N O V O S T I
O   M E D I A W A T C H
R E V I J A   M E D I J S K A   P R E Ž A
o   r e v i j i
s e z n a m
junij 2013
december 2012
junij 2012
december 2011
maj 2011
december 2010
maj 2010
december 2009
maj 2009
december 2008
maj 2008
december 2007
maj 2007
december 2006
uvodnik
medijska politika
medijski trg
javna radiotelevizija
medijske vsebine
novinarji
komunikacijske pravice
douglas kellner
mediji v svetu
recenzije in prikazi
ekskrementi
fotografija
maj 2006
november 2005
maj 2005
november 2004
marec / april 2004
oktober 2003
marec 2003
december 2002
poletje 2002
zima 2002
poletje / jesen 2001
pomlad 2001
zima 2001
poletje-jesen 2000
pomlad 2000
jesen 1999 / zima 2000
poletje 1999
pomlad 1999
zima 1999
poletje 1998
pomlad 1998
zima 1998
u r e d n i š t v o
E D I C I J A   M E D I A W A T C H
S P R E M L J A N J E   N E S T R P N O S T I
N O V I N A R S K I   V E Č E R I
O M I Z J A
M E D I J S K O   S O D E L O V A N J E
T E M E
A V T O R J I
P O V E Z A V E

Ekskrementi
Drobni medijski iztrebki
Ženske, nepismene in delomrzne
Večina žensk rada reče, da ima zase na voljo samo malo časa. Ure, ki jih ne prebijejo na delovnem mestu, posvetijo nečemu, kar imenujejo »gospodinjska opravila«, temu se za ženske med 25 in 50 letom pridruži še »skrb za otroke«. Vrh tega si dajejo opravka tudi z nego telesa, ki ga je treba natirati z dišavami in prikriti sicer neprijetne naravne telesne vonje, ličiti, razgibavati in obleči;da dela z lasmi in urejanjem prinčeske niti ne omenjamo. Delo, skratka, trdo delo. Vzroki, zakaj se ženske ne morejo prepustiti brezdelju, segajo daleč v zgodovino. Povprečen Zemljan – ki je še vedno ženskega spola, nepismen in za svoje delo v domačem gospodinjstvu neplačan – še predobro ve, da če jo bodo kdaj videli sedeti križem rok, ji bo že kdo našel kakšno delo. (Če bodo sedele križem rok, jim bodo že našli delo, Delo, 15. maj 2006)

Turizem na Jadranu
Primer: familija se našlepa na dopust nekam na Jadran. Morje je skrajno ukusno, osnovni aranžma je dostojno poceni. Kaj se zgodi? Dva tedna jih nato maltretirajo natakarji, ki neverjetno drage »specialitete iz mora« vedno prej postrežejo Nemcem, policaji, ki težijo s »kaj je Janezi, kak je sad, kad ste u Evropi«, hotelske sobarice, ki ne pospravijo postelje in odnesejo smeti, pri tem pa ti čisto nič, ampak res čisto nič, ne ponudijo zraven, kar bi človek še lahko počel na tistem vročem kamnu. (RE, Antena, 15. maj 2006)

Kdor posluša turbofolk, ni narkoman
Dr. Peter Stankovič je nekoč na neki okrogli mizi razvil teorijo, da gre pri turbo folku pravzaprav za boj med urbanim in neurbanim, torej za boj med množicami, ki imajo nižje razvit odnos do kulturnega dogajanja in jim že ta glasba prinaša dovolj zadovoljstva, ter tistimi, ki turbofolk a priori zavračajo zaradi osebne ambicije po nekoliko bolj kompleksnih zadovoljitvah potreb. Slednji so sicer skoraj vsi na koki, a tudi prvi nikoli ne bodo prišli dlje od piva (laškega, ne uniona), vendar me bolj kot vsebina, ki nam jo prodajajo v turbofolku in corpop štancah, moti nerecipročnost odprtosti trga. (RE, Antena, 15. maj 2006)

Pritlehnost marginalne kulture
Metelkova Mesto je urbanistična podrtija in subkulturna neumnost, ki bi jo morali podreti takoj, ko je šla vojska ven, ne pa da so jo dovolili poskvotati. Ampak nekaj se mi zdi še bolj neverjetno od samoumevnosti, s katero bi morali meščani če želijo biti v očeh alternativcev vredni življenja v mestu sprejemati ne le to subkulturo, temveč celo njene najbolj pritlehne stranske učinke. Kako je alternativcem sploh uspelo, da so toliko ljudi na čelu s politiki prepričali, da je njihov marginalni kulturni ekskluzivizem nepogrešljiv element urbanega življenja? (Porušite Metelkovo!, Dnevnik, 8. junij 2006)

Nogomet in genocid
Zizou se je v svoji poslovilni tekmi z Nebes spustil na Zemljo. Kot prerok. Napovedal je nogometno prihodnost in se poslovil od preteklosti. Od lepot in užitkov, ki jih je na zadnjem evropskem in svetovnem prvenstvu pojedla moč na turbo taktičen pogon, katere vrhunsko oduren proizvod je Marco Materazzi; nasilnež brez kančka nogometnega talenta. Spopad civilizacij? Klasičen, pravljičen spopad dobrega in zla. Včasih lahko le vojaški poseg reši bivanje kot tako. Rouando, Bosno, Demokratično republiko Kongo in Darfur bso le nemo opazovali. Odgovornost, nič več. Nič več. (Zinedine Zidane – Zizou, Sobotna priloga, str. 3)

Biti tujec, biti agresiven
Zizou se je poslovil na globoko človeški način./…/To je bila poteza človeka, ki ščiti tisto, kar mu je sveto. Za Zizouja je to poreklo./…/Zidane je, preprosto, izbral napačno obliko kaznovanja. Moral bi počakati do konca, zadeti strel iz bele točke in potem obiskati tisti sicilijanski hlod ter mu spremeniti osebni opis. Poglej, kako se igra igra? Ne razumeš? Ali nočeš razumeti? Si videl, kako lepo znamo z žogo sinovi skurbanih muslimanskih mater? /…/Zinedine je nedostopen človek. Dostopni so kužki. Zinedine je agresiven. Pomirjenost opravičuje krivice. Zinedine je tujec. Domačnost ubija strast. (Zinedine Zidane – Zizou, Sobotna priloga, str. 3)

Pravi tujci
»Novi« državljani EU bodo pri iskanju dela izenačeni s »starimi« - Več delovnih dovoljenj za prave tujce (uvod v članek Prosto zaposlovanje za vse državljane EU, Delo, 24. julij 2006)

Od danes naprej kupujte slovensko
(www.ihan.si, oglas v Delu, 8. avgust 2006)

Balkanci pretepajo svoje žene
V Črni gori, Makedoniji in Albaniji se moški izživljajo nad partnerkami in te jih pogosto niti ne prijavijo. Deklice so neredko žrtve vseh moških članov družine, očetov, očimov, stricev... /…/ Zanimivo je, da je tega nasilja največ na severu Črne gore, kjer vlada največja revščina in kjer se po nekaterih podatkih popije največ alkohola. /…/ Takšno nasilje seveda ni značilno le za Črno goro. Po uradnih podatkih je trpinčena tudi vska tretja ženska v Makedoniji, kjer prav tako narašča število teh kaznivih dejanj./…/Sicer Albanci prav nič ne zaostajajo za preostalimi Balkanci. /…/ Tudi Albanci precej pijejo, nato pa pretepajo…(Balkanski običaji – Ženske pretepene do smrti in prisiljene v prostitucijo, Delo, 29. avgust 2006).

Prijetne akcije policije
Petintrideset tisoč tolarjev za intimno urico z dvema dekletoma - takšen je bil dogovor, ki sta ga aprila letos po telefonu sklenila moški, za katerega se je pozneje izkazalo, da je tajni policijski delavec, in Ljubljančan, star okoli 50 let, ki se je ukvarjal z zvodništvom. /…/ Policist s (prijetno) skrivno nalogo je torej prišel v stanovanje, kjer so delala dekleta. Dve cvetki sta šli z njim v sobo, se slekli, takrat pa so na vrata že potrkali klientovi uniformirani kolegi in akcija je bila končana. (Prostitutkam ukazoval z invalidskega vozička, Dnevnik, 19. september 2006)

Metelkova potrebuje šolo s prilagojenim programom
Potem ko so v preteklih mesecih uporabniki Avtonomne kulturne cone (AKC) Metelkova mesto v Ljubljani skušali preprečiti napovedano rušenje t.i. Male šole, je objekt minuli teden le porušila gradbena inšpekcija. Metelkovci so v odgovor na »represijo države« napovedali gradnjo t.i. Osnovne šole, za katero že zbirajo zidake. V načrtu so tudi gradnja Gimnazije, Srednje frizerske šole, Visoke šole za zapravljanje časa in, kot prednostni projekt, Šole s prilagojenim programom, ki jo na Metelkovi nujno potrebujejo. (Amatersko šolstvo, Mag, 9. avgust 2006)

Črni panter - srčika slovenske kulture in zgodovine
Slovenske najstnike, ki so se v šolah pojavili s panterjem na majicah, so v več primerih, nedvomno načrtno, označili kot navdušence za neonacistično, postfašistično ali kako podobno ideologijo. S tem so strašili tudi njihove nepoučene starše. To se je dogajalo v samostojni, demokratični, mednarodno priznani in domnevno pravni državi Sloveniji. /.../ Po drugih deželah naletimo pri mladih na protestna gibanja, ki nasprotujejo porabniški družbi, globalizaciji ipd. EU si s financiranjem najrazličnejših predavanj prizadava razširiti “evropsko” zavest, ki naj bi izpodrinila narodno. Pri slovenskih mladih je težnja nasprotna: odkriti želijo resnično podobo svoje slovenske kulture in zgodovine. Mladi odraščajo, s tem se v javnosti širi tudi védenje o črnem panterju. Ne bo ga mogoče ustaviti. (Črni panter živi, Demokracija, 3. avgust 2006)

Posebni razlogi za članstvo v Društvu novinarjev Slovenije
Prvi razlog je bil v tem, da se novinarji vanj [Društvo novinarjev Slovenije- op.] niso včlanjevali iz pripadnosti svojemu cehu, pač pa bolj zato, da so dobili bodisi 10. odstotni popust pri nakupu avtomobilske znamke renault, bodisi mednarodno novinarsko izkaznico, ki jim je ponujala določene ugodnosti v tujini; drugi razlog je bil v tem, da so v njegovem vodstvu večinoma prevladovali novinarji, ki prihajajo iz t.i. levih medijev, čemur primerno enostranska je bila tudi politika društva. (Dvolično novinarsko društvo, Demokracija, 17. avgust 2006)

Presenetljive ugotovitve – plod vzornega raziskovalnega novinarstva
Slišati je, da nekateri kulturni projekti sicer niso slabi, vendarle pa ima umetnost mladih “kulturnikov”tudi svoje sprevržene stranske učinke. Poleg tega, da smo na uredništvo prejeli več klicev zgroženih sosedov na Trubarjevi ulici, smo se sami prepričali, ko smo se sprehodili mimo nekdanje tovarne koles, da na njeni strehi posedajo mladi in nadlegujejo mimoidoče. Očitno pa so na tem območju v uporabi tudi droge, če sodimo po inekcijiskih iglah, ki smo jih našli v neposredni bližini. (Droge v Rogu?, Demokracija, 28. september 2006)

Popolnoma jasno
Marsikdo se verjetno že sarkastično sprašuje, le kaj je večino predstavnic nežnejšega spola privabilo v slovenijo, saj je brez poklica izjemno težko priti do zaposlitve, da o mizerni plači za takšno delo niti ne govorimo. Odgovor je verjetno na dlani, če se spomnimo, da je predlani na desetine Slovencev hitelo na test za virus hiv, potem ko je ukrajinska prodajalka ljubezni umrla zaradi posledic aidsa. (Umetnice z vzhoda, Mag, 3. maj 2006)

Glavni izvozni artikel islama
Kdo bi si še pred nekaj leti mislil, da bodo salonski levičarji namesto Marxovega Kapitala brali koran in simpatizirali z religijo, ki je z omejevanjem posameznikove svobode in kršitvijo človekovih pravic /.../ ostala v sredjem veku. In katere glavni izvozni artikel v Evropo so poleg nafte nelegalni pribežniki, /.../. (Islamofili, Mag, 26. junij 2006)

Vsak najde svojega Žida
/.../ in da so bili člani nadzornega sveta Andrej Ručigaj, Andreja Kodrin in Stojan Zdolšek odpoklicani, namesto njih pa izvoljeni trije tujci (židovskega rodu - op. p.)/.../ (Židovska mreža, Mag, 6. september 2006)

Grdi oni in ubogi mi
Pa ne samo to, tujci množično kupujejo slovensko zemljo in druge nepremičnine, naša oblast pa nam bo obdavčila še tisto, kar imamo. (Mi in oni, Družina, 14. maj 2006)

Tema v Rogu
Ali takšno kulturno avtonomno cono res potrebujemo, presodite sami.V nedeljo zvečer, na zadnji dan festivala politično nekorektnega filma sem vstopil skozi vhod zapuščene tovarne Rog na Trubarjevi v Ljubljani. Takoj sem zavohal travo. Skupinice mladih so posedale po dvorišču in imele globoke pogovore ob svečah. /.../ Za take zapuščene in umazane prostore človek težko predpiše kakršnikoli red, tako da so se gledalci zelo dobro zlili z okoljem. (Festival politično nekorektnega filma, Družina, 21. maj 2006)

Predlog zakona o verskih skupnostih – neokomunistično darilo
Bojte se neokomunstičnih socialnih demokratov in revolucionarnih programskih daril, ki jih prinašajo. (Stalinistični manifest, Družina, 23. julij 2006)

Tuljenje in sikanje
V nekaterih šolah pa se o drugi svetovni vojni učijo le, da je Nemčija napadla zaveznike in da so zavezniki zmagali. O holokavstu in koncentracijskih taboriščih pa nič – ker so te teme sprožale vsesplošno tuljenje in sikanje muslimanov. (Kaj je dandanašnji (ne)dopustno, Družina, 27. avgust 2006)

izpis

 S O R O D N E   T E M E

sovražni govor in medijski diskurz

Medijska preža
Renata Šribar
Ženski vstop: Vstajništvo in spol v medijih
Melita Zajc
Ne le nevarnosti, glejmo raje prednosti novih prostorov javne komunikacije
Jernej Rovšek
Najbolje, da je odziv takojšen in tam, kjer je bila sovražnost izrečena
Lija Mihelič
Z dvotirno obravnavo nad sovražni govor na spletu
Kaja Jakopič
Profesionalni razpihovalci sovražnega govora na spletu
Renata Šribar
Premalo in preveč spola
Ekskrementi
Renata Šribar
»Diskretne« medijske diskriminacije in prisilni androcentrizmi
Iztok Šori, Veronika Bajt
Novi digitalni mediji, seksualnost in migracije
Ekskrementi
Janez Polajnar
Corruptio optimi pessima ali kako je končalo prvo slovensko gledališče
Lija Mihelič, Miha Glavač
Prijavitelji dojemajo govor kot kazniv v zelo širokem obsegu
Sonja Merljak Zdovc
Spletni komentarji: kako pregnati sovražni govor?
Jernej Rovšek
Splet ne more biti izjema
Danijela Tamše
Bosanski delavec ni več prikazan kot tat služb, je pa zreduciran na nemočno žrtev
Tanja Petrović
Tako evropsko
Roman Kuhar
S sovražnim govorom je križ
Veronika Bajt
Onkraj metodološkega rasizma in privilegija koncepta belskosti
Renata Šribar
Regresija javnega diskurza o spolih, spolni usmerjenosti, starševstvu in družini
Renata Šribar
Portretiranje »levih« političark in potentnost desne politike
Ekskrementi
Eva Vrtačič
(Kulturni) Boj na računalnik
Marko Zajc
Zakaj sodobna homofobija spominja na nekdanji antisemitizem?
Viktor Ivančić
Prodor v odlagališče demonov
Ekskrementi
Mitja Velikonja
»TU JE SLO!« »JEBI GA I MI SMO TU« – (Anti)balkanski grafiti in street art slovenske urbane krajine
[1]
Tomaž Pušnik
Konstrukcija Balkana skozi vic v Sloveniji
Jernej Rovšek
Ali je sovražni govor sploh mogoče omejiti?
Sonja Merljak Zdovc
Samoregulacija spletnih medijev: kodeks, moderiranje in celostna registracija uporabnikov
Vesna Kobal
Čakajoč na »pravega«: reprezentacija samskih žensk v reviji Cosmopolitan
Suzana Oreški
Reprezentacije norosti: Privabljanje gledalcev z omalovaževanjem podobe ljudi, potisnjenih na rob
Suzana Oreški
Diskurzi družbenih avtoritet o duševnem zdravju – ovira vključujočim družbenim praksam
Špela Mihevc
So situacije z mediji, ki bi jih želeli spremeniti
Ekskrementi
Marko Zajc
»Tista neverjetna glupost«
Sonja Merljak Zdovc
Mednarodna nagrada za pogum v novinarstvu Claudii Julieti Duque in Vicky Ntetema
Ekskrementi
Andreja Trdina
Spet doma: zamolčevanje razrednih razlik v konstrukciji slovenske običajnosti
Andrej Motl
Sovražni govor v slovenskih medijih na spletu
Renata Šribar
Globalni monitoring medijev: komaj vsaka peta intervjuvana ekspertna oseba ženskega spola
Andrej Motl
Rasizem na internetu
Gorazd Kovačič
Otroške sanje vrhunskih športnikov in slovenska nacija
Brankica Petković
Slovenija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja 200.000 ljudi
Claire Frachon
Francija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja milijonov ljudi
Ekskrementi
Lana Zdravković
Ljudje niso edine živali, ki se smejijo!
Marko Zajc
»Zamorcev ne bomo umivali«
Suzana Oreški
Hendikep kot parodija – Primer razvedrilne oddaje As ti tud not padu?
Renata Šribar
Spol kot spotika Mladine
Roman Kuhar
V imenu družine potvarjajo podatke
Andraž Teršek
Pasti in spodrsljaji svobode izražanja[1]
Saša Banjanac Lubej
Odgovornost novinarjev v vojni v nekdanji Jugoslaviji – Lustracija, sojenje ali pozaba
Ekskrementi
Viktor Ivančić
Hrvaška in Slovenija: Nacionalistična jugonostalgija
Gojko Bervar
Islam in mediji
Gojko Bervar
Muslimanska skupnost ne obstaja, obstajajo muslimanske skupnosti
Nina A. Vobič
Razprava o gradnji džamije in konstrukti o slovenski kulturni podobi
Vesna Vravnik
Lezbična seksualnost prikazana s fotografijami, gejevska zakrita v karikaturah
Marko Zajc, Janez Polajnar
»Za mastne dohodke lastne«
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Slovenski mediji o Kosovu – skozi prizmo velikih sil
Enisa Brizani
Zakaj RKC na spletni strani ne uprablja izraza Rom, temveč Cigan?
Taja Kramberger
Afera Dreyfus in tiskani mediji
Tanja Petrović
Spomin, izkušnja in raba jezika: primer Jugoslovanske ljudske armade
Robert Bobnič
Nezdrava mitologija tv-oddaje Na zdravje!
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Hvala za trud, toda ostanimo raje pri dejstvih
Ekskrementi
Nena Močnik
Mitološke koncepcije v zahodni Evropi živečih Turkov
Nina A. Vobič
Nelagodje, ko bo »komunistični drugi« postal središče sveta
Lana Zdravković
O pravici, ki jo hočemo uveljaviti
Ana Podvršič
Romi v Grosuplju: Romano Čačipe – Namišljene podobe
Tina Cigler
Romi v Novem mestu: Spregledani pozitivni premiki
Ekskrementi
Renata Šribar
Vloga medijev pri (ne)enakih možnostih žensk za politično participacijo v Sloveniji
Nina Djordjević
Medijske reprezentacije kosovske krize v letu 1999
Jurij Popov
O prostituciji in trgovini z ljudmi površno in senzacionalistično
Julija Sardelić, Miro Samardžija, Ksenija H. Vidmar
Medijski spektakel o družini Strojan
Lev Centrih
»Cigo iz Ambrusa«, dojenčkov smeh, vrtnice iz srčka in »jedi govna«
Eva Batista, Tea Golob
Medijska podoba centra za tujce – Utiranje poti za kulturni rasizem
Andrea Kosenjak
Podoba Balkancev v slovenskih medijih – Umazani, brezzobi, zli
Roman Kuhar
Kako je začela izhajati »revija, kjer je vse prav«?
Ekskrementi
Renata Šribar
Predvolilni primer medijske spolne diskriminacije
Nataša Čebular
Politizacija v medijih: primer džamije
Emina Zejnić
Lokalne volitve – Medijsko sprenevedanje
Brankica Petković
Romi v medijih – priložnost za ozaveščanje o diskriminaciji
Ekskrementi
Ksenija H. Vidmar
Multikulturna Evropa?
Bashy Quraishy
Danska, kako pogrešam tvojo humanost
Anne Knudsen
Danska: Karikature v luči priseljenske politike
Nika Susman
Francija: dvojna merila boja proti cenzuri
Sonja Merljak
O samocenzuri, cenzuri in ustrahovanju
Admir Baltić
Kaplja čez rob
Gojko Bervar
Evropske mule, karikatura in kodeks
Neva Nahtigal
Ni samo regulacija
Ekskrementi
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Narisani izbrisani
Tonči Kuzmanić
Razkosanje žensk ali l'homme n'existe pas
Lilijana Burcar
»Razočarane feministke, razočarane ženske, razočarani moški«
Kaja Jakopič
Boj proti sovraštvu na medmrežju ali boj z mlini na veter
Alenka Bezjak
Medijske reprezentacije Afrike
Ekskrementi
Gojko Bervar
Mediji in manjšine, Slovenija in Velika Britanija
Renata Šribar
Političarke in medijski stereotipi
Majda Hrženjak
»Materinstvo in kariera« kot oglasna priloga
Lilijana Burcar
Seks v mačo cityju
Ekskrementi
Dušan Rebolj
Mrtvi ilegalci in preplašeni ostali
Gorazd Kovačič
Srce v breznu, amnezija in rasizem
Alenka Kotnik
Mediji o Bršljinu: Učitelj domnevno nasilen, Romi zagotovo
Tanja Taštanoska
Pravica do imena, do jezika in do medija
Iztok Šori
Medijska percepcija smrti Olene Popik
Marko Savić
Globalizacija in nacionalizmi v športu1
Živa Humer, Mojca Sušnik
Politika enakih možnosti žensk in moških brez medijske pozornosti
Zlatko Skrbiš
Avstralija: Zaliv Guantanamo in politika avstralske pripadnosti1
Ciril Oberstar
Teorija bistvenih stranskih proizvodov razprave – Primer izbrisanih
Maks Kaš
Proizvodnja javnega jezika – Mi o Romih
Ignacio Ramonet
Za svobodne medije*
Ekskrementi
Brankica Petković
Medijski linč – Domnevni posiljevalec osumljen, obtožen in obsojen
Urška Mlinarič
O silhueti džamije in trpljenju Slovencev
Gorazd Kovačič
Izbrisani prikazani kot problem, ne kot oškodovanci
Lea Širok
Medijska slika odstopa italijanskega poslanca v slovenskem parlamentu
Matej Kovačič
Zmago Jelinčič na RGL
Nataša Velikonja
Spopad stališč kot medijski konstrukt
Ekskrementi
Matevž Krivic
Mediji o izbrisanih
Mojca Pajnik
Polarizacija prostitucije: biznis ali javna nemorala
Jasminka Dedić
Hrvaška: Tisk o diskriminaciji Romov
Gorazd Kovačič
Nato: »Zaustavite levico!«
Alenka Kotnik
Islam: Bav bav Alah(1)
Tonči Kuzmanić
Nato: Leninismo, blanquismo e natoismo – senza gusto!
Mojca Pajnik
Islam: Spektakularno o džamiji
Simona Zavratnik Zimic
Islam: Človekove pravice kot ljubiteljska dejavnost
Renata Šribar
Pornografija: Po protipornografskemu ukrepu medijskega inšpektorja
Mojca Pajnik
Pornografija: Ženske med spolnostjo in pornografijo
Brankica Petković
Romi: Lahko je nič ne vedeti o Romih
Lucija Bošnik
Islam v zahodnih medijih
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Brankica Petković
Boj med politiko vključevanja in zavračanja Romov
Roman Kuhar
Homoseksualnost brez obraza
Antipoezija v reviji Maturant&ka
Tonči Kuzmanić
Cannibalismo con gusto ali nacionalna pojedina à la Jelinčič (kulinarična analiza)
Roman Kuhar
Moč besed Borisa Ježa
Špela Šebenik
Protiglobalizacijsko gibanje – medijski konstrukt
Dušan Rebolj
Pritožbe zoper diskriminacijsko poročanje
Peter Stankovič
Nacionalistična prisvojitev nogometnega preporoda v Sloveniji
Roman Kuhar
Pedri, čefurji, pa še rdeče oblečeni
Lea Širok
Italijani in italijanska manjšina v slovenskih medijih
Simona Zavratnik Zimic
(Nove) etnične manjšine v Sloveniji?
Georgios N. Papadakis
Grčija
Mediji brez manjšin
Maria Yaneva
Bolgarija
Romi osovraženi tudi ko so bogati
Gordana Vilović
Hrvaška
Manjšine in novinarska etika
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Lucija Bošnik
Svetovni mediji o 11. septembru in vojni v Afganistanu
Gorazd Kovačič
Za Nato z vsemi sredstvi
Marta Gregorčič
Poročanje Dela o nenasilju v Münchnu
Borut Osonkar
Spontana ideologija novinarstva
Denis Mancevič, Marjana Grčman, Živa Pogačnik
Vojna medijskega spektakla
Lucija Bošnik
Novinarji proti Miloševiću
Polona Movrin
Domneva nedolžnosti v medijih
Alenka Kotnik
Romi v medijih še vedno le kot problem
Majda Hrženjak
Konzervativnost kljub navidezni sodobnosti
Vesna Leskošek
Legalizacija ali dekriminalizacija prostitucije
Matej Kos
Drugačna vizija Pohorja ne dobi medijske pozornosti
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Razcvet natoskepticizma v vodilnih medijih
Alenka Kotnik
"Skrajneži" v slovenskih medijih
Roman Kuhar
Geji in lezbijke vam želijo lep dan
Gašper Malej
Legitimiziranje antikulturnega diskurza dr. Ruglja
Nevenka Dobljekar
Položaj žensk v medijih
Sabina Mihelj
Podobe žensk v medijih
Roman Kuhar
Misice kot piščančje horde?
Alenka Kotnik
Otroci in mladostniki v medijih
Igor Ž. Žagar
Kolumnisti sami izbirajo teme
Tanja Keršmanc
Vsaka zavrnitev objave še ni cenzura
Saša Bojc
Slovenski negativni junak Slobodan Milošević
Matthew A. Killmeier
Mobiliziranje ameriške javnosti
Karina Cunder
Vzpon ekološkega novinarstva
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Alenka Kotnik
V slogu očitne agitacije
Mojca Sušnik
»Že tako je malo pravih Slovencev!«
Simon Delakorda
Gola telesa in prazne epruvete
Srečo Dragoš
Umetna oploditev v katoliških medijih
Majda Hrženjak
Legitimiziranje neenakosti
Saša Banjanac Lubej
Sabina Obolnar, Slovenka
Peter Jančič
Zlorabljen medijski interes
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Roman Kuhar
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela – Drugič
Barbara Vodopivec
Tajnice, čistilke, gospodinje…
Dejan Pušenjak
Katarza slovenskih medijev
Alenka Kotnik
Sovražna retorika medijev
Roman Kuhar
V obljubljeni deželi ksenofobije
Bojan Veselinovič
Radijski spot pripravilo uredništvo
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Nikolai Jeffs
Podoba Afrike v slovenskih medijih
Suzana Tratnik
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela
Marjan Ogrinc
Mediji ignorirajo rock
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Sebastian Reinfeldt
Mi proti njim
Barbara Kelbl
Rome spet kriminalizirajo
Gregor Belušič
O beguncih površno in brezčutno
Miha Ceglar
Kdo je vandal?
Vine Bešter
Na strani gledalcev
Tonči Kuzmanić
To je mentalni rasizem!
Edo Pajk
Ekskrementi
»Čefurska golazen…«
Edo Pajk
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Tonči Kuzmanić
Slovenska košarka ali košarka v Sloveniji
Tonči Kuzmanić
Strah in sovražnost v primeru »Veso«
Boris Čibej
Krivi so uredniki
Tonči Kuzmanić
»Hitler je dobro reševal problem brezposelnosti.«
Edo Pajk
Medijski stereotipi
Retorika begunske politike v Sloveniji
Edicija MediaWatch
Tanja Petrović
Dolga pot domov
Brankica Petković, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Marko Prpič, Roman Kuhar
Mediji za državljane
Roman Kuhar
Medijske podobe homoseksualnosti
Majda Hrženjak, Ksenija H. Vidmar, Zalka Drglin, Valerija Vendramin, Jerca Legan
Njena (re)kreacija
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije - ponatis
Karmen Erjavec, Sandra Bašić-Hrvatin, Barbara Kelbl
Mi o Romih
Tonči Kuzmanić
Bitja s pol strešice
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije
Spremljanje nestrpnosti
2004
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2003
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Gorazd Kovačič
2002
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2001
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Novinarski večeri
05.03.2003
Bashy Quraishy, Christian Moe, Uroš Slak, Ahmed Pašić
O džamijah v Sloveniji
16.10.2001
Melika Salihbeg Bosnawi
Živeti in razumeti islam
13.09.2001
Sanja Sarnavka, Tatjana Božić, Roman Kuhar
Ženske in mediji
27.03.2000
Andreas Unterberger, Ignac Golob
Naš sosed Haider
28.02.2000
Predrag Lucić, Tonči Kuzmanić, Petar Luković
Jezik gneva in sovraštva
22.05.1999
Orhan Galjus, Jožek Horvat, Marjan Dora
Če se rodiš cigan
Omizja
12.10.2006
Brankica Petković, Marko Prpič, Rajko Gerič, Darja Zgonc, Jože Vogrinc, Tomaž Perovič, Roman Kuhar, Jani Sever, Ahmed Pašić, Mitja Blažič, Ksenija H. Vidmar, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Lou Lichtenberg, Granville Williams, Božo Zorko, Branko Grims, Rina Klinar
Mediji za državljane
24.04.2006
Judit Takacs, Miha Lobnik, Brane Mozetič
Pluralizacija medijev ali kje je prostor za gejevske in lezbične medije?
21.03.2006
Admir Baltić, Ahmed Pašić, Beatriz Bedrija Tomšič Čerkez, Ilinka Todorovski, Ervin Hladnik Milharčič
Omizje o islamu in muslimanih v medijih
18.09.2003
Suzana Tratnik, Tatjana Pirc, Katarina Stojanović, Jani Sever, Gorazd Suhadolnik, Miha Lobnik, Marko Milosavljević, Roman Kuhar
Mediji in homoseksualnost