N O V O S T I
O   M E D I A W A T C H
R E V I J A   M E D I J S K A   P R E Ž A
o   r e v i j i
s e z n a m
junij 2013
december 2012
junij 2012
uvodnik
kultura in mediji
razredni boj v medijih
mediji in korupcija
samoregulacija medijev
splet
raziskovalno novinarstvo
socialni položaj novinarjev
sovražni govor
medijska etika
iz zgodovine medijev
mediji in pravo
mediji v svetu
regija
civilizacija
razprave
recenzije in prikazi
zasebno o javnem
ekskrementi
fotografija
december 2011
maj 2011
december 2010
maj 2010
december 2009
maj 2009
december 2008
maj 2008
december 2007
maj 2007
december 2006
maj 2006
november 2005
maj 2005
november 2004
marec / april 2004
oktober 2003
marec 2003
december 2002
poletje 2002
zima 2002
poletje / jesen 2001
pomlad 2001
zima 2001
poletje-jesen 2000
pomlad 2000
jesen 1999 / zima 2000
poletje 1999
pomlad 1999
zima 1999
poletje 1998
pomlad 1998
zima 1998
u r e d n i š t v o
E D I C I J A   M E D I A W A T C H
S P R E M L J A N J E   N E S T R P N O S T I
N O V I N A R S K I   V E Č E R I
O M I Z J A
M E D I J S K O   S O D E L O V A N J E
T E M E
A V T O R J I
P O V E Z A V E

Ekskrementi
Drobni medijski iztrebki

O kosmati duši Slovenci vendar nimamo tako kosmate duše in naše vrednote vendar niso tako na psu, da bi glasovali za družinski zakonik, je prepričana Vesna Vilčnik, članica Civilne iniciative za družino in pravice otrok, ki ob tem opozarja, da vsi tisti, ki bodo na referendumu glasovali za družinski zakonik, ker se jim smilijo otroci, sploh ne vedo, o čem pravzaprav govori zakonik.
(Reporter, 19. marec 2012, str. 29, Intervju: Vesna Vilčnik, članica Civilne iniciative za družino in pravice otrok)

Dušebrižniški metelkovci in mirovniki, ki kofetkajo Omenjena organizacija sodi v nabor “metelkovcev”, saj imajo svoje prostore v nekdanjem vojaškem kompleksu na Metelkovi ulici v Ljubljani, ki je prava meka za levičarje. Organizacije, ki imajo tam svoj sedež, se pogosto oglašajo zaradi domnevnega sovražnega govora, nestrpnosti in diskriminacije. Seveda pa si “dušebrižniki” z Metelkove sami jemljejo pravico, da do tistih, ki mislijo drugače, nastopajo s sovražnim govorom in diskvalifikacijo, kar dokazuje tudi omenjeni plakat, ki nasprotnike družinskega zakonika označuje za “zagamane”. /…/ Sodeč po pričevanju enega od delavcev, ki je v prostorih na Metelkovi vzdrževal komunalno infrastrukturo, te organizacije živijo predvsem od ne-dela, saj je na lastne oči videl, kako je videti “delovni dan” povprečnega “mirovnika”: posedanje, “kofetkanje” in pogovori.
(Demokracija, 1. marec 2012, str. 21, Mirovni inštitut in sovražni govor)

Bolj balkanski od Balkana! Že zdaj pa lahko zapišemo, da je zgodba o TV Pink 3 zgodba o Sloveniji, ki je postala bolj balkanska od Balkana.
(Delo, 19. april 2012, str. 5, Ogledalo družbe)

Lažejo in kradejo! Trije cigani sedijo za mizo v baru in se hvalijo drug drugemu: “Jaz sem v petnajstih dneh dal dol 35 kilogramov!” “Jaz sem v desetih dneh dal dol 40 kilogramov,” se pohvali drugi. “Jaz pa sem v sedmih dneh dal dol 45 kilogramov,” je dejal tretji. Za šankom to posluša natakar in jim reče. “Dajte, cigani, ne lažite! Nemogoče je, da bi človek izgubil toliko kilogramov v tako kratkem času!” “Kdo govori o hujšanju, idiot! Mi govorimo o bakrenih žlebovih.”
(Polet, 1. marec 2012, str. 44, rubrika Smisel življenja)

“Ovešeni” Kar nekaj vej družinskega drevesa Mannovih, ugledne nemške literarne družine, je 'ovešenih' z umetniškimi dušami. /…/ Intelektualnemu duhu navkljub sta Tomas in Katia svojim otrokom pustila tudi nekaj 'okvarjenih' genov, ki so vsem skupaj otežili življenje. Oba starša sta izkusila istospolne nagibe, Katijina ljubeča povezanost z bratom dvojčkom pa se je, kot se je šepetalo, že nagibala h krvoskrunstvu. Je bila vsa ta zmešnjava kriva, da sta si kar dva njuna sinova, Klaus in Michael, v zrelih letih prezapleteno življenje skrajšala sama?
(Gloss Express, priloga časopisa Dnevnik, 28. januar 2012, Erika & Klaus Mann)

Iskalci socialne pomoči ali goljufi Pred leti smo denimo po nalogu kriminalistov v Mariboru pregledovali okrog 40 romskih družin. Ugotovilo se je, koliko nepremičnin so imeli. Kupovali so hiše, istočasno pa uporabljali socialna stanovanja medobčinskega stanovanjskega sklada. /…/ Poglejte romske družine – imajo veliko socialnih transferjev. Zdaj smo imeli v Mariboru deložacijo romske družine s šestimi otroki. V šestih letih so dobili za 72 tisoč evrov rednih in izrednih socialnih pomoči. /…/ Kako pa je zdaj? Še imate primere, ko mladim služba ne diši? Ja, imamo. Imam že toliko delovne dobe, da sem imela za stranke stare starše, pa sina in hčer, pa zeta, pa zdaj so že vnuki ... Cele generacije, ki se vrtijo pri nas na CSD in prihajajo po pomoč. A socialne pomoči, ki so že zdaj za marsikoga destimulativne, bodo po novem še višje. Ti, ki nikoli niso delali ali so vse po grlu spustili in zdaj nimajo ničesar, bodo lahko potegnili vse mogoče pomoči, ker se jim država nima na kaj usesti. Prepričana sem, da to ne bo zdržalo dolgo. Premoženje ste preverjali že zdaj. V čem bo po novem sploh razlika? Zdaj smo lahko pogledali le transakcijske račune in hranilne vloge, nismo pa imeli vpogleda v depozite. Ti marsikaj skrivajo. Pri neki romski družini smo odkrili, da ima na depozitu milijon evrov, k nam pa je hodila po socialno podporo. Koliko je takih goljufivih družin med Neromi? Ni tako drastičnih, s takimi skritimi finančnimi rezervami. So kakšni majhni goljufi pri zunajzakonski skupnosti, avtu, delu na črno.  
(zurnal24.si, spletna izdaja, 5. februar 2012, www.zurnal24.si/v-sestih-letih-od-sociale-72-tisoc-evrov-clanek-147552, V šestih letih od sociale 72 tisoč evrov)

Čistili za Cigane Tam smo videli, da smo domovino glancali ne zase, ampak za Cigane. Še preden smo vse pometali s prikolice, so že zbirali in odbirali.  /…/ V hosto se jim ne da, mi smo jim vse pripeljali na pladnju. V meni je kar malo zavrelo, sokrajani pa so jih samo zaničljivo ošinili s pogledom in sedli h klobasi z zenfom in cvičku. Raztegnila se je tudi harmonika. Ker smo se ravno ogreli, je padla ideja ob zaključnem glažku, bi se lahko zategnili še do Ljubljane, največje smetišče je parlament. Je pa res, da bi potrebovali malo več prikolic, če bi ga hoteli temeljito očistiti, in ne vem, ali imamo pri nas odlagališče za tako strupene odpadke. Cigani jih pa tudi ne bi vzeli.
(Slovenske novice, spletna izdaja, 25. marec 2012, www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/cistili-za-cigane, Čistili za Cigane)

Čudni Romi Goli in bosi so nekaj časa tacali po blatu in se kmalu spet vrnili v svoje obnovljeno gnezdo, hišo, ki jo je zgradila in dala v najem občina Semič. A so bili za rojake očitno moteči, saj je pri njih menda še dvakrat zagorelo. /…/ Med Romi so tudi takšni, ki tej družini pripisujejo pridevnik čudni. Vendar bi se nekam selili, tokrat pa rinejo tja, kjer jih ne želijo, pravijo.
(Slovenske novice, 12. april 2012, stran 6, Na Vranovičih nočejo neciviliziranih Romov)

Volk sit in koza cela Najprej je lepo pozdravil z dober dan, nato pa z romsko pomočnico nadaljeval pogovor v maternem jeziku. Volk sit…
(Slovenske novice, 1. marec 2012, str. 5, Rome bi socializirali, rušili jim bodo vrtec)

Balkanski j..i veter Čeprav je Ibrahimović Balkanec, ni j..i veter. (Delo, 5. marec 2012, www.delo.si/mnenja/kolumne/ravnodusni-niso-za-velike-bitke.html, Ravnodušni niso za velike bitke)

Polizani jugovzhodnjaki S kolegom fotografom sva komaj dobro izstopila iz avta na zunanjem parkirišču, ko naju je že prišel “pozdravit” varnostnik. “Was ist der problem?” (Kaj je problem?) naju je nagovoril mišičnjak v elegantni črni srajci, hlačah na rob, nazaj polizanimi lasmi in poltjo, ki je izdajala državljana Evropske unije iz jugovzhodnih predelov.
(Jana, 10. april 2012, str. 13, Ne v naši vasi!)

Gejevski lobi širi neresnice, istospolno usmerjeni nezmožni starševstva? Po drugi strani pa se pod vplivom gejevskega lobija širijo stališča, da je istospolna usmerjenost v človeku gensko “zakodirana” (to ni dokazano), torej naraven in normalen pojav, ki ga najdemo tudi pri živalih. /…/ To seveda ne pomeni, da bi morali istospolno usmerjene osebe diskriminirati – daleč od tega. Vprašanje pa je, ali so po čustveni in duševni plati zmožne starševstva.
(Demokracija, 1. marec 2012, str., 22–23, Poslednja politična bitka za družino)

Najmočnejši lobi, ki zavzema visoke položaje v družbi in je na nižjem nivoju človeške evolucije Nekateri celo sumijo, da gre za enega najmočnejših lobijev pri nas, da imajo geji in lezbijke visoke položaje v družbi. /…/ Vsak drugi človek, ki ga gej ali lezbijka srečata na cesti, ne bi želel biti njun sosed. /…/ O homoseksualcih se govori, da so “takšni rojeni”, da so jih v homoseksualnost zapeljali odrasli, /…/, nezmožni so pritegniti pozornost nasprotnega spola, so pretirano ali nezadostno seksualni; so na nižjem nivoju človeške evolucije, so uporniki proti buržoazno-materialistični družbi ali pa so žrtve različnih oblik travmatičnih izkušenj. In še in še. /…/ Teza, ki jo nekateri jemljejo kar za grožnjo, da nekatera vodilna mesta zavzemajo prav homoseksualci, je že krožila v medijih.
(Reporter, 19. marec 2012, str. 37–38, Slovenija je tudi rožnate barve)

Novinarji so krivi! Ne pride nam na misel niti en novinar Dela, Dnevnika ali Večera in njihovih prilog, ki bi zakoniku nasprotoval. Nazorsko in vrednostno profilirani novinarji oziroma uredniki v tem dnevnem časopisju so iz kampanje naredili farso.
(Reporter, 26. marec 2012, str. 26, Ena sama srečna družina)

Trenirkarji s klenim slovenskim poreklom No, približno takšno trenirko (očitnih barv in s črtami) sem iskala po omarah tistega 11. decembra zvečer, ko so se bolj ali manj jezni čefurji in nečefurji na družabnih omrežjih zmenili, dag gredo na Prešernov trg protestirat proti zapisu na spletni strani SDS, no, saj veste, kateremu. /…/ Me čisto nič ne vznemirja, če je bilo tam 100 ali 200 trenirkarjev (krožita oba podatka) in še manj me vznemirja njihova nacionalna sestava (na televiziji sem prepoznala mnoge s klenim slovenskim poreklom) /…/.
(Jana, 20. december 2011, str. 3, Božiček v trenirki)

Balkanske vrednote so zmagale Seveda pa kljub temu, da so na volitvah zmagale postkomunistične strukture in “balkanske vrednote” ter da je evropska usmeritev doživela hladno prho, ni vse tako črno.
(Demokracija, 8. december 2011, str. 3, Katastrofalen preobrat)

Priseljenci z juga krivi za drugačen volilni izid in bizaren shod V Demokraciji smo že v prejšnji številki opozorili, da je bilo na volitvah opaziti veliko mobilizacijo priseljencev z juga, ki so očitno glasovali za predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Zato je bil tudi izid volitev drugačen, kot so ga napovedovale predvolilne ankete. /…/ V protest proti domnevnemu sovražnemu govoru je v Ljubljani prav bizarno potekal celo “shod v trenirkah”.
(Demokracija, 15. december 2011, str. 3, Pogrom proti Janševi SDS)

Demokracija ni za Balkance Demokracija je za zrele, ne pa za Balkance, in tam nekje smo z eno nogo še zmeraj tudi mi. Čeprav jim po novem v Uniji pravijo Sredozemci, saj imajo poleg Grčije težave še z Italijani, Španci in Portugalci. Mi imamo sicer samo nekaj več kot 30 kilometrov morske obale, a dovolj, da se lahko dokaj hitro znajdemo v družbi lenih in zapravljivih.
(Jana, 8. november 2011, str. 3, Balkanci in Sredozemci)

“Novi” državljani – Namesto resne razprave, zakaj so tako volivci v armaniju kot oni v trenirkah izvolili človeka, ki simbolizira izjemno bogatenje v spregi s politiko, nespoštovanje prava in še kaj, kar je doslej veljalo za negativno, smo dobili pritlehno nakladanje o oblačilnih navadah Srbov in drugih “novih” državljanov.
(7 dni, 14. december 2011, str. 7, Hvala za tolažbo)

Neženska Neženska pa nikakor ni bila “šerpa” stare mame.
(Naša žena, november 2011, str. 31, Sprehod po šempetrski preteklosti Tabora z Mileno Kožuh)

Gospodinja (žena) Če so včasih ženske pri svojih moških iskale nekakšne nedostopne mače, ki so prihajali domov utrujeni od dela, ko jih je na mizi čakalo kosilo in so svojo gospodinjo (ženo) opazovali samo od daleč, so se danes ženske zahteve popolnoma spremenile.
(spletni portal Siol, 10. december 2012, www.siol.net/trendi/intimno/partnerstvo/2011/12/zenske_iscejo_moskegospodinje.aspx, Ženske iščejo moške-gospodinje)

Nekatere neprimerne za poroko Katere ženske niso primerne za poroko
(spletni portal Siol.net, 22. november 2011, www.siol.net/trendi/intimno/partnerstvo/2011/11/katere_zenske_niso_primerne_za_poroko.aspx, naslov članka)


izpis

 S O R O D N E   T E M E

sovražni govor in medijski diskurz

Medijska preža
Renata Šribar
Ženski vstop: Vstajništvo in spol v medijih
Melita Zajc
Ne le nevarnosti, glejmo raje prednosti novih prostorov javne komunikacije
Jernej Rovšek
Najbolje, da je odziv takojšen in tam, kjer je bila sovražnost izrečena
Lija Mihelič
Z dvotirno obravnavo nad sovražni govor na spletu
Kaja Jakopič
Profesionalni razpihovalci sovražnega govora na spletu
Renata Šribar
Premalo in preveč spola
Ekskrementi
Renata Šribar
»Diskretne« medijske diskriminacije in prisilni androcentrizmi
Iztok Šori, Veronika Bajt
Novi digitalni mediji, seksualnost in migracije
Ekskrementi
Janez Polajnar
Corruptio optimi pessima ali kako je končalo prvo slovensko gledališče
Lija Mihelič, Miha Glavač
Prijavitelji dojemajo govor kot kazniv v zelo širokem obsegu
Sonja Merljak Zdovc
Spletni komentarji: kako pregnati sovražni govor?
Jernej Rovšek
Splet ne more biti izjema
Danijela Tamše
Bosanski delavec ni več prikazan kot tat služb, je pa zreduciran na nemočno žrtev
Tanja Petrović
Tako evropsko
Roman Kuhar
S sovražnim govorom je križ
Veronika Bajt
Onkraj metodološkega rasizma in privilegija koncepta belskosti
Renata Šribar
Regresija javnega diskurza o spolih, spolni usmerjenosti, starševstvu in družini
Renata Šribar
Portretiranje »levih« političark in potentnost desne politike
Ekskrementi
Eva Vrtačič
(Kulturni) Boj na računalnik
Marko Zajc
Zakaj sodobna homofobija spominja na nekdanji antisemitizem?
Viktor Ivančić
Prodor v odlagališče demonov
Ekskrementi
Mitja Velikonja
»TU JE SLO!« »JEBI GA I MI SMO TU« – (Anti)balkanski grafiti in street art slovenske urbane krajine
[1]
Tomaž Pušnik
Konstrukcija Balkana skozi vic v Sloveniji
Jernej Rovšek
Ali je sovražni govor sploh mogoče omejiti?
Sonja Merljak Zdovc
Samoregulacija spletnih medijev: kodeks, moderiranje in celostna registracija uporabnikov
Vesna Kobal
Čakajoč na »pravega«: reprezentacija samskih žensk v reviji Cosmopolitan
Suzana Oreški
Reprezentacije norosti: Privabljanje gledalcev z omalovaževanjem podobe ljudi, potisnjenih na rob
Suzana Oreški
Diskurzi družbenih avtoritet o duševnem zdravju – ovira vključujočim družbenim praksam
Špela Mihevc
So situacije z mediji, ki bi jih želeli spremeniti
Ekskrementi
Marko Zajc
»Tista neverjetna glupost«
Sonja Merljak Zdovc
Mednarodna nagrada za pogum v novinarstvu Claudii Julieti Duque in Vicky Ntetema
Ekskrementi
Andreja Trdina
Spet doma: zamolčevanje razrednih razlik v konstrukciji slovenske običajnosti
Andrej Motl
Sovražni govor v slovenskih medijih na spletu
Renata Šribar
Globalni monitoring medijev: komaj vsaka peta intervjuvana ekspertna oseba ženskega spola
Andrej Motl
Rasizem na internetu
Gorazd Kovačič
Otroške sanje vrhunskih športnikov in slovenska nacija
Brankica Petković
Slovenija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja 200.000 ljudi
Claire Frachon
Francija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja milijonov ljudi
Ekskrementi
Lana Zdravković
Ljudje niso edine živali, ki se smejijo!
Marko Zajc
»Zamorcev ne bomo umivali«
Suzana Oreški
Hendikep kot parodija – Primer razvedrilne oddaje As ti tud not padu?
Renata Šribar
Spol kot spotika Mladine
Roman Kuhar
V imenu družine potvarjajo podatke
Andraž Teršek
Pasti in spodrsljaji svobode izražanja[1]
Saša Banjanac Lubej
Odgovornost novinarjev v vojni v nekdanji Jugoslaviji – Lustracija, sojenje ali pozaba
Ekskrementi
Viktor Ivančić
Hrvaška in Slovenija: Nacionalistična jugonostalgija
Gojko Bervar
Islam in mediji
Gojko Bervar
Muslimanska skupnost ne obstaja, obstajajo muslimanske skupnosti
Nina A. Vobič
Razprava o gradnji džamije in konstrukti o slovenski kulturni podobi
Vesna Vravnik
Lezbična seksualnost prikazana s fotografijami, gejevska zakrita v karikaturah
Marko Zajc, Janez Polajnar
»Za mastne dohodke lastne«
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Slovenski mediji o Kosovu – skozi prizmo velikih sil
Enisa Brizani
Zakaj RKC na spletni strani ne uprablja izraza Rom, temveč Cigan?
Taja Kramberger
Afera Dreyfus in tiskani mediji
Tanja Petrović
Spomin, izkušnja in raba jezika: primer Jugoslovanske ljudske armade
Robert Bobnič
Nezdrava mitologija tv-oddaje Na zdravje!
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Hvala za trud, toda ostanimo raje pri dejstvih
Ekskrementi
Nena Močnik
Mitološke koncepcije v zahodni Evropi živečih Turkov
Nina A. Vobič
Nelagodje, ko bo »komunistični drugi« postal središče sveta
Lana Zdravković
O pravici, ki jo hočemo uveljaviti
Ana Podvršič
Romi v Grosuplju: Romano Čačipe – Namišljene podobe
Tina Cigler
Romi v Novem mestu: Spregledani pozitivni premiki
Ekskrementi
Renata Šribar
Vloga medijev pri (ne)enakih možnostih žensk za politično participacijo v Sloveniji
Nina Djordjević
Medijske reprezentacije kosovske krize v letu 1999
Jurij Popov
O prostituciji in trgovini z ljudmi površno in senzacionalistično
Julija Sardelić, Miro Samardžija, Ksenija H. Vidmar
Medijski spektakel o družini Strojan
Lev Centrih
»Cigo iz Ambrusa«, dojenčkov smeh, vrtnice iz srčka in »jedi govna«
Eva Batista, Tea Golob
Medijska podoba centra za tujce – Utiranje poti za kulturni rasizem
Andrea Kosenjak
Podoba Balkancev v slovenskih medijih – Umazani, brezzobi, zli
Roman Kuhar
Kako je začela izhajati »revija, kjer je vse prav«?
Ekskrementi
Renata Šribar
Predvolilni primer medijske spolne diskriminacije
Nataša Čebular
Politizacija v medijih: primer džamije
Emina Zejnić
Lokalne volitve – Medijsko sprenevedanje
Brankica Petković
Romi v medijih – priložnost za ozaveščanje o diskriminaciji
Ekskrementi
Ksenija H. Vidmar
Multikulturna Evropa?
Bashy Quraishy
Danska, kako pogrešam tvojo humanost
Anne Knudsen
Danska: Karikature v luči priseljenske politike
Nika Susman
Francija: dvojna merila boja proti cenzuri
Sonja Merljak
O samocenzuri, cenzuri in ustrahovanju
Admir Baltić
Kaplja čez rob
Gojko Bervar
Evropske mule, karikatura in kodeks
Neva Nahtigal
Ni samo regulacija
Ekskrementi
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Narisani izbrisani
Tonči Kuzmanić
Razkosanje žensk ali l'homme n'existe pas
Lilijana Burcar
»Razočarane feministke, razočarane ženske, razočarani moški«
Kaja Jakopič
Boj proti sovraštvu na medmrežju ali boj z mlini na veter
Alenka Bezjak
Medijske reprezentacije Afrike
Ekskrementi
Gojko Bervar
Mediji in manjšine, Slovenija in Velika Britanija
Renata Šribar
Političarke in medijski stereotipi
Majda Hrženjak
»Materinstvo in kariera« kot oglasna priloga
Lilijana Burcar
Seks v mačo cityju
Ekskrementi
Dušan Rebolj
Mrtvi ilegalci in preplašeni ostali
Gorazd Kovačič
Srce v breznu, amnezija in rasizem
Alenka Kotnik
Mediji o Bršljinu: Učitelj domnevno nasilen, Romi zagotovo
Tanja Taštanoska
Pravica do imena, do jezika in do medija
Iztok Šori
Medijska percepcija smrti Olene Popik
Marko Savić
Globalizacija in nacionalizmi v športu1
Živa Humer, Mojca Sušnik
Politika enakih možnosti žensk in moških brez medijske pozornosti
Zlatko Skrbiš
Avstralija: Zaliv Guantanamo in politika avstralske pripadnosti1
Ciril Oberstar
Teorija bistvenih stranskih proizvodov razprave – Primer izbrisanih
Maks Kaš
Proizvodnja javnega jezika – Mi o Romih
Ignacio Ramonet
Za svobodne medije*
Ekskrementi
Brankica Petković
Medijski linč – Domnevni posiljevalec osumljen, obtožen in obsojen
Urška Mlinarič
O silhueti džamije in trpljenju Slovencev
Gorazd Kovačič
Izbrisani prikazani kot problem, ne kot oškodovanci
Lea Širok
Medijska slika odstopa italijanskega poslanca v slovenskem parlamentu
Matej Kovačič
Zmago Jelinčič na RGL
Nataša Velikonja
Spopad stališč kot medijski konstrukt
Ekskrementi
Matevž Krivic
Mediji o izbrisanih
Mojca Pajnik
Polarizacija prostitucije: biznis ali javna nemorala
Jasminka Dedić
Hrvaška: Tisk o diskriminaciji Romov
Gorazd Kovačič
Nato: »Zaustavite levico!«
Alenka Kotnik
Islam: Bav bav Alah(1)
Tonči Kuzmanić
Nato: Leninismo, blanquismo e natoismo – senza gusto!
Mojca Pajnik
Islam: Spektakularno o džamiji
Simona Zavratnik Zimic
Islam: Človekove pravice kot ljubiteljska dejavnost
Renata Šribar
Pornografija: Po protipornografskemu ukrepu medijskega inšpektorja
Mojca Pajnik
Pornografija: Ženske med spolnostjo in pornografijo
Brankica Petković
Romi: Lahko je nič ne vedeti o Romih
Lucija Bošnik
Islam v zahodnih medijih
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Brankica Petković
Boj med politiko vključevanja in zavračanja Romov
Roman Kuhar
Homoseksualnost brez obraza
Antipoezija v reviji Maturant&ka
Tonči Kuzmanić
Cannibalismo con gusto ali nacionalna pojedina à la Jelinčič (kulinarična analiza)
Roman Kuhar
Moč besed Borisa Ježa
Špela Šebenik
Protiglobalizacijsko gibanje – medijski konstrukt
Dušan Rebolj
Pritožbe zoper diskriminacijsko poročanje
Peter Stankovič
Nacionalistična prisvojitev nogometnega preporoda v Sloveniji
Roman Kuhar
Pedri, čefurji, pa še rdeče oblečeni
Lea Širok
Italijani in italijanska manjšina v slovenskih medijih
Simona Zavratnik Zimic
(Nove) etnične manjšine v Sloveniji?
Georgios N. Papadakis
Grčija
Mediji brez manjšin
Maria Yaneva
Bolgarija
Romi osovraženi tudi ko so bogati
Gordana Vilović
Hrvaška
Manjšine in novinarska etika
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Lucija Bošnik
Svetovni mediji o 11. septembru in vojni v Afganistanu
Gorazd Kovačič
Za Nato z vsemi sredstvi
Marta Gregorčič
Poročanje Dela o nenasilju v Münchnu
Borut Osonkar
Spontana ideologija novinarstva
Denis Mancevič, Marjana Grčman, Živa Pogačnik
Vojna medijskega spektakla
Lucija Bošnik
Novinarji proti Miloševiću
Polona Movrin
Domneva nedolžnosti v medijih
Alenka Kotnik
Romi v medijih še vedno le kot problem
Majda Hrženjak
Konzervativnost kljub navidezni sodobnosti
Vesna Leskošek
Legalizacija ali dekriminalizacija prostitucije
Matej Kos
Drugačna vizija Pohorja ne dobi medijske pozornosti
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Razcvet natoskepticizma v vodilnih medijih
Alenka Kotnik
"Skrajneži" v slovenskih medijih
Roman Kuhar
Geji in lezbijke vam želijo lep dan
Gašper Malej
Legitimiziranje antikulturnega diskurza dr. Ruglja
Nevenka Dobljekar
Položaj žensk v medijih
Sabina Mihelj
Podobe žensk v medijih
Roman Kuhar
Misice kot piščančje horde?
Alenka Kotnik
Otroci in mladostniki v medijih
Igor Ž. Žagar
Kolumnisti sami izbirajo teme
Tanja Keršmanc
Vsaka zavrnitev objave še ni cenzura
Saša Bojc
Slovenski negativni junak Slobodan Milošević
Matthew A. Killmeier
Mobiliziranje ameriške javnosti
Karina Cunder
Vzpon ekološkega novinarstva
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Alenka Kotnik
V slogu očitne agitacije
Mojca Sušnik
»Že tako je malo pravih Slovencev!«
Simon Delakorda
Gola telesa in prazne epruvete
Srečo Dragoš
Umetna oploditev v katoliških medijih
Majda Hrženjak
Legitimiziranje neenakosti
Saša Banjanac Lubej
Sabina Obolnar, Slovenka
Peter Jančič
Zlorabljen medijski interes
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Roman Kuhar
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela – Drugič
Barbara Vodopivec
Tajnice, čistilke, gospodinje…
Dejan Pušenjak
Katarza slovenskih medijev
Alenka Kotnik
Sovražna retorika medijev
Roman Kuhar
V obljubljeni deželi ksenofobije
Bojan Veselinovič
Radijski spot pripravilo uredništvo
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Nikolai Jeffs
Podoba Afrike v slovenskih medijih
Suzana Tratnik
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela
Marjan Ogrinc
Mediji ignorirajo rock
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Sebastian Reinfeldt
Mi proti njim
Barbara Kelbl
Rome spet kriminalizirajo
Gregor Belušič
O beguncih površno in brezčutno
Miha Ceglar
Kdo je vandal?
Vine Bešter
Na strani gledalcev
Tonči Kuzmanić
To je mentalni rasizem!
Edo Pajk
Ekskrementi
»Čefurska golazen…«
Edo Pajk
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Tonči Kuzmanić
Slovenska košarka ali košarka v Sloveniji
Tonči Kuzmanić
Strah in sovražnost v primeru »Veso«
Boris Čibej
Krivi so uredniki
Tonči Kuzmanić
»Hitler je dobro reševal problem brezposelnosti.«
Edo Pajk
Medijski stereotipi
Retorika begunske politike v Sloveniji
Edicija MediaWatch
Tanja Petrović
Dolga pot domov
Brankica Petković, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Marko Prpič, Roman Kuhar
Mediji za državljane
Roman Kuhar
Medijske podobe homoseksualnosti
Majda Hrženjak, Ksenija H. Vidmar, Zalka Drglin, Valerija Vendramin, Jerca Legan
Njena (re)kreacija
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije - ponatis
Karmen Erjavec, Sandra Bašić-Hrvatin, Barbara Kelbl
Mi o Romih
Tonči Kuzmanić
Bitja s pol strešice
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije
Spremljanje nestrpnosti
2004
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2003
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Gorazd Kovačič
2002
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2001
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Novinarski večeri
05.03.2003
Bashy Quraishy, Christian Moe, Uroš Slak, Ahmed Pašić
O džamijah v Sloveniji
16.10.2001
Melika Salihbeg Bosnawi
Živeti in razumeti islam
13.09.2001
Sanja Sarnavka, Tatjana Božić, Roman Kuhar
Ženske in mediji
27.03.2000
Andreas Unterberger, Ignac Golob
Naš sosed Haider
28.02.2000
Predrag Lucić, Tonči Kuzmanić, Petar Luković
Jezik gneva in sovraštva
22.05.1999
Orhan Galjus, Jožek Horvat, Marjan Dora
Če se rodiš cigan
Omizja
12.10.2006
Brankica Petković, Marko Prpič, Rajko Gerič, Darja Zgonc, Jože Vogrinc, Tomaž Perovič, Roman Kuhar, Jani Sever, Ahmed Pašić, Mitja Blažič, Ksenija H. Vidmar, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Lou Lichtenberg, Granville Williams, Božo Zorko, Branko Grims, Rina Klinar
Mediji za državljane
24.04.2006
Judit Takacs, Miha Lobnik, Brane Mozetič
Pluralizacija medijev ali kje je prostor za gejevske in lezbične medije?
21.03.2006
Admir Baltić, Ahmed Pašić, Beatriz Bedrija Tomšič Čerkez, Ilinka Todorovski, Ervin Hladnik Milharčič
Omizje o islamu in muslimanih v medijih
18.09.2003
Suzana Tratnik, Tatjana Pirc, Katarina Stojanović, Jani Sever, Gorazd Suhadolnik, Miha Lobnik, Marko Milosavljević, Roman Kuhar
Mediji in homoseksualnost