Ekskrementi
Drobni medijski iztrebki

Cigani spet kradejo! - Romsko naselje Brezje, ki ga Novomeščani bolj poznajo po starem imenu – ciganski Žabjek – in ki je od Novega mesta oddaljeno le par minut vožnje, je bilo v soboto popoldne priča množičnemu pretepu, v katerega sta bila poleg petih Dolenjcev in Romov vključena dva policista.
(Slovenske novice, 28. marec 2013, www.slovenskenovice.si/(...), »Cigani iz Žabjeka kradli drva in napadli policiste«)

Romske tatinske skupine - Okoli novomeške avtobusne postaje Romi tepejo, brcajo in kradejo, žrtve predvsem dijaki. /…/ Romske tatinske skupine plenijo denar, mobilne telefone in druge uporabne predmete tudi drugod po mestu, predvsem okoli trgovskih in gostinskih lokalov. Napadli so že starejšega invalida, bolničarja ... Novo mesto se vse bolj spreminja v – Žabjak! Slovito romsko naselje, za vse, ki tega še ne vedo.
(Slovenske novice, 2. marec 2013, www.slovenskenovice.si/(...), »Romi ustrahujejo dolenjske dijake«)

Zloraba žensk v politične namene - Pravzaprav bi bilo lepo, če bi prvič v zgodovini dobili predsednico vlade, ki bi bila strokovno kompetentna in moralno neoporečna. /…/ Zato gre v primeru izvolitve Alenke Bratušek za zlorabo žensk v politične namene.
(Reporter, 11. marec 2013, str. 26, »Dan slovenske mandatarke«)

Da je res tako, potrjujejo naslovnice rumenih medijev - Kako je mogoče, da je državni zbor s kar 55 glasovi podpore imenoval za mandatarko osebo, ki je sleparka, plagiatorka in prevarantka, čeprav obstajajo dejstva o plagiatorstvu, se sprašuje mag. Bernard Brščič, predsednik sveta Inštituta dr. Jožeta Pučnika. /…/ Da je res tako, potrjujejo naslovnice rumenih medijev. Tako so na naslovnicah Lady, Lee in Story skoraj sočasno in tik pred praznovanjem dneva žena (8. marec) poudarili ženske atribute Alenke Bratušek. Ob sliki, na kateri Bratuškova razkazuje »seksi noge«, so v Lei pripisali Mijav, prava mačka, tako so želeli opozoriti na njeno izžarevanje seksapilnosti. /…/ Krona tega pa je naslovnica Lady, kjer je fotografiji s smejočo se Bratuškovo dodan napis: Skrbna mama, ki nosi hlače. Če lahko verjamemo rumenim zapisom, smo torej dobili idealno mandatarko, še več, super žensko, po kateri naj bi se zgledovale vse druge. Kaj vse lahko preberemo v članku Poudarja svoje noge, ob kateri je fotografija s podpisom V seksi pozi? O plagiatorstvu seveda niti besede, so pa omenili, da ima končan magistrski študij in da rada poudarja svoje druge vrline, med njimi dekolte in seksi noge, »na katere je očitno zelo ponosna«. Kljub 43 letom in dvema otrokoma naj bi po mnenju tistih, ki v državnem zboru radi pogledajo ženske, izgleda vrhunsko, celo tako, da bi si po dodelitvi visokih ocen modne strokovnjakinje revije Story zaslužila, da postane naslednja »miss parlamenta«.
(Reporter, 11. marec 2013, str. 12, »Medijske čenče o seksapilni plagiatorki«)

Vzhodni prišleki prihajajo na evropski trg delovne sile - Medtem ko se Zahod boji vzhodnih prišlekov iz Romunije in Bolgarije na evropskem trgu delovne sile leta 2014, Poljska opaža nasprotni trend: s trebuhom za kruhom tja prihajajo številni Španci, Portugalci in Italijani.
(Delo, 22. april 2013, str. 6, »Kriza spreminja evropske migracijske tokove«)

Strah pred Kitajci je logičen Eno najpreprostejših vprašanj, ki jih Evropejci postavljajo vsakomur, ki se ima za strokovnjaka za Daljni vzhod, je: »Nas bodo Kitajci preplavili?« Strah je logičen, če pomislimo na 1,3 milijarde ljudi, čedalje bolj odprte meje in vse večjo željo po boljšem življenju.
(Delo, 22, april 2013, str. 6, »Kitajski tretji izseljenski val«)

Ženska – atrakcija - Ko je bila ženska še atrakcija
(naslov članka, Večer, 21. marec 2013, str. 25)

Napeti odnosi med Romi in Neromi - Da so odnosi med Romi in večinskim prebivalstvom na Dolenjskem vse bolj napeti, priča tudi sobotno posredovanje policije in Neromov v največjem romskem naselju Brezje, kjer več sto Romov živi na eni hišni številki. Eden od občanov je namreč v svojem gozdu pri tatvini lesa zalotil Roma, o tem obvestil policiste in se v spremstvu prijateljev odpeljal v romsko naselje.
(Večer, 28. marec 2013, str. 12, »Se lahko ponovi Ambrus?«)

Policista zanimali pedri, ne pa bomba
(naslov članka, Slovenske novice, 16. april 2013, str. 2)

Ženski slej ko prej začne tiktakati biološka ura - Ženska danes ni več samo mama in žena, kot je bila nekoč, ko pravzaprav niti ni imela veliko možnosti osebnega razvoja, zagotovo ne takega kot ga ima danes. /…/ Ženska danes moškemu ne stoji več samo ob strani, temveč z njim tekmuje, se pogaja in primerja. Ob zavedanju, da danes lahko doseže zavidljivo kariero, pa jo od moških kolegov že zmeraj loči dejstvo, da ji slej ko prej začne tiktakati biološka ura, kar privede do ustvarjanja družine.
(Naša žena, januar 2013, str. 12, »Ženske pred odločitvijo: Kariera ali družina?«)

Če bi Kristus hotel žensko za oltarjem …
(naslov članka, 7dni, 27. marec 2013, str. 16)

Redkim primerkom polovice človeštva je treba dati le priložnost - Alenka Bratušek je torej na poti, da se uvrsti med redke primerke polovice človeštva, ki zasedajo vidnejše položaje na oblasti. /…/ Že v osnovi je žalostno, da se ukvarjamo s spolom osebe, ki naj bi sestavila in vodila vlado. Dekleta in ženske so že zdavnaj dokazale, da zmorejo in so sposobne, le priložnost jim mora biti dana. Bratuškova je na prizorišče izstreljena, je rešitev v sili. Pogumna, zelo pogumna. Ni bila izvoljena z namenom, da prevzame vlado. Take vloge ženski v slovenski politiki doslej niso namenile ne slovenske stranke in ne volivci. Najbližje temu je bila Katarina Kresal, nedolžna, lepa, pametna, po besedah Rudija Mogeta, ki je prevzela razpadajočo in propadajočo LDS.
(7dni, 6. marec 2013, str. 8, »Priložnost ji morajo dati njeni«)

Primitivci z juga - Razlagajo nam, da smo takrat, ko smo ustvarjali novo državo, sprejemali zakonodajo po najvišjih standardih (tako rekoč skandinavskih), zato se balkanski bojevniki (in še marsikdo) zdaj sprehajajo naokoli, ker primitivci z juga niso zbrali dokazov po naših visokih standardih.
(Jana, 11. december 2012, str. 3, »Benti, kaj je pravna država?«)

Venček »dejstev« - Še nedavno je veljalo, da imamo takšno politiko, parlament in poslance, kot si jih zaslužimo. Državni zbor je presek družbe, njegov vzorec oziroma Slovenija v malem. Pri tem je odveč vsakršno moraliziranje o prepirih, sovražnem govoru in podobnih nečednostih. /…/ Po »slovenski revoluciji« to ne drži več. Politika je med skorumpiranim odstotkom, mi pa smo neomadeževana, nedolžna, nekoruptna množica 99 odstotkov. Tako so se, denimo, tudi dobro plačani profesorji zlili z revno rajo. /…/ Politiki so zanič, mi pa sposobnost dokazujemo na ulici: ker nas je bilo najprej 10 tisoč in nato 20 tisoč – naslednjič nas mora biti že 25 ali 30 tisoč. Naša protestniška gesla so kreativna, znamo izdelovati unikatne transparente. Srbi so jih izvozili, pa jih bomo še mi.
(Reporter, 18. februar 2013, str. 19, »Parlament ni več presek ljudstva«)

Levičarski skrajneži in anonimni ideološki nasilneži - Seveda pa levičarski skrajneži, ki so še vedno prepričani, da so »avantgarda« ljudstva in tako edini poklicani, da presojajo, kaj je prav in kaj narobe, ne mislijo tako. Mislijo, da imajo edino oni pravico vladati Sloveniji. /…/ Podobno velja za številne druge politične skrajneže, ki so pozivali k protestom. Nekateri celo k nasilnim. Tako »Vstajniška republika«, kot so se anonimni ideološki nasilneži z Metelkove, FDV in drugih brlogov, kjer se regenerira postkomunistična in anarhistična miselnost, poimenovali sami, ni zaživela in ni zamajala Republike Slovenije.
(Demokracija, 27. december 2012, str. 3, »Razum premagal zlo«)

Kačja gnezda in številni namigi - Napetost v državi pred 21. decembrom, ko je napovedana t.i. vseslovenska vstaja, vse bolj narašča. Očitno se uresničuje četrt stoletja stara prerokba, da bo dve desetletji po osamosvojitvi prišlo do viharja, ki naj bi razkril “kačja gnezda”. /…/ Tu se seveda postavlja vprašanje finančnega ozadja organizacije protestov, saj se pojavlja vse več namigov, da se protesti financirajo iz »umazanega« denarja (trgovina z drogami). Interes podzemlja je namreč za vsako ceno preprečiti reformo pravosodnega sistema. /…/ Pri organizaciji protestov je, kot namigujejo naši viri, mogoče zaznati ideološko obarvane elemente, na podlagi katerih so nekdaj gradili obrambni sistem za zaščito revolucionarnih izročil (splošni ljudski odpor in družbena samozaščita).
(Demokracija, 20. december 2012, str. 10–13, »Drzni netilci nove revolucije«)

Bogati sindikalisti in priskledniki delajo predvsem za svoje žepe
(naslov članka, Demokracija, 29. november 2012, str. 20)

Nacionalni radio sodeloval pri hujskaštvu - No, svoj lonček k demonstracijam je pristavil tudi Radio Slovenija, ki je v oddaji Radijski dnevnik ob 19. uri predvajal posnetke nestrpnih izjav nekaterih protestnikov, in to v času, ko so se strasti v Mariboru že razvnele in ko so na policiste že letele granitne kocke in kamni. O tem, zanimivo, poročevalka s protestov ni govorila, je pa omenila, da so policisti, očitno brez tehtnega razloga med protestnike spustili solzivec, s čimer je nacionalni radio celo sodeloval pri hujskaštvu.
(Demokracija, 29. november 2012, str. 17, »Türkovo neodgovorno netenje ognja«)

Upirati se je nesmiselno - Narava je v svojem bistvu kapitalistična. Le da ne operira s simbolnim kapitalom z delnicami, politično in gospodarsko močjo, ampak z realnim, z ozemljem in samicami. Logika liberalnega kapitalizma torej sledi naravnim zakonom. Zato je vsak upor takemu sistemu popolni nesmisel.
(Polet, 22. november 2012, str. 17, »Umetnost boja za vsakdan«)

Priročnost Balkana v Cerkvi in širše - Z odhodom iz dediščine Titove Jugoslavije smo pred dobrimi dvajsetimi leti svetu sporočili, da nam je teh balkanskih poslov dovolj in da se pač tega ne gremo več. Šopirili smo se kot večni Evropejci, ki kulturno ne spadamo v balkanski kotel, ki je poln vojn in krvi, da o njegovi stopnji civiliziranosti ne govorimo. /.../ Da je v to slovensko gluho lozo zastonj pripovedovati, da Zvon ni isto kot nadškofija in da sporno poslovanje ekonoma v balkanskih poslih ni bila stvar vseh odgovornih v Cerkvi, vemo bolj ali manj vsi, tudi tisti, ki to izkoriščajo za pljuvanje po Cerkvi in za podžiganje pouličnih strasti. /../ Da sedanja oblastna politična garnitura potrebuje grešne kozle z »druge strani« in da znova z vso ihto odpira kulturni boj, je razumljivo, saj so v manj kot sto dneh vladanja pokazali, da so popolnoma nesposobni voditi kaj več kot predmestje balkanske čaršije. /.../ Vsekakor, gospod predsednik države, vse našteto je odličen spremljevalni program za pogovore o Sloveniji 2030 v objemu Balkana. (Družina, 12. 5. 2013, http://www.druzina.si/(...) , "Slovenija v objemu Balkana").

nazaj