Darja Zgonc, Jože Vogrinc, Tomaž Perovič, Roman Kuhar, Jani Sever, Ahmed Pašić, Mitja Blažič, Ksenija H. Vidmar, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Lou Lichtenberg, Granville Williams, Božo Zorko, Branko Grims, Rina Klinar
Mediji za državljane
24.04.2006
Judit Takacs, Miha Lobnik, Brane Mozetič
Pluralizacija medijev ali kje je prostor za gejevske in lezbične medije?
21.03.2006
Admir Baltić, Ahmed Pašić, Beatriz Bedrija Tomšič Čerkez, Ilinka Todorovski, Ervin Hladnik Milharčič
Omizje o islamu in muslimanih v medijih
18.09.2003
Suzana Tratnik, Tatjana Pirc, Katarina Stojanović, Jani Sever, Gorazd Suhadolnik, Miha Lobnik, Marko Milosavljević, Roman Kuhar
Mediji in homoseksualnost