Ekskrementi
Drobni medijski iztrebki
Neobrita oskarjevka - a se je tudi na 82. podelitvi oskarjev vse vrtelo okoli mode, lepote in glamurja, so poskrbele igralke z izvirnimi, nenavadnimi, nekatere pa tudi neokusnimi toaletami. Celo Mo'Nique, prejemnica oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo, je posebej za ta večer z dolgo modro satenasto obleko zakrila svoj prepoznavni znak – možato kosmate noge, za katere pravi, da jih njen soprog obožuje. (Bitka za pozornost na rdeči preprogi, Večer, 5. marec 2010, stran 28)

Bogati berači - Večje skupine tujih beračev iz vzhodne Evrope so se v Mariboru začele pojavljati pred kakšnima dvema letoma, ko so po središču mesta začeli redno krožiti »pohabljeni« Poljaki, Slovaki, Čehi in Romuni… Beraški »šiht« se je zanje pričel ob 8. uri, končal ob 16. uri, njihovi zgrbljeni hrbti in ukrivljene noge pa so ob koncu delovnega dne običajno »čudežno« ozdraveli. Po naših špekulativnih izračunih so tedaj zaslužili okoli tri evre in pol na uro. (Po 16. uri niso bili pohabljeni, Večer, 5. marec 2010, stran 18)

Anarhisti in folklora - Med tukajšnjimi demonstranti je vandalizem anarhistov postal že nekakšna folklora, saj njihovi spopadi s policijo in pokanje izstrelkov s solzivcem niso sprožali posebne panike, le dokaj predvidljive začasne umike v stranske ulice. (Uvod v vročo grško pomlad, Dnevnikov objektiv, 13. marec 2010, stran 16)

Kdo je pametnejši? - Konec prepirov, resnica je znana: ženske so pametnejše kot moški (naslov članka, Dnevnik, 25. februar 2010, stran 32)

Ženske razveseljujejo moške - Ženske prsi rastejo. V Lisci so z leti svoji ponudbi dodajali čedalje večje številke, saj jih ženske čedalje bolj množično iščejo. Spreminja se konstitucija, pravijo, ne le teža povprečne ženske. V veliko moško veselje. (Večji, močnejši, pametnejši?, Jana, 12. januar 2010, stran 14)

Kritična masa ali človekove pravice? - Novinar (Slavko Bobovnik): »Gospod Ziherl, Slovenci pač smo, kakršni smo, ne? Če si povsem realno zdaj predstavljamo takšno istospolno skupnost v neki, v nekem manjšem slovenskem kraju… Tu se res odpirajo možnosti za šikaniranja, različne poglede, ki bi jih ta otrok zagotovo doživel. /…/ Poglejte dr. Ziherl, ne vem ali sem preslišal odgovor na moje vprašanje. Rekli ste predsodki. Ne sprašujem zaradi predsodkov, sprašujem zaradi realnega stanja. Takšno pač je. /…/ Na drugi strani je pa tudi 15.000 zbranih… Bom jaz vprašal, če dovolite. 15.000 zbranih podpisov, ki vendarle nakazujejo, da vendarle je neka kritična masa na drugi strani.« (Razprava o Družinskem zakoniku in posvojitvi otrok s strani istospolnih parov, Odmevi, TV Slovenija 1, 11. december 2009)

Sovražni obritoglavci - V obritih glavah še veliko sovraštva (naslov članka, Dnevnik, 27. februar 2010, stran 32)

Kdo poje za nas? - Romski Cigani pojejo za nas (naslov članka o glasbeni zasedbi Langa, Delo, 8. januar 2010, stran 15)

Izbrisani manj pod težkim orožjem desnice - Politična desnica pa težkega orožja zaradi izbrisanih vsaj v letu 2009 ni uporabila. Kako bo naslednje leto, bomo še videli… (Izbrisani XVII., Mladina, 23. december 2009, stran 56)

»Oni z juga« so postali ponovno aktualni - Slovenija, ki se je po osamosvojitvi skorajda povsem usmerila v poslovanje na zahodnih trgih, njena politika pa se je pogosto zmrdovala nad »onimi z juga«, je v minulih petih letih, predvsem pa v sedanji gospodarski in finančni krizi, začela ponovno odkrivati čare »varnosti« razpršenega izvoza in tudi potenciale trgov v državah nekdanje Jugoslavije ter sklenila posebne sporazume z njimi. (Jugosfera – realnost ali utopija?, Mladina, 11. december 2009, stran 48)

Kaj je simbioza? - Dojenčku pretirana simbioza, čeprav jo sam močno spodbuja, v resnici sploh ne koristi. Da ne bo nesporazuma – simbiozo potrebuje, ampak ne pa pretirane simbioze. Dojenček potrebuje za zdrav razvoj dvoje – simbiozo in razbijanje simbioze. To večno nasprotje dveh polov, lahko bi rekli tudi jinga in janga, je pač gonilo vsega življenja. Dojenček potrebuje oba, mamo in očeta, ne pa dveh, ki bi imela vlogo mame ali dveh, ki bi imela vlogo očeta. (Očka in dojenček, Novorojenček: posebna izdaja revije Moj malček, leto 2009, stran 45)

Kdo je bolj zaščiten? - Kočevski medved bolj zaščiten od bosanskih delavcev (naslov članka, Večer, 9. marec 2010, stran 1)

Avtomobilska industrija potrjuje stereotipe - V avtomobilskem svetu so stereotipi močno zakoreninjeni. V Sloveniji še zlasti tisti o nemški nezmotljivosti. S priseganjem na nemško si marsikdo želi pridobiti priznanje za »svojo moškost«. A velikokrat prav zaradi tega zveni drugače in ga drugače dojamejo tudi drugi. Nekritičnost do nemškosti je svojevrsten zaščitni znak balkanskosti. Ker ve se, kje Nemec največ velja. (Potrditev stereotipa, Polet, 11. marec 2010, stran 36)

Brez dostojanstva - Slovenci pa smo danes še enkrat več videli, da imamo politike, ki ne premorejo osebnega dostojanstva in poguma. Predsednik države Danilo Türk se je tako namesto v Mariboru sprehajal po ulicah Ljubljane v družbi nekdanjega sekretarja Združenih narodov Kofija Anana. Pri premieru Borutu Pahorju in zunanjem ministru Žbogarju pa sta si kljuko dobesedno podajala namestnik ameriške sekretarke Hillary Clinton in predsednik srbskega odbora za zunanje zadeve. (Svet, Kanal A, 6. april 2010)

Kaj pa heteroseksualna? - Homoseksualna ali pedofilska nagnjenja duhovnikov so namreč le eden od elementov v dolgi verigi vzrokov za sistematično spolno zlorabljanje mladoletnikov in mladoletnic. (Spolna morala in spolne zlorabe, Dnevnikov objektiv, 17. april 2010)

Javno mnenje, nova mera za ogroženost demokracije? - Katastrofalno stanje v državi potrjuje tudi zadnja raziskava Eurobarometra, ki je bila objavljena prejšnji teden v Bruslju in zajema tudi našo državo. Kot kažejo podatki, je slovenska demokracija oziroma zaupanje vanjo ogroženo. (V znamenju rdeče zvezde, Demokracija, 24. december 2009, str. 3)

Rdeči - Mimogrede, predsednik države [Bolivije] je »rdečekožec« tako po rodu kot po politični barvi. (Ni samo ljubezen, Demokracija, 14. januar 2010, str. 68)

Partizani krivi za zlorabo pirotehnike - Po anketah sodeč še vedno slavimo svetle pridobitve slavne revolucije, partizanščine in ljubljenega maršala. V teh pridobitvah pa je pokanja na pretek. In če reakcionarne oblasti ne dovolijo uradne pirotehnike, morajo mladi bombaši pač improvizirati. (Opečeni genialci, Demokracija, 7. januar 2010, str. 65)

Kam lahko pripeljejo posvojitve v istospolnih skupnostih - Afera [bulmastifi] v novo luč postavlja tudi prizadevanje aktualne vlade po izenačitvi istospolnih partnerstev s tradicionalno družino in predvideno možnosti, da istospolni partnerji posvojijo otroka. (Razvrat v visoki družbi, Demokracija, 18. februar 2010, str. 3)

Pohlep leve civilne družbe - Pripravljeni [levičarji] so torej požreti lastno vojsko, če to ne bo dovolj, pa še druge vitalne dele družbe, da bo le zanje ostalo in jim bo še naprej dobro. (Brezobzirno razgaljeno 1, Demokracija, 18. 2. 2010, str. 6)

Kaj je že kriminalnega pri paradah homoseksualcev? - Politično korektno je žaliti kristjane, še posebno, če so to katoličani, politično korektno je pozivati k ropu in poboju »kapitalistov«, politično korektno je žaliti vsakogar, ki se z levičarskimi nebulozami ne strinja. Nekorektno pa je seveda kritizirati muslimanske teroriste, črnske kriminalne tolpe in parade homoseksualcev, če govorimo na splošno. (Politično nekorekten, Demokracija, 11. marec 2010, str. 10)

Uzakonjenje kaosa - Vlada predlaga zakon, ki prinaša kaos namesto reda. Ta predlog zakona rešuje malo, vsaj kar se tiče nove definicije zakonske zveze in družine. (Ognjišče, januar 2010 str. 23–24)

Prežeče nevarnosti - Prav tako pod vidikom zdravja velja omeniti, da ima, po podatkih Inštituta za varovanje zdravja, homoseksualna populacija največje tveganje za okužbo z virusom HIV. Na osnovi podatkov iz leta 2008 bi imeli otroci posvojeni v istospolne skupnosti dveh moških, v primerjavi s heteroseksualnimi družinami, 435-krat večjo verjetnost, da se srečajo z osebo, okuženo z virusom HIV in posledično lahko tudi izgubo enega ali obeh posvojiteljev. (Ognjišče, Ali ima otrok pravico do mame in očeta?, januar 2010, str. 35)

Lektorji nepotrebni - /…/ da bi na javnem radiu uredništvo za verski program imelo pravico do obstoja že zato, da bi pomagalo številnim napovedovalcem pravilno naglašati besede, povezane z vero, krščanstvom in versko tradicijo … (Uredništvo za pravilen naglas, Ognjišče, december 2009, str. 49)

Aktualno zdravilo - Zdravilno za državo bi bilo, če bi vsaj na nekatere bolj okužene naščuvali pse. (Pesjani na pohodu, Reporter, 22. februar 2010, str. 27)

Mirovna misija Slovencev v SFRJ - Če se Slovenci ne bi poslovili od juge, se na Balkanu ne bi bratsko pobijali. (Volčje težave rdeče kapice, Reporter, 1. februar 2010, str. 8)

Preverjanje rodovnika - Bistvo zahteve za oceno ustavnosti, ki jo je sprejel občinski svet, je, da nekaj živečih Romov v občini Grosuplje ne izpolnjuje niti minimalnih pogojev avtohtonosti oziroma zgodovinske ali tradicionalne poselitve. (Romski svetnik v Grosupljem, Reporter, 22. februar 2010, str. 49)

nazaj