N O V O S T I
O   M E D I A W A T C H
R E V I J A   M E D I J S K A   P R E Ž A
o   r e v i j i
s e z n a m
junij 2013
uvodnik
mediji in vstaje
novinarji
medijski trg
iz zgodovine tiska
satira
sovražni govor
etika
splet
recenzije in prikazi
in memoriam
zasebno o javnem
medijske reforme
ekskrementi
fotografija
december 2012
junij 2012
december 2011
maj 2011
december 2010
maj 2010
december 2009
maj 2009
december 2008
maj 2008
december 2007
maj 2007
december 2006
maj 2006
november 2005
maj 2005
november 2004
marec / april 2004
oktober 2003
marec 2003
december 2002
poletje 2002
zima 2002
poletje / jesen 2001
pomlad 2001
zima 2001
poletje-jesen 2000
pomlad 2000
jesen 1999 / zima 2000
poletje 1999
pomlad 1999
zima 1999
poletje 1998
pomlad 1998
zima 1998
u r e d n i š t v o
E D I C I J A   M E D I A W A T C H
S P R E M L J A N J E   N E S T R P N O S T I
N O V I N A R S K I   V E Č E R I
O M I Z J A
M E D I J S K O   S O D E L O V A N J E
T E M E
A V T O R J I
P O V E Z A V E

Ekskrementi
Drobni medijski iztrebki

Cigani spet kradejo! - Romsko naselje Brezje, ki ga Novomeščani bolj poznajo po starem imenu – ciganski Žabjek – in ki je od Novega mesta oddaljeno le par minut vožnje, je bilo v soboto popoldne priča množičnemu pretepu, v katerega sta bila poleg petih Dolenjcev in Romov vključena dva policista.
(Slovenske novice, 28. marec 2013, www.slovenskenovice.si/(...), »Cigani iz Žabjeka kradli drva in napadli policiste«)

Romske tatinske skupine - Okoli novomeške avtobusne postaje Romi tepejo, brcajo in kradejo, žrtve predvsem dijaki. /…/ Romske tatinske skupine plenijo denar, mobilne telefone in druge uporabne predmete tudi drugod po mestu, predvsem okoli trgovskih in gostinskih lokalov. Napadli so že starejšega invalida, bolničarja ... Novo mesto se vse bolj spreminja v – Žabjak! Slovito romsko naselje, za vse, ki tega še ne vedo.
(Slovenske novice, 2. marec 2013, www.slovenskenovice.si/(...), »Romi ustrahujejo dolenjske dijake«)

Zloraba žensk v politične namene - Pravzaprav bi bilo lepo, če bi prvič v zgodovini dobili predsednico vlade, ki bi bila strokovno kompetentna in moralno neoporečna. /…/ Zato gre v primeru izvolitve Alenke Bratušek za zlorabo žensk v politične namene.
(Reporter, 11. marec 2013, str. 26, »Dan slovenske mandatarke«)

Da je res tako, potrjujejo naslovnice rumenih medijev - Kako je mogoče, da je državni zbor s kar 55 glasovi podpore imenoval za mandatarko osebo, ki je sleparka, plagiatorka in prevarantka, čeprav obstajajo dejstva o plagiatorstvu, se sprašuje mag. Bernard Brščič, predsednik sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika. /…/ Da je res tako, potrjujejo naslovnice rumenih medijev. Tako so na naslovnicah Lady, Lee in Story skoraj sočasno in tik pred praznovanjem dneva žena (8. marec) poudarili ženske atribute Alenke Bratušek. Ob sliki, na kateri Bratuškova razkazuje »seksi noge«, so v Lei pripisali Mijav, prava mačka, tako so želeli opozoriti na njeno izžarevanje seksapilnosti. /…/ Krona tega pa je naslovnica Lady, kjer je fotografiji s smejočo se Bratuškovo dodan napis: Skrbna mama, ki nosi hlače. Če lahko verjamemo rumenim zapisom, smo torej dobili idealno mandatarko, še več, super žensko, po kateri naj bi se zgledovale vse druge. Kaj vse lahko preberemo v članku Poudarja svoje noge, ob kateri je fotografija s podpisom V seksi pozi? O plagiatorstvu seveda niti besede, so pa omenili, da ima končan magistrski študij in da rada poudarja svoje druge vrline, med njimi dekolte in seksi noge, »na katere je očitno zelo ponosna«. Kljub 43 letom in dvema otrokoma naj bi po mnenju tistih, ki v državnem zboru radi pogledajo ženske, izgleda vrhunsko, celo tako, da bi si po dodelitvi visokih ocen modne strokovnjakinje revije Story zaslužila, da postane naslednja »miss parlamenta«.
(Reporter, 11. marec 2013, str. 12, »Medijske čenče o seksapilni plagiatorki«)

Vzhodni prišleki prihajajo na evropski trg delovne sile - Medtem ko se Zahod boji vzhodnih prišlekov iz Romunije in Bolgarije na evropskem trgu delovne sile leta 2014, Poljska opaža nasprotni trend: s trebuhom za kruhom tja prihajajo številni Španci, Portugalci in Italijani.
(Delo, 22. april 2013, str. 6, »Kriza spreminja evropske migracijske tokove«)

Strah pred Kitajci je logičen Eno najpreprostejših vprašanj, ki jih Evropejci postavljajo vsakomur, ki se ima za strokovnjaka za Daljni vzhod, je: »Nas bodo Kitajci preplavili?« Strah je logičen, če pomislimo na 1,3 milijarde ljudi, čedalje bolj odprte meje in vse večjo željo po boljšem življenju.
(Delo, 22, april 2013, str. 6, »Kitajski tretji izseljenski val«)

Ženska – atrakcija - Ko je bila ženska še atrakcija
(naslov članka, Večer, 21. marec 2013, str. 25)

Napeti odnosi med Romi in Neromi - Da so odnosi med Romi in večinskim prebivalstvom na Dolenjskem vse bolj napeti, priča tudi sobotno posredovanje policije in Neromov v največjem romskem naselju Brezje, kjer več sto Romov živi na eni hišni številki. Eden od občanov je namreč v svojem gozdu pri tatvini lesa zalotil Roma, o tem obvestil policiste in se v spremstvu prijateljev odpeljal v romsko naselje.
(Večer, 28. marec 2013, str. 12, »Se lahko ponovi Ambrus?«)

Policista zanimali pedri, ne pa bomba
(naslov članka, Slovenske novice, 16. april 2013, str. 2)

Ženski slej ko prej začne tiktakati biološka ura - Ženska danes ni več samo mama in žena, kot je bila nekoč, ko pravzaprav niti ni imela veliko možnosti osebnega razvoja, zagotovo ne takega kot ga ima danes. /…/ Ženska danes moškemu ne stoji več samo ob strani, temveč z njim tekmuje, se pogaja in primerja. Ob zavedanju, da danes lahko doseže zavidljivo kariero, pa jo od moških kolegov že zmeraj loči dejstvo, da ji slej ko prej začne tiktakati biološka ura, kar privede do ustvarjanja družine.
(Naša žena, januar 2013, str. 12, »Ženske pred odločitvijo: Kariera ali družina?«)

Če bi Kristus hotel žensko za oltarjem …
(naslov članka, 7dni, 27. marec 2013, str. 16)

Redkim primerkom polovice človeštva je treba dati le priložnost - Alenka Bratušek je torej na poti, da se uvrsti med redke primerke polovice človeštva, ki zasedajo vidnejše položaje na oblasti. /…/ Že v osnovi je žalostno, da se ukvarjamo s spolom osebe, ki naj bi sestavila in vodila vlado. Dekleta in ženske so že zdavnaj dokazale, da zmorejo in so sposobne, le priložnost jim mora biti dana. Bratuškova je na prizorišče izstreljena, je rešitev v sili. Pogumna, zelo pogumna. Ni bila izvoljena z namenom, da prevzame vlado. Take vloge ženski v slovenski politiki doslej niso namenile ne slovenske stranke in ne volivci. Najbližje temu je bila Katarina Kresal, nedolžna, lepa, pametna, po besedah Rudija Mogeta, ki je prevzela razpadajočo in propadajočo LDS.
(7dni, 6. marec 2013, str. 8, »Priložnost ji morajo dati njeni«)

Primitivci z juga - Razlagajo nam, da smo takrat, ko smo ustvarjali novo državo, sprejemali zakonodajo po najvišjih standardih (tako rekoč skandinavskih), zato se balkanski bojevniki (in še marsikdo) zdaj sprehajajo naokoli, ker primitivci z juga niso zbrali dokazov po naših visokih standardih.
(Jana, 11. december 2012, str. 3, »Benti, kaj je pravna država?«)

Venček »dejstev« - Še nedavno je veljalo, da imamo takšno politiko, parlament in poslance, kot si jih zaslužimo. Državni zbor je presek družbe, njegov vzorec oziroma Slovenija v malem. Pri tem je odveč vsakršno moraliziranje o prepirih, sovražnem govoru in podobnih nečednostih. /…/ Po »slovenski revoluciji« to ne drži več. Politika je med skorumpiranim odstotkom, mi pa smo neomadeževana, nedolžna, nekoruptna množica 99 odstotkov. Tako so se, denimo, tudi dobro plačani profesorji zlili z revno rajo. /…/ Politiki so zanič, mi pa sposobnost dokazujemo na ulici: ker nas je bilo najprej 10 tisoč in nato 20 tisoč – naslednjič nas mora biti že 25 ali 30 tisoč. Naša protestniška gesla so kreativna, znamo izdelovati unikatne transparente. Srbi so jih izvozili, pa jih bomo še mi.
(Reporter, 18. februar 2013, str. 19, »Parlament ni več presek ljudstva«)

Levičarski skrajneži in anonimni ideološki nasilneži - Seveda pa levičarski skrajneži, ki so še vedno prepričani, da so »avantgarda« ljudstva in tako edini poklicani, da presojajo, kaj je prav in kaj narobe, ne mislijo tako. Mislijo, da imajo edino oni pravico vladati Sloveniji. /…/ Podobno velja za številne druge politične skrajneže, ki so pozivali k protestom. Nekateri celo k nasilnim. Tako »Vstajniška republika«, kot so se anonimni ideološki nasilneži z Metelkove, FDV in drugih brlogov, kjer se regenerira postkomunistična in anarhistična miselnost, poimenovali sami, ni zaživela in ni zamajala Republike Slovenije.
(Demokracija, 27. december 2012, str. 3, »Razum premagal zlo«)

Kačja gnezda in številni namigi - Napetost v državi pred 21. decembrom, ko je napovedana t.i. vseslovenska vstaja, vse bolj narašča. Očitno se uresničuje četrt stoletja stara prerokba, da bo dve desetletji po osamosvojitvi prišlo do viharja, ki naj bi razkril “kačja gnezda”. /…/ Tu se seveda postavlja vprašanje finančnega ozadja organizacije protestov, saj se pojavlja vse več namigov, da se protesti financirajo iz »umazanega« denarja (trgovina z drogami). Interes podzemlja je namreč za vsako ceno preprečiti reformo pravosodnega sistema. /…/ Pri organizaciji protestov je, kot namigujejo naši viri, mogoče zaznati ideološko obarvane elemente, na podlagi katerih so nekdaj gradili obrambni sistem za zaščito revolucionarnih izročil (splošni ljudski odpor in družbena samozaščita).
(Demokracija, 20. december 2012, str. 10–13, »Drzni netilci nove revolucije«)

Bogati sindikalisti in priskledniki delajo predvsem za svoje žepe
(naslov članka, Demokracija, 29. november 2012, str. 20)

Nacionalni radio sodeloval pri hujskaštvu - No, svoj lonček k demonstracijam je pristavil tudi Radio Slovenija, ki je v oddaji Radijski dnevnik ob 19. uri predvajal posnetke nestrpnih izjav nekaterih protestnikov, in to v času, ko so se strasti v Mariboru že razvnele in ko so na policiste že letele granitne kocke in kamni. O tem, zanimivo, poročevalka s protestov ni govorila, je pa omenila, da so policisti, očitno brez tehtnega razloga med protestnike spustili solzivec, s čimer je nacionalni radio celo sodeloval pri hujskaštvu.
(Demokracija, 29. november 2012, str. 17, »Türkovo neodgovorno netenje ognja«)

Upirati se je nesmiselno - Narava je v svojem bistvu kapitalistična. Le da ne operira s simbolnim kapitalom z delnicami, politično in gospodarsko močjo, ampak z realnim, z ozemljem in samicami. Logika liberalnega kapitalizma torej sledi naravnim zakonom. Zato je vsak upor takemu sistemu popolni nesmisel.
(Polet, 22. november 2012, str. 17, »Umetnost boja za vsakdan«)

Priročnost Balkana v Cerkvi in širše - Z odhodom iz dediščine Titove Jugoslavije smo pred dobrimi dvajsetimi leti svetu sporočili, da nam je teh balkanskih poslov dovolj in da se pač tega ne gremo več. Šopirili smo se kot večni Evropejci, ki kulturno ne spadamo v balkanski kotel, ki je poln vojn in krvi, da o njegovi stopnji civiliziranosti ne govorimo. /.../ Da je v to slovensko gluho lozo zastonj pripovedovati, da Zvon ni isto kot nadškofija in da sporno poslovanje ekonoma v balkanskih poslih ni bila stvar vseh odgovornih v Cerkvi, vemo bolj ali manj vsi, tudi tisti, ki to izkoriščajo za pljuvanje po Cerkvi in za podžiganje pouličnih strasti. /../ Da sedanja oblastna politična garnitura potrebuje grešne kozle z »druge strani« in da znova z vso ihto odpira kulturni boj, je razumljivo, saj so v manj kot sto dneh vladanja pokazali, da so popolnoma nesposobni voditi kaj več kot predmestje balkanske čaršije. /.../ Vsekakor, gospod predsednik države, vse našteto je odličen spremljevalni program za pogovore o Sloveniji 2030 v objemu Balkana. (Družina, 12. 5. 2013, http://www.druzina.si/(...) , "Slovenija v objemu Balkana").


izpis

 S O R O D N E   T E M E

sovražni govor in medijski diskurz

Medijska preža
Renata Šribar
Ženski vstop: Vstajništvo in spol v medijih
Melita Zajc
Ne le nevarnosti, glejmo raje prednosti novih prostorov javne komunikacije
Jernej Rovšek
Najbolje, da je odziv takojšen in tam, kjer je bila sovražnost izrečena
Lija Mihelič
Z dvotirno obravnavo nad sovražni govor na spletu
Kaja Jakopič
Profesionalni razpihovalci sovražnega govora na spletu
Renata Šribar
Premalo in preveč spola
Ekskrementi
Renata Šribar
»Diskretne« medijske diskriminacije in prisilni androcentrizmi
Iztok Šori, Veronika Bajt
Novi digitalni mediji, seksualnost in migracije
Ekskrementi
Janez Polajnar
Corruptio optimi pessima ali kako je končalo prvo slovensko gledališče
Lija Mihelič, Miha Glavač
Prijavitelji dojemajo govor kot kazniv v zelo širokem obsegu
Sonja Merljak Zdovc
Spletni komentarji: kako pregnati sovražni govor?
Jernej Rovšek
Splet ne more biti izjema
Danijela Tamše
Bosanski delavec ni več prikazan kot tat služb, je pa zreduciran na nemočno žrtev
Tanja Petrović
Tako evropsko
Roman Kuhar
S sovražnim govorom je križ
Veronika Bajt
Onkraj metodološkega rasizma in privilegija koncepta belskosti
Renata Šribar
Regresija javnega diskurza o spolih, spolni usmerjenosti, starševstvu in družini
Renata Šribar
Portretiranje »levih« političark in potentnost desne politike
Ekskrementi
Eva Vrtačič
(Kulturni) Boj na računalnik
Marko Zajc
Zakaj sodobna homofobija spominja na nekdanji antisemitizem?
Viktor Ivančić
Prodor v odlagališče demonov
Ekskrementi
Mitja Velikonja
»TU JE SLO!« »JEBI GA I MI SMO TU« – (Anti)balkanski grafiti in street art slovenske urbane krajine
[1]
Tomaž Pušnik
Konstrukcija Balkana skozi vic v Sloveniji
Jernej Rovšek
Ali je sovražni govor sploh mogoče omejiti?
Sonja Merljak Zdovc
Samoregulacija spletnih medijev: kodeks, moderiranje in celostna registracija uporabnikov
Vesna Kobal
Čakajoč na »pravega«: reprezentacija samskih žensk v reviji Cosmopolitan
Suzana Oreški
Reprezentacije norosti: Privabljanje gledalcev z omalovaževanjem podobe ljudi, potisnjenih na rob
Suzana Oreški
Diskurzi družbenih avtoritet o duševnem zdravju – ovira vključujočim družbenim praksam
Špela Mihevc
So situacije z mediji, ki bi jih želeli spremeniti
Ekskrementi
Marko Zajc
»Tista neverjetna glupost«
Sonja Merljak Zdovc
Mednarodna nagrada za pogum v novinarstvu Claudii Julieti Duque in Vicky Ntetema
Ekskrementi
Andreja Trdina
Spet doma: zamolčevanje razrednih razlik v konstrukciji slovenske običajnosti
Andrej Motl
Sovražni govor v slovenskih medijih na spletu
Renata Šribar
Globalni monitoring medijev: komaj vsaka peta intervjuvana ekspertna oseba ženskega spola
Andrej Motl
Rasizem na internetu
Gorazd Kovačič
Otroške sanje vrhunskih športnikov in slovenska nacija
Brankica Petković
Slovenija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja 200.000 ljudi
Claire Frachon
Francija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja milijonov ljudi
Ekskrementi
Lana Zdravković
Ljudje niso edine živali, ki se smejijo!
Marko Zajc
»Zamorcev ne bomo umivali«
Suzana Oreški
Hendikep kot parodija – Primer razvedrilne oddaje As ti tud not padu?
Renata Šribar
Spol kot spotika Mladine
Roman Kuhar
V imenu družine potvarjajo podatke
Andraž Teršek
Pasti in spodrsljaji svobode izražanja[1]
Saša Banjanac Lubej
Odgovornost novinarjev v vojni v nekdanji Jugoslaviji – Lustracija, sojenje ali pozaba
Ekskrementi
Viktor Ivančić
Hrvaška in Slovenija: Nacionalistična jugonostalgija
Gojko Bervar
Islam in mediji
Gojko Bervar
Muslimanska skupnost ne obstaja, obstajajo muslimanske skupnosti
Nina A. Vobič
Razprava o gradnji džamije in konstrukti o slovenski kulturni podobi
Vesna Vravnik
Lezbična seksualnost prikazana s fotografijami, gejevska zakrita v karikaturah
Marko Zajc, Janez Polajnar
»Za mastne dohodke lastne«
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Slovenski mediji o Kosovu – skozi prizmo velikih sil
Enisa Brizani
Zakaj RKC na spletni strani ne uprablja izraza Rom, temveč Cigan?
Taja Kramberger
Afera Dreyfus in tiskani mediji
Tanja Petrović
Spomin, izkušnja in raba jezika: primer Jugoslovanske ljudske armade
Robert Bobnič
Nezdrava mitologija tv-oddaje Na zdravje!
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Hvala za trud, toda ostanimo raje pri dejstvih
Ekskrementi
Nena Močnik
Mitološke koncepcije v zahodni Evropi živečih Turkov
Nina A. Vobič
Nelagodje, ko bo »komunistični drugi« postal središče sveta
Lana Zdravković
O pravici, ki jo hočemo uveljaviti
Ana Podvršič
Romi v Grosuplju: Romano Čačipe – Namišljene podobe
Tina Cigler
Romi v Novem mestu: Spregledani pozitivni premiki
Ekskrementi
Renata Šribar
Vloga medijev pri (ne)enakih možnostih žensk za politično participacijo v Sloveniji
Nina Djordjević
Medijske reprezentacije kosovske krize v letu 1999
Jurij Popov
O prostituciji in trgovini z ljudmi površno in senzacionalistično
Julija Sardelić, Miro Samardžija, Ksenija H. Vidmar
Medijski spektakel o družini Strojan
Lev Centrih
»Cigo iz Ambrusa«, dojenčkov smeh, vrtnice iz srčka in »jedi govna«
Eva Batista, Tea Golob
Medijska podoba centra za tujce – Utiranje poti za kulturni rasizem
Andrea Kosenjak
Podoba Balkancev v slovenskih medijih – Umazani, brezzobi, zli
Roman Kuhar
Kako je začela izhajati »revija, kjer je vse prav«?
Ekskrementi
Renata Šribar
Predvolilni primer medijske spolne diskriminacije
Nataša Čebular
Politizacija v medijih: primer džamije
Emina Zejnić
Lokalne volitve – Medijsko sprenevedanje
Brankica Petković
Romi v medijih – priložnost za ozaveščanje o diskriminaciji
Ekskrementi
Ksenija H. Vidmar
Multikulturna Evropa?
Bashy Quraishy
Danska, kako pogrešam tvojo humanost
Anne Knudsen
Danska: Karikature v luči priseljenske politike
Nika Susman
Francija: dvojna merila boja proti cenzuri
Sonja Merljak
O samocenzuri, cenzuri in ustrahovanju
Admir Baltić
Kaplja čez rob
Gojko Bervar
Evropske mule, karikatura in kodeks
Neva Nahtigal
Ni samo regulacija
Ekskrementi
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Narisani izbrisani
Tonči Kuzmanić
Razkosanje žensk ali l'homme n'existe pas
Lilijana Burcar
»Razočarane feministke, razočarane ženske, razočarani moški«
Kaja Jakopič
Boj proti sovraštvu na medmrežju ali boj z mlini na veter
Alenka Bezjak
Medijske reprezentacije Afrike
Ekskrementi
Gojko Bervar
Mediji in manjšine, Slovenija in Velika Britanija
Renata Šribar
Političarke in medijski stereotipi
Majda Hrženjak
»Materinstvo in kariera« kot oglasna priloga
Lilijana Burcar
Seks v mačo cityju
Ekskrementi
Dušan Rebolj
Mrtvi ilegalci in preplašeni ostali
Gorazd Kovačič
Srce v breznu, amnezija in rasizem
Alenka Kotnik
Mediji o Bršljinu: Učitelj domnevno nasilen, Romi zagotovo
Tanja Taštanoska
Pravica do imena, do jezika in do medija
Iztok Šori
Medijska percepcija smrti Olene Popik
Marko Savić
Globalizacija in nacionalizmi v športu1
Živa Humer, Mojca Sušnik
Politika enakih možnosti žensk in moških brez medijske pozornosti
Zlatko Skrbiš
Avstralija: Zaliv Guantanamo in politika avstralske pripadnosti1
Ciril Oberstar
Teorija bistvenih stranskih proizvodov razprave – Primer izbrisanih
Maks Kaš
Proizvodnja javnega jezika – Mi o Romih
Ignacio Ramonet
Za svobodne medije*
Ekskrementi
Brankica Petković
Medijski linč – Domnevni posiljevalec osumljen, obtožen in obsojen
Urška Mlinarič
O silhueti džamije in trpljenju Slovencev
Gorazd Kovačič
Izbrisani prikazani kot problem, ne kot oškodovanci
Lea Širok
Medijska slika odstopa italijanskega poslanca v slovenskem parlamentu
Matej Kovačič
Zmago Jelinčič na RGL
Nataša Velikonja
Spopad stališč kot medijski konstrukt
Ekskrementi
Matevž Krivic
Mediji o izbrisanih
Mojca Pajnik
Polarizacija prostitucije: biznis ali javna nemorala
Jasminka Dedić
Hrvaška: Tisk o diskriminaciji Romov
Gorazd Kovačič
Nato: »Zaustavite levico!«
Alenka Kotnik
Islam: Bav bav Alah(1)
Tonči Kuzmanić
Nato: Leninismo, blanquismo e natoismo – senza gusto!
Mojca Pajnik
Islam: Spektakularno o džamiji
Simona Zavratnik Zimic
Islam: Človekove pravice kot ljubiteljska dejavnost
Renata Šribar
Pornografija: Po protipornografskemu ukrepu medijskega inšpektorja
Mojca Pajnik
Pornografija: Ženske med spolnostjo in pornografijo
Brankica Petković
Romi: Lahko je nič ne vedeti o Romih
Lucija Bošnik
Islam v zahodnih medijih
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Brankica Petković
Boj med politiko vključevanja in zavračanja Romov
Roman Kuhar
Homoseksualnost brez obraza
Antipoezija v reviji Maturant&ka
Tonči Kuzmanić
Cannibalismo con gusto ali nacionalna pojedina à la Jelinčič (kulinarična analiza)
Roman Kuhar
Moč besed Borisa Ježa
Špela Šebenik
Protiglobalizacijsko gibanje – medijski konstrukt
Dušan Rebolj
Pritožbe zoper diskriminacijsko poročanje
Peter Stankovič
Nacionalistična prisvojitev nogometnega preporoda v Sloveniji
Roman Kuhar
Pedri, čefurji, pa še rdeče oblečeni
Lea Širok
Italijani in italijanska manjšina v slovenskih medijih
Simona Zavratnik Zimic
(Nove) etnične manjšine v Sloveniji?
Georgios N. Papadakis
Grčija
Mediji brez manjšin
Maria Yaneva
Bolgarija
Romi osovraženi tudi ko so bogati
Gordana Vilović
Hrvaška
Manjšine in novinarska etika
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Lucija Bošnik
Svetovni mediji o 11. septembru in vojni v Afganistanu
Gorazd Kovačič
Za Nato z vsemi sredstvi
Marta Gregorčič
Poročanje Dela o nenasilju v Münchnu
Borut Osonkar
Spontana ideologija novinarstva
Denis Mancevič, Marjana Grčman, Živa Pogačnik
Vojna medijskega spektakla
Lucija Bošnik
Novinarji proti Miloševiću
Polona Movrin
Domneva nedolžnosti v medijih
Alenka Kotnik
Romi v medijih še vedno le kot problem
Majda Hrženjak
Konzervativnost kljub navidezni sodobnosti
Vesna Leskošek
Legalizacija ali dekriminalizacija prostitucije
Matej Kos
Drugačna vizija Pohorja ne dobi medijske pozornosti
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Razcvet natoskepticizma v vodilnih medijih
Alenka Kotnik
"Skrajneži" v slovenskih medijih
Roman Kuhar
Geji in lezbijke vam želijo lep dan
Gašper Malej
Legitimiziranje antikulturnega diskurza dr. Ruglja
Nevenka Dobljekar
Položaj žensk v medijih
Sabina Mihelj
Podobe žensk v medijih
Roman Kuhar
Misice kot piščančje horde?
Alenka Kotnik
Otroci in mladostniki v medijih
Igor Ž. Žagar
Kolumnisti sami izbirajo teme
Tanja Keršmanc
Vsaka zavrnitev objave še ni cenzura
Saša Bojc
Slovenski negativni junak Slobodan Milošević
Matthew A. Killmeier
Mobiliziranje ameriške javnosti
Karina Cunder
Vzpon ekološkega novinarstva
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Alenka Kotnik
V slogu očitne agitacije
Mojca Sušnik
»Že tako je malo pravih Slovencev!«
Simon Delakorda
Gola telesa in prazne epruvete
Srečo Dragoš
Umetna oploditev v katoliških medijih
Majda Hrženjak
Legitimiziranje neenakosti
Saša Banjanac Lubej
Sabina Obolnar, Slovenka
Peter Jančič
Zlorabljen medijski interes
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Roman Kuhar
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela – Drugič
Barbara Vodopivec
Tajnice, čistilke, gospodinje…
Dejan Pušenjak
Katarza slovenskih medijev
Alenka Kotnik
Sovražna retorika medijev
Roman Kuhar
V obljubljeni deželi ksenofobije
Bojan Veselinovič
Radijski spot pripravilo uredništvo
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Nikolai Jeffs
Podoba Afrike v slovenskih medijih
Suzana Tratnik
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela
Marjan Ogrinc
Mediji ignorirajo rock
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Sebastian Reinfeldt
Mi proti njim
Barbara Kelbl
Rome spet kriminalizirajo
Gregor Belušič
O beguncih površno in brezčutno
Miha Ceglar
Kdo je vandal?
Vine Bešter
Na strani gledalcev
Tonči Kuzmanić
To je mentalni rasizem!
Edo Pajk
Ekskrementi
»Čefurska golazen…«
Edo Pajk
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Tonči Kuzmanić
Slovenska košarka ali košarka v Sloveniji
Tonči Kuzmanić
Strah in sovražnost v primeru »Veso«
Boris Čibej
Krivi so uredniki
Tonči Kuzmanić
»Hitler je dobro reševal problem brezposelnosti.«
Edo Pajk
Medijski stereotipi
Retorika begunske politike v Sloveniji
Edicija MediaWatch
Tanja Petrović
Dolga pot domov
Brankica Petković, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Marko Prpič, Roman Kuhar
Mediji za državljane
Roman Kuhar
Medijske podobe homoseksualnosti
Majda Hrženjak, Ksenija H. Vidmar, Zalka Drglin, Valerija Vendramin, Jerca Legan
Njena (re)kreacija
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije - ponatis
Karmen Erjavec, Sandra Bašić-Hrvatin, Barbara Kelbl
Mi o Romih
Tonči Kuzmanić
Bitja s pol strešice
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije
Spremljanje nestrpnosti
2004
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2003
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Gorazd Kovačič
2002
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2001
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Novinarski večeri
05.03.2003
Bashy Quraishy, Christian Moe, Uroš Slak, Ahmed Pašić
O džamijah v Sloveniji
16.10.2001
Melika Salihbeg Bosnawi
Živeti in razumeti islam
13.09.2001
Sanja Sarnavka, Tatjana Božić, Roman Kuhar
Ženske in mediji
27.03.2000
Andreas Unterberger, Ignac Golob
Naš sosed Haider
28.02.2000
Predrag Lucić, Tonči Kuzmanić, Petar Luković
Jezik gneva in sovraštva
22.05.1999
Orhan Galjus, Jožek Horvat, Marjan Dora
Če se rodiš cigan
Omizja
12.10.2006
Brankica Petković, Marko Prpič, Rajko Gerič, Darja Zgonc, Jože Vogrinc, Tomaž Perovič, Roman Kuhar, Jani Sever, Ahmed Pašić, Mitja Blažič, Ksenija H. Vidmar, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Lou Lichtenberg, Granville Williams, Božo Zorko, Branko Grims, Rina Klinar
Mediji za državljane
24.04.2006
Judit Takacs, Miha Lobnik, Brane Mozetič
Pluralizacija medijev ali kje je prostor za gejevske in lezbične medije?
21.03.2006
Admir Baltić, Ahmed Pašić, Beatriz Bedrija Tomšič Čerkez, Ilinka Todorovski, Ervin Hladnik Milharčič
Omizje o islamu in muslimanih v medijih
18.09.2003
Suzana Tratnik, Tatjana Pirc, Katarina Stojanović, Jani Sever, Gorazd Suhadolnik, Miha Lobnik, Marko Milosavljević, Roman Kuhar
Mediji in homoseksualnost