N O V O S T I
O   M E D I A W A T C H
R E V I J A   M E D I J S K A   P R E Ž A
o   r e v i j i
s e z n a m
junij 2013
december 2012
junij 2012
december 2011
maj 2011
december 2010
maj 2010
uvodnik
medijska politika
medijske prakse
novinarji
splet
diskurz o balkanu
manjšine v medijih
medijske reprezentacije
resničnostni šovi
razprave
recenzije in prikazi
zasebno o javnem
ekskrementi
fotografija
december 2009
maj 2009
december 2008
maj 2008
december 2007
maj 2007
december 2006
maj 2006
november 2005
maj 2005
november 2004
marec / april 2004
oktober 2003
marec 2003
december 2002
poletje 2002
zima 2002
poletje / jesen 2001
pomlad 2001
zima 2001
poletje-jesen 2000
pomlad 2000
jesen 1999 / zima 2000
poletje 1999
pomlad 1999
zima 1999
poletje 1998
pomlad 1998
zima 1998
u r e d n i š t v o
E D I C I J A   M E D I A W A T C H
S P R E M L J A N J E   N E S T R P N O S T I
N O V I N A R S K I   V E Č E R I
O M I Z J A
M E D I J S K O   S O D E L O V A N J E
T E M E
A V T O R J I
P O V E Z A V E

Ekskrementi
Drobni medijski iztrebki
Neobrita oskarjevka - a se je tudi na 82. podelitvi oskarjev vse vrtelo okoli mode, lepote in glamurja, so poskrbele igralke z izvirnimi, nenavadnimi, nekatere pa tudi neokusnimi toaletami. Celo Mo'Nique, prejemnica oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo, je posebej za ta večer z dolgo modro satenasto obleko zakrila svoj prepoznavni znak – možato kosmate noge, za katere pravi, da jih njen soprog obožuje. (Bitka za pozornost na rdeči preprogi, Večer, 5. marec 2010, stran 28)

Bogati berači - Večje skupine tujih beračev iz vzhodne Evrope so se v Mariboru začele pojavljati pred kakšnima dvema letoma, ko so po središču mesta začeli redno krožiti »pohabljeni« Poljaki, Slovaki, Čehi in Romuni… Beraški »šiht« se je zanje pričel ob 8. uri, končal ob 16. uri, njihovi zgrbljeni hrbti in ukrivljene noge pa so ob koncu delovnega dne običajno »čudežno« ozdraveli. Po naših špekulativnih izračunih so tedaj zaslužili okoli tri evre in pol na uro. (Po 16. uri niso bili pohabljeni, Večer, 5. marec 2010, stran 18)

Anarhisti in folklora - Med tukajšnjimi demonstranti je vandalizem anarhistov postal že nekakšna folklora, saj njihovi spopadi s policijo in pokanje izstrelkov s solzivcem niso sprožali posebne panike, le dokaj predvidljive začasne umike v stranske ulice. (Uvod v vročo grško pomlad, Dnevnikov objektiv, 13. marec 2010, stran 16)

Kdo je pametnejši? - Konec prepirov, resnica je znana: ženske so pametnejše kot moški (naslov članka, Dnevnik, 25. februar 2010, stran 32)

Ženske razveseljujejo moške - Ženske prsi rastejo. V Lisci so z leti svoji ponudbi dodajali čedalje večje številke, saj jih ženske čedalje bolj množično iščejo. Spreminja se konstitucija, pravijo, ne le teža povprečne ženske. V veliko moško veselje. (Večji, močnejši, pametnejši?, Jana, 12. januar 2010, stran 14)

Kritična masa ali človekove pravice? - Novinar (Slavko Bobovnik): »Gospod Ziherl, Slovenci pač smo, kakršni smo, ne? Če si povsem realno zdaj predstavljamo takšno istospolno skupnost v neki, v nekem manjšem slovenskem kraju… Tu se res odpirajo možnosti za šikaniranja, različne poglede, ki bi jih ta otrok zagotovo doživel. /…/ Poglejte dr. Ziherl, ne vem ali sem preslišal odgovor na moje vprašanje. Rekli ste predsodki. Ne sprašujem zaradi predsodkov, sprašujem zaradi realnega stanja. Takšno pač je. /…/ Na drugi strani je pa tudi 15.000 zbranih… Bom jaz vprašal, če dovolite. 15.000 zbranih podpisov, ki vendarle nakazujejo, da vendarle je neka kritična masa na drugi strani.« (Razprava o Družinskem zakoniku in posvojitvi otrok s strani istospolnih parov, Odmevi, TV Slovenija 1, 11. december 2009)

Sovražni obritoglavci - V obritih glavah še veliko sovraštva (naslov članka, Dnevnik, 27. februar 2010, stran 32)

Kdo poje za nas? - Romski Cigani pojejo za nas (naslov članka o glasbeni zasedbi Langa, Delo, 8. januar 2010, stran 15)

Izbrisani manj pod težkim orožjem desnice - Politična desnica pa težkega orožja zaradi izbrisanih vsaj v letu 2009 ni uporabila. Kako bo naslednje leto, bomo še videli… (Izbrisani XVII., Mladina, 23. december 2009, stran 56)

»Oni z juga« so postali ponovno aktualni - Slovenija, ki se je po osamosvojitvi skorajda povsem usmerila v poslovanje na zahodnih trgih, njena politika pa se je pogosto zmrdovala nad »onimi z juga«, je v minulih petih letih, predvsem pa v sedanji gospodarski in finančni krizi, začela ponovno odkrivati čare »varnosti« razpršenega izvoza in tudi potenciale trgov v državah nekdanje Jugoslavije ter sklenila posebne sporazume z njimi. (Jugosfera – realnost ali utopija?, Mladina, 11. december 2009, stran 48)

Kaj je simbioza? - Dojenčku pretirana simbioza, čeprav jo sam močno spodbuja, v resnici sploh ne koristi. Da ne bo nesporazuma – simbiozo potrebuje, ampak ne pa pretirane simbioze. Dojenček potrebuje za zdrav razvoj dvoje – simbiozo in razbijanje simbioze. To večno nasprotje dveh polov, lahko bi rekli tudi jinga in janga, je pač gonilo vsega življenja. Dojenček potrebuje oba, mamo in očeta, ne pa dveh, ki bi imela vlogo mame ali dveh, ki bi imela vlogo očeta. (Očka in dojenček, Novorojenček: posebna izdaja revije Moj malček, leto 2009, stran 45)

Kdo je bolj zaščiten? - Kočevski medved bolj zaščiten od bosanskih delavcev (naslov članka, Večer, 9. marec 2010, stran 1)

Avtomobilska industrija potrjuje stereotipe - V avtomobilskem svetu so stereotipi močno zakoreninjeni. V Sloveniji še zlasti tisti o nemški nezmotljivosti. S priseganjem na nemško si marsikdo želi pridobiti priznanje za »svojo moškost«. A velikokrat prav zaradi tega zveni drugače in ga drugače dojamejo tudi drugi. Nekritičnost do nemškosti je svojevrsten zaščitni znak balkanskosti. Ker ve se, kje Nemec največ velja. (Potrditev stereotipa, Polet, 11. marec 2010, stran 36)

Brez dostojanstva - Slovenci pa smo danes še enkrat več videli, da imamo politike, ki ne premorejo osebnega dostojanstva in poguma. Predsednik države Danilo Türk se je tako namesto v Mariboru sprehajal po ulicah Ljubljane v družbi nekdanjega sekretarja Združenih narodov Kofija Anana. Pri premieru Borutu Pahorju in zunanjem ministru Žbogarju pa sta si kljuko dobesedno podajala namestnik ameriške sekretarke Hillary Clinton in predsednik srbskega odbora za zunanje zadeve. (Svet, Kanal A, 6. april 2010)

Kaj pa heteroseksualna? - Homoseksualna ali pedofilska nagnjenja duhovnikov so namreč le eden od elementov v dolgi verigi vzrokov za sistematično spolno zlorabljanje mladoletnikov in mladoletnic. (Spolna morala in spolne zlorabe, Dnevnikov objektiv, 17. april 2010)

Javno mnenje, nova mera za ogroženost demokracije? - Katastrofalno stanje v državi potrjuje tudi zadnja raziskava Eurobarometra, ki je bila objavljena prejšnji teden v Bruslju in zajema tudi našo državo. Kot kažejo podatki, je slovenska demokracija oziroma zaupanje vanjo ogroženo. (V znamenju rdeče zvezde, Demokracija, 24. december 2009, str. 3)

Rdeči - Mimogrede, predsednik države [Bolivije] je »rdečekožec« tako po rodu kot po politični barvi. (Ni samo ljubezen, Demokracija, 14. januar 2010, str. 68)

Partizani krivi za zlorabo pirotehnike - Po anketah sodeč še vedno slavimo svetle pridobitve slavne revolucije, partizanščine in ljubljenega maršala. V teh pridobitvah pa je pokanja na pretek. In če reakcionarne oblasti ne dovolijo uradne pirotehnike, morajo mladi bombaši pač improvizirati. (Opečeni genialci, Demokracija, 7. januar 2010, str. 65)

Kam lahko pripeljejo posvojitve v istospolnih skupnostih - Afera [bulmastifi] v novo luč postavlja tudi prizadevanje aktualne vlade po izenačitvi istospolnih partnerstev s tradicionalno družino in predvideno možnosti, da istospolni partnerji posvojijo otroka. (Razvrat v visoki družbi, Demokracija, 18. februar 2010, str. 3)

Pohlep leve civilne družbe - Pripravljeni [levičarji] so torej požreti lastno vojsko, če to ne bo dovolj, pa še druge vitalne dele družbe, da bo le zanje ostalo in jim bo še naprej dobro. (Brezobzirno razgaljeno 1, Demokracija, 18. 2. 2010, str. 6)

Kaj je že kriminalnega pri paradah homoseksualcev? - Politično korektno je žaliti kristjane, še posebno, če so to katoličani, politično korektno je pozivati k ropu in poboju »kapitalistov«, politično korektno je žaliti vsakogar, ki se z levičarskimi nebulozami ne strinja. Nekorektno pa je seveda kritizirati muslimanske teroriste, črnske kriminalne tolpe in parade homoseksualcev, če govorimo na splošno. (Politično nekorekten, Demokracija, 11. marec 2010, str. 10)

Uzakonjenje kaosa - Vlada predlaga zakon, ki prinaša kaos namesto reda. Ta predlog zakona rešuje malo, vsaj kar se tiče nove definicije zakonske zveze in družine. (Ognjišče, januar 2010 str. 23–24)

Prežeče nevarnosti - Prav tako pod vidikom zdravja velja omeniti, da ima, po podatkih Inštituta za varovanje zdravja, homoseksualna populacija največje tveganje za okužbo z virusom HIV. Na osnovi podatkov iz leta 2008 bi imeli otroci posvojeni v istospolne skupnosti dveh moških, v primerjavi s heteroseksualnimi družinami, 435-krat večjo verjetnost, da se srečajo z osebo, okuženo z virusom HIV in posledično lahko tudi izgubo enega ali obeh posvojiteljev. (Ognjišče, Ali ima otrok pravico do mame in očeta?, januar 2010, str. 35)

Lektorji nepotrebni - /…/ da bi na javnem radiu uredništvo za verski program imelo pravico do obstoja že zato, da bi pomagalo številnim napovedovalcem pravilno naglašati besede, povezane z vero, krščanstvom in versko tradicijo … (Uredništvo za pravilen naglas, Ognjišče, december 2009, str. 49)

Aktualno zdravilo - Zdravilno za državo bi bilo, če bi vsaj na nekatere bolj okužene naščuvali pse. (Pesjani na pohodu, Reporter, 22. februar 2010, str. 27)

Mirovna misija Slovencev v SFRJ - Če se Slovenci ne bi poslovili od juge, se na Balkanu ne bi bratsko pobijali. (Volčje težave rdeče kapice, Reporter, 1. februar 2010, str. 8)

Preverjanje rodovnika - Bistvo zahteve za oceno ustavnosti, ki jo je sprejel občinski svet, je, da nekaj živečih Romov v občini Grosuplje ne izpolnjuje niti minimalnih pogojev avtohtonosti oziroma zgodovinske ali tradicionalne poselitve. (Romski svetnik v Grosupljem, Reporter, 22. februar 2010, str. 49)

izpis

 S O R O D N E   T E M E

sovražni govor in medijski diskurz

Medijska preža
Renata Šribar
Ženski vstop: Vstajništvo in spol v medijih
Melita Zajc
Ne le nevarnosti, glejmo raje prednosti novih prostorov javne komunikacije
Jernej Rovšek
Najbolje, da je odziv takojšen in tam, kjer je bila sovražnost izrečena
Lija Mihelič
Z dvotirno obravnavo nad sovražni govor na spletu
Kaja Jakopič
Profesionalni razpihovalci sovražnega govora na spletu
Renata Šribar
Premalo in preveč spola
Ekskrementi
Renata Šribar
»Diskretne« medijske diskriminacije in prisilni androcentrizmi
Iztok Šori, Veronika Bajt
Novi digitalni mediji, seksualnost in migracije
Ekskrementi
Janez Polajnar
Corruptio optimi pessima ali kako je končalo prvo slovensko gledališče
Lija Mihelič, Miha Glavač
Prijavitelji dojemajo govor kot kazniv v zelo širokem obsegu
Sonja Merljak Zdovc
Spletni komentarji: kako pregnati sovražni govor?
Jernej Rovšek
Splet ne more biti izjema
Danijela Tamše
Bosanski delavec ni več prikazan kot tat služb, je pa zreduciran na nemočno žrtev
Tanja Petrović
Tako evropsko
Roman Kuhar
S sovražnim govorom je križ
Veronika Bajt
Onkraj metodološkega rasizma in privilegija koncepta belskosti
Renata Šribar
Regresija javnega diskurza o spolih, spolni usmerjenosti, starševstvu in družini
Renata Šribar
Portretiranje »levih« političark in potentnost desne politike
Ekskrementi
Eva Vrtačič
(Kulturni) Boj na računalnik
Marko Zajc
Zakaj sodobna homofobija spominja na nekdanji antisemitizem?
Viktor Ivančić
Prodor v odlagališče demonov
Ekskrementi
Mitja Velikonja
»TU JE SLO!« »JEBI GA I MI SMO TU« – (Anti)balkanski grafiti in street art slovenske urbane krajine
[1]
Tomaž Pušnik
Konstrukcija Balkana skozi vic v Sloveniji
Jernej Rovšek
Ali je sovražni govor sploh mogoče omejiti?
Sonja Merljak Zdovc
Samoregulacija spletnih medijev: kodeks, moderiranje in celostna registracija uporabnikov
Vesna Kobal
Čakajoč na »pravega«: reprezentacija samskih žensk v reviji Cosmopolitan
Suzana Oreški
Reprezentacije norosti: Privabljanje gledalcev z omalovaževanjem podobe ljudi, potisnjenih na rob
Suzana Oreški
Diskurzi družbenih avtoritet o duševnem zdravju – ovira vključujočim družbenim praksam
Špela Mihevc
So situacije z mediji, ki bi jih želeli spremeniti
Ekskrementi
Marko Zajc
»Tista neverjetna glupost«
Sonja Merljak Zdovc
Mednarodna nagrada za pogum v novinarstvu Claudii Julieti Duque in Vicky Ntetema
Ekskrementi
Andreja Trdina
Spet doma: zamolčevanje razrednih razlik v konstrukciji slovenske običajnosti
Andrej Motl
Sovražni govor v slovenskih medijih na spletu
Renata Šribar
Globalni monitoring medijev: komaj vsaka peta intervjuvana ekspertna oseba ženskega spola
Andrej Motl
Rasizem na internetu
Gorazd Kovačič
Otroške sanje vrhunskih športnikov in slovenska nacija
Brankica Petković
Slovenija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja 200.000 ljudi
Claire Frachon
Francija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja milijonov ljudi
Ekskrementi
Lana Zdravković
Ljudje niso edine živali, ki se smejijo!
Marko Zajc
»Zamorcev ne bomo umivali«
Suzana Oreški
Hendikep kot parodija – Primer razvedrilne oddaje As ti tud not padu?
Renata Šribar
Spol kot spotika Mladine
Roman Kuhar
V imenu družine potvarjajo podatke
Andraž Teršek
Pasti in spodrsljaji svobode izražanja[1]
Saša Banjanac Lubej
Odgovornost novinarjev v vojni v nekdanji Jugoslaviji – Lustracija, sojenje ali pozaba
Ekskrementi
Viktor Ivančić
Hrvaška in Slovenija: Nacionalistična jugonostalgija
Gojko Bervar
Islam in mediji
Gojko Bervar
Muslimanska skupnost ne obstaja, obstajajo muslimanske skupnosti
Nina A. Vobič
Razprava o gradnji džamije in konstrukti o slovenski kulturni podobi
Vesna Vravnik
Lezbična seksualnost prikazana s fotografijami, gejevska zakrita v karikaturah
Marko Zajc, Janez Polajnar
»Za mastne dohodke lastne«
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Slovenski mediji o Kosovu – skozi prizmo velikih sil
Enisa Brizani
Zakaj RKC na spletni strani ne uprablja izraza Rom, temveč Cigan?
Taja Kramberger
Afera Dreyfus in tiskani mediji
Tanja Petrović
Spomin, izkušnja in raba jezika: primer Jugoslovanske ljudske armade
Robert Bobnič
Nezdrava mitologija tv-oddaje Na zdravje!
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Hvala za trud, toda ostanimo raje pri dejstvih
Ekskrementi
Nena Močnik
Mitološke koncepcije v zahodni Evropi živečih Turkov
Nina A. Vobič
Nelagodje, ko bo »komunistični drugi« postal središče sveta
Lana Zdravković
O pravici, ki jo hočemo uveljaviti
Ana Podvršič
Romi v Grosuplju: Romano Čačipe – Namišljene podobe
Tina Cigler
Romi v Novem mestu: Spregledani pozitivni premiki
Ekskrementi
Renata Šribar
Vloga medijev pri (ne)enakih možnostih žensk za politično participacijo v Sloveniji
Nina Djordjević
Medijske reprezentacije kosovske krize v letu 1999
Jurij Popov
O prostituciji in trgovini z ljudmi površno in senzacionalistično
Julija Sardelić, Miro Samardžija, Ksenija H. Vidmar
Medijski spektakel o družini Strojan
Lev Centrih
»Cigo iz Ambrusa«, dojenčkov smeh, vrtnice iz srčka in »jedi govna«
Eva Batista, Tea Golob
Medijska podoba centra za tujce – Utiranje poti za kulturni rasizem
Andrea Kosenjak
Podoba Balkancev v slovenskih medijih – Umazani, brezzobi, zli
Roman Kuhar
Kako je začela izhajati »revija, kjer je vse prav«?
Ekskrementi
Renata Šribar
Predvolilni primer medijske spolne diskriminacije
Nataša Čebular
Politizacija v medijih: primer džamije
Emina Zejnić
Lokalne volitve – Medijsko sprenevedanje
Brankica Petković
Romi v medijih – priložnost za ozaveščanje o diskriminaciji
Ekskrementi
Ksenija H. Vidmar
Multikulturna Evropa?
Bashy Quraishy
Danska, kako pogrešam tvojo humanost
Anne Knudsen
Danska: Karikature v luči priseljenske politike
Nika Susman
Francija: dvojna merila boja proti cenzuri
Sonja Merljak
O samocenzuri, cenzuri in ustrahovanju
Admir Baltić
Kaplja čez rob
Gojko Bervar
Evropske mule, karikatura in kodeks
Neva Nahtigal
Ni samo regulacija
Ekskrementi
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Narisani izbrisani
Tonči Kuzmanić
Razkosanje žensk ali l'homme n'existe pas
Lilijana Burcar
»Razočarane feministke, razočarane ženske, razočarani moški«
Kaja Jakopič
Boj proti sovraštvu na medmrežju ali boj z mlini na veter
Alenka Bezjak
Medijske reprezentacije Afrike
Ekskrementi
Gojko Bervar
Mediji in manjšine, Slovenija in Velika Britanija
Renata Šribar
Političarke in medijski stereotipi
Majda Hrženjak
»Materinstvo in kariera« kot oglasna priloga
Lilijana Burcar
Seks v mačo cityju
Ekskrementi
Dušan Rebolj
Mrtvi ilegalci in preplašeni ostali
Gorazd Kovačič
Srce v breznu, amnezija in rasizem
Alenka Kotnik
Mediji o Bršljinu: Učitelj domnevno nasilen, Romi zagotovo
Tanja Taštanoska
Pravica do imena, do jezika in do medija
Iztok Šori
Medijska percepcija smrti Olene Popik
Marko Savić
Globalizacija in nacionalizmi v športu1
Živa Humer, Mojca Sušnik
Politika enakih možnosti žensk in moških brez medijske pozornosti
Zlatko Skrbiš
Avstralija: Zaliv Guantanamo in politika avstralske pripadnosti1
Ciril Oberstar
Teorija bistvenih stranskih proizvodov razprave – Primer izbrisanih
Maks Kaš
Proizvodnja javnega jezika – Mi o Romih
Ignacio Ramonet
Za svobodne medije*
Ekskrementi
Brankica Petković
Medijski linč – Domnevni posiljevalec osumljen, obtožen in obsojen
Urška Mlinarič
O silhueti džamije in trpljenju Slovencev
Gorazd Kovačič
Izbrisani prikazani kot problem, ne kot oškodovanci
Lea Širok
Medijska slika odstopa italijanskega poslanca v slovenskem parlamentu
Matej Kovačič
Zmago Jelinčič na RGL
Nataša Velikonja
Spopad stališč kot medijski konstrukt
Ekskrementi
Matevž Krivic
Mediji o izbrisanih
Mojca Pajnik
Polarizacija prostitucije: biznis ali javna nemorala
Jasminka Dedić
Hrvaška: Tisk o diskriminaciji Romov
Gorazd Kovačič
Nato: »Zaustavite levico!«
Alenka Kotnik
Islam: Bav bav Alah(1)
Tonči Kuzmanić
Nato: Leninismo, blanquismo e natoismo – senza gusto!
Mojca Pajnik
Islam: Spektakularno o džamiji
Simona Zavratnik Zimic
Islam: Človekove pravice kot ljubiteljska dejavnost
Renata Šribar
Pornografija: Po protipornografskemu ukrepu medijskega inšpektorja
Mojca Pajnik
Pornografija: Ženske med spolnostjo in pornografijo
Brankica Petković
Romi: Lahko je nič ne vedeti o Romih
Lucija Bošnik
Islam v zahodnih medijih
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Brankica Petković
Boj med politiko vključevanja in zavračanja Romov
Roman Kuhar
Homoseksualnost brez obraza
Antipoezija v reviji Maturant&ka
Tonči Kuzmanić
Cannibalismo con gusto ali nacionalna pojedina à la Jelinčič (kulinarična analiza)
Roman Kuhar
Moč besed Borisa Ježa
Špela Šebenik
Protiglobalizacijsko gibanje – medijski konstrukt
Dušan Rebolj
Pritožbe zoper diskriminacijsko poročanje
Peter Stankovič
Nacionalistična prisvojitev nogometnega preporoda v Sloveniji
Roman Kuhar
Pedri, čefurji, pa še rdeče oblečeni
Lea Širok
Italijani in italijanska manjšina v slovenskih medijih
Simona Zavratnik Zimic
(Nove) etnične manjšine v Sloveniji?
Georgios N. Papadakis
Grčija
Mediji brez manjšin
Maria Yaneva
Bolgarija
Romi osovraženi tudi ko so bogati
Gordana Vilović
Hrvaška
Manjšine in novinarska etika
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Lucija Bošnik
Svetovni mediji o 11. septembru in vojni v Afganistanu
Gorazd Kovačič
Za Nato z vsemi sredstvi
Marta Gregorčič
Poročanje Dela o nenasilju v Münchnu
Borut Osonkar
Spontana ideologija novinarstva
Denis Mancevič, Marjana Grčman, Živa Pogačnik
Vojna medijskega spektakla
Lucija Bošnik
Novinarji proti Miloševiću
Polona Movrin
Domneva nedolžnosti v medijih
Alenka Kotnik
Romi v medijih še vedno le kot problem
Majda Hrženjak
Konzervativnost kljub navidezni sodobnosti
Vesna Leskošek
Legalizacija ali dekriminalizacija prostitucije
Matej Kos
Drugačna vizija Pohorja ne dobi medijske pozornosti
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Razcvet natoskepticizma v vodilnih medijih
Alenka Kotnik
"Skrajneži" v slovenskih medijih
Roman Kuhar
Geji in lezbijke vam želijo lep dan
Gašper Malej
Legitimiziranje antikulturnega diskurza dr. Ruglja
Nevenka Dobljekar
Položaj žensk v medijih
Sabina Mihelj
Podobe žensk v medijih
Roman Kuhar
Misice kot piščančje horde?
Alenka Kotnik
Otroci in mladostniki v medijih
Igor Ž. Žagar
Kolumnisti sami izbirajo teme
Tanja Keršmanc
Vsaka zavrnitev objave še ni cenzura
Saša Bojc
Slovenski negativni junak Slobodan Milošević
Matthew A. Killmeier
Mobiliziranje ameriške javnosti
Karina Cunder
Vzpon ekološkega novinarstva
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Alenka Kotnik
V slogu očitne agitacije
Mojca Sušnik
»Že tako je malo pravih Slovencev!«
Simon Delakorda
Gola telesa in prazne epruvete
Srečo Dragoš
Umetna oploditev v katoliških medijih
Majda Hrženjak
Legitimiziranje neenakosti
Saša Banjanac Lubej
Sabina Obolnar, Slovenka
Peter Jančič
Zlorabljen medijski interes
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Roman Kuhar
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela – Drugič
Barbara Vodopivec
Tajnice, čistilke, gospodinje…
Dejan Pušenjak
Katarza slovenskih medijev
Alenka Kotnik
Sovražna retorika medijev
Roman Kuhar
V obljubljeni deželi ksenofobije
Bojan Veselinovič
Radijski spot pripravilo uredništvo
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Nikolai Jeffs
Podoba Afrike v slovenskih medijih
Suzana Tratnik
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela
Marjan Ogrinc
Mediji ignorirajo rock
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Sebastian Reinfeldt
Mi proti njim
Barbara Kelbl
Rome spet kriminalizirajo
Gregor Belušič
O beguncih površno in brezčutno
Miha Ceglar
Kdo je vandal?
Vine Bešter
Na strani gledalcev
Tonči Kuzmanić
To je mentalni rasizem!
Edo Pajk
Ekskrementi
»Čefurska golazen…«
Edo Pajk
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Tonči Kuzmanić
Slovenska košarka ali košarka v Sloveniji
Tonči Kuzmanić
Strah in sovražnost v primeru »Veso«
Boris Čibej
Krivi so uredniki
Tonči Kuzmanić
»Hitler je dobro reševal problem brezposelnosti.«
Edo Pajk
Medijski stereotipi
Retorika begunske politike v Sloveniji
Edicija MediaWatch
Tanja Petrović
Dolga pot domov
Brankica Petković, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Marko Prpič, Roman Kuhar
Mediji za državljane
Roman Kuhar
Medijske podobe homoseksualnosti
Majda Hrženjak, Ksenija H. Vidmar, Zalka Drglin, Valerija Vendramin, Jerca Legan
Njena (re)kreacija
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije - ponatis
Karmen Erjavec, Sandra Bašić-Hrvatin, Barbara Kelbl
Mi o Romih
Tonči Kuzmanić
Bitja s pol strešice
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije
Spremljanje nestrpnosti
2004
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2003
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Gorazd Kovačič
2002
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2001
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Novinarski večeri
05.03.2003
Bashy Quraishy, Christian Moe, Uroš Slak, Ahmed Pašić
O džamijah v Sloveniji
16.10.2001
Melika Salihbeg Bosnawi
Živeti in razumeti islam
13.09.2001
Sanja Sarnavka, Tatjana Božić, Roman Kuhar
Ženske in mediji
27.03.2000
Andreas Unterberger, Ignac Golob
Naš sosed Haider
28.02.2000
Predrag Lucić, Tonči Kuzmanić, Petar Luković
Jezik gneva in sovraštva
22.05.1999
Orhan Galjus, Jožek Horvat, Marjan Dora
Če se rodiš cigan
Omizja
12.10.2006
Brankica Petković, Marko Prpič, Rajko Gerič, Darja Zgonc, Jože Vogrinc, Tomaž Perovič, Roman Kuhar, Jani Sever, Ahmed Pašić, Mitja Blažič, Ksenija H. Vidmar, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Lou Lichtenberg, Granville Williams, Božo Zorko, Branko Grims, Rina Klinar
Mediji za državljane
24.04.2006
Judit Takacs, Miha Lobnik, Brane Mozetič
Pluralizacija medijev ali kje je prostor za gejevske in lezbične medije?
21.03.2006
Admir Baltić, Ahmed Pašić, Beatriz Bedrija Tomšič Čerkez, Ilinka Todorovski, Ervin Hladnik Milharčič
Omizje o islamu in muslimanih v medijih
18.09.2003
Suzana Tratnik, Tatjana Pirc, Katarina Stojanović, Jani Sever, Gorazd Suhadolnik, Miha Lobnik, Marko Milosavljević, Roman Kuhar
Mediji in homoseksualnost