N O V O S T I
O   M E D I A W A T C H
R E V I J A   M E D I J S K A   P R E Ž A
o   r e v i j i
s e z n a m
junij 2013
december 2012
junij 2012
december 2011
maj 2011
december 2010
maj 2010
december 2009
maj 2009
december 2008
maj 2008
december 2007
maj 2007
uvodnik
obvladovanje medijev
radio in televizija
medijska politika
mediji in politika
medijske reprezentacije
spol in mediji
vzgoja za medije
internet
mediji v svetu
recenzije in prikazi
seminarji in obvestila
ekskrementi
fotografija
december 2006
maj 2006
november 2005
maj 2005
november 2004
marec / april 2004
oktober 2003
marec 2003
december 2002
poletje 2002
zima 2002
poletje / jesen 2001
pomlad 2001
zima 2001
poletje-jesen 2000
pomlad 2000
jesen 1999 / zima 2000
poletje 1999
pomlad 1999
zima 1999
poletje 1998
pomlad 1998
zima 1998
u r e d n i š t v o
E D I C I J A   M E D I A W A T C H
S P R E M L J A N J E   N E S T R P N O S T I
N O V I N A R S K I   V E Č E R I
O M I Z J A
M E D I J S K O   S O D E L O V A N J E
T E M E
A V T O R J I
P O V E Z A V E

Ekskrementi
Drobni medijski iztrebki
Balkanska slaba vzgoja – Ali smo kultivirani?
/…/ V zvezi z vrednotami, kot so poštenost, delavnost, pozornost do nasprotnega spola ali starejših, pa vidim velik manko, predvsem pri slednji: mladi so silno slabo vzgojeni. Slovenske delovne navade so se spremenile. Čuti se vpliv Balkana. Pač, pomešani smo, kar ni nujno slabo. (Odgovor Borisa Cavazze, Kultivirani: da ali ne?, Bonbon, 21. november 2006, str. 10).

Do romskih otrok brez predsodkov
– Učila boš romske otroke, me je doletelo pred letom dni. Kar malo skrbelo me je, kakšni bodo. Kako bodo oblečeni, bodo čisti, bodo kaj znali oziroma se bodo sploh kaj naučili … Preden sem začela delati z njimi, mi je sodelavka svetovala: »Imej jih rada!« Nalogo sem vzela nekako tako – sprejeti jih, vključiti jih v razred, ne jih zaničevati, delati z njimi enako kakor z drugimi in jih imeti rada. (Klic za romske otroke!, Delo, 23. november 2006, str. 6)

Brezposelneži niso nikoli doma
– Okrog petih je bilo, ko je mimo trgovine prineslo 51-letnega meščana, na katerega se je »obesil« brezposelnež, ki je postopal pred prodajalno in nadlegoval ljudi, ali bi morda segli v žep in mu naklonili nekaj drobiža. Vsiljivec, gre za 49-letnega Ljubljančana, ki sicer ima stalno prebivališče v mestu, je pa povsod drugje, samo doma ne, je bil tako nadležen, da ga je mimoidoči napodil in verjetno pri tem izrekal tudi kakšno bridko na njegov račun, kar je klatežu očitno dvignilo pritisk. (Na cesti ga je zabodel s škarjami, Delo, 24. februar 2007, str. 6).

Rusi zastrupljevalci
– Da Rusi radi zastrupljajo svoje politične nasprotnike, naj bi potrdil tudi intervju z donedavnim predsednikom Evropskega sodišča za človekove pravice Luziusom Wildhaberjem, ki ga je objavil Neue Züricher Zeitung. /…/ Uradna Moskva je Wildhaberjeve sume zavrgla tako kot tudi vse druge v zvezi z Litvinenkovo smrtjo, češ da gre za smešne izmišljotine. Wildhaber pa vztraja, da so mu stregli po življenju, ker je kot sodnik javno in ostro obsojal rusko politiko v Čečeniji. (»Tudi mene so zastrupili Rusi!«, Dnevnik, 2. februar 2007, str. 7)

AIDS se prenaša s pljuvanjem
– Tudi pljuvanje je postalo spet moderno. Pankerji so pljuvali na oder svoje najljubše bende in bendi so iz ljubezni pljuvali nazaj. Tega običaja nisem nikoli razumel in se mi je že takrat gnusil. Danes pa naj bi bil zaradi aidsa tudi smrtno nevarna zabava. (Podeželski klovni, carji mest, Dnevnik, 3. februar 2007, str. 29)

S kavo do racionalnosti in kritičnosti
– Ni naključje, da je postala kava predvsem pijača intelektualcev, znanstvenikov, trgovcev in uslužbencev ter šla z roko v roki s prodorom evropske kritične misli. Skratka, z ostrino, bistrostjo misli, budnostjo in koncentracijo, ki jim botruje, je bila idealna pijača evropskega razsvetljenstva in racionalizma. Kavarne so postale središča znanstvenih razprav, inovativnih idej, političnih debat, sklepanja poslov in izmenjave vseh vrst informacij. Postale so most med javnim in zasebnim, trdovratne tkalnice javnega mnenja in včasih – denimo v francoskem primeru – tudi valilnice revolucionarnih idej. Njihov vpliv je začel pešati šele z uvedbo kavnih avtomatov in širitvijo ponudbe kave tudi na druge lokale. (Ko ljudje začnejo misliti, postanejo nevarni, Dnevnik, 3. februar 2007, str. 24).

Biti na železniški ali avtobusni postaji pomeni biti sumljiv
– Okrog železniške in avtobusne postaje se vedno sučejo sumljivi tiči, zato tudi možje v modrem s policijske postaje Center pogosteje nadzorujejo bližnje ulice. (Po mestu z mamili v žepih, Delo, 20. februar 2007, str. 7)

Zavist Hrvaške
– Hrvaška me pravzaprav sploh ne zanima več. Pred davnimi leti sem od tam evakuiral počitniško prikolico, ker nisem mogel več prenašati policijske države, in zdaj samo še začudeno opazujem samomorilska nagnjenja Slovencev, ki pred mejo čakajo, kdaj jih bodo sosedi pripustili v počitniški raj. Bog se usmili. Raje grem na asfalt Los Angelesa kot med istrske smeti. /…/ Gre za skoraj nerazložljiv fenomen »superiornosti«, ki jo spodnja soseda demonstrira ob sleherni priložnosti. Do Srbov menda nimajo več nobenih zamer, čeprav so jim bili razrušili Vukovar, tudi Črnogorcem bodo odpustili Dubrovnik, Slovencem pa nikakor ne bodo odpustili, da so jih v vseh pogledih prehiteli. (Zaradi rib? Zaradi nafte?, NeDelo, 4. februar 2007, str. 5)

Vodušek namesto Rodeta
– Ampak mislim, da že dolgo niste dobenega intervjuja niti dali oslovenskih aktualnih zadevah, ne, kaj še le, da bi govorili, da bi se v pletali v aktualno ... (Novinar Vladimir Vodušek v oddaji Vroči stol, TV Slovenija, 6. april 2007, prehitel odgovor kardinala Franceta Rodeta na vprašanje Aleša Guliča o intervencijah Franceta Rodeta v aktualno dnevno politiko)

Slovensko državljanstvo je pomembno
– V hišo se bo vselilo 12 stanovalcev z različnih koncev Slovenije, eden od njih je celo z drugega kontinenta (a ima veseno slovensko državljanstvo). (Big Brother. Nič kave, le malinovec, Vikend, 16. marec 2007, str. 9)

Kaj zna Romkinja
– Romkinja Jasmina ne skriva tega, da pleše striptiz in danes je težko čakala večer, da bo lahko svojim sostanovalcem pokazala, kaj zna. (Jasmina je šla do konca!, http://24ur.com/bb/bb_article.php?article_id=3093084, 23.03.2007)

Kako prepoznati homoseksualca?
– Spet za druge je preluknjana koža z okraskom simbol razmerja ali ljubezni, homoseksualci pa s tem oznanjajo svojo spolno pripadnost. (Novodobni pogani, Mag, 3. januar 2007, str. 65)

Nina Osenar resna konkurenca lipicancem
– In medtem ko je bil še pred nekaj leti pri oglaševanju države na tujem naš paradni konj snežno beli lipicanec, je lani kobilarna lipica zaznala 573.372 evrov izgube, beli konji pa bodo kmalu postali le še slovenski mit. Naša paradna “kobila” v Evropi in svetovnem spletu tako vse bolj postaja temnolasa Playboyeva zajčica Nina Osenar. Po podatkih spletnega brskalnika Najdi.si je bila iskana 210.443-krat, in tako postala ambasadorka slovenskega spleta v letu 2007. Ni kaj, časi se vsekakor spreminjajo. Tudi za konje. (Sedem nazaj: Konjske dirke, Mag, 7. marec 2007, str. 25)

Lažnivi kritiki
– Strupeni proticerkveno naravnani posamezniki trosijo laži in vnašajo nemir v slovensko javnost. (Cerkev privolila v kompromis, Demokracija, 18. januar 2007, str. 20)

Obrobna zadeva
– Popolnoma obrobno zadevo ciganske družine, ki se ni hotela podrejati našim zakonom, je opozicija napihnila do maksimuma. Na ljubljanskih “spontanih demonstracijah”v prid Strojanovim so nosili celo transparente, na katerih so sedanjo vlado preimenovali v “Ku Klux Klan” samo zato, ker ni več prejšnja. (Provokator v Ambrusu, Demokracija, 18. januar 2007 str. 23)

Uravnoteženi mediji
– Če so prej v Sloveniji prevladovali ultralevičarski, napadalni mediji, smo sedaj priče premikom v levo sredino oziroma sredino. (Dolga pot do ravnovesja, Demokracija 25. januar 2007 str. 3)

Vsakemu svojo oddajo
– Medijski dušebrižniki, ki govorijo o RTV Slovenija kot o vladnem trobilu, pa pozabljajo tudi na to, da ima opozicija na nacionalni televiziji celo svojo oddajo (Studio City), kar se v preteklosti ni dogajalo. (Med cenzuro in sprenevedanjem, Demokracija, 12. april 2007 str. 9)

Koga izključevati in koga ne
– Če ne bi iz možnosti posvojitve izključili istospolne pare, ker ne smemo delati razlik, zaradi “spolne usmeritve”, potem ne bi smeli izključiti nikogar: ne nazadnje tudi ljudi v incestoidnih razmerjih ne, prav tako promiskuitetnih svingerjev ne ... (Pravica do posvojitve ali pravice otrok, Družina, 1. april 2007, str. 11)

Naslov v nasprotju z vsebino
– Skoraj desetina vprašanih živi bolje, je sporočal velik naslov na tretji strani Večera, 16. marca 2007, šele vodilo članka pa razkrilo njegovo pravo vsebino. Da so namreč Pahorjevi socialni demokrati povedli v javnomnenjski raziskavi celo pred vladajočo SDS. Ker je bila Večerova prva v nizu kasnejših raziskav s to, za notranjepolitično dogajanje precej relevantno ugotovitvijo, bi pričakovali temu ustrezen naslov. Pa tudi zato, ker naslov po 8. členu Kodeksa novinarjev Slovenije, ne sme ponarejati vsebine. In ker o tistih nekaj odstotkih, ki se jim je »po vstopu Slovenije v Evropsko unijo življenje obrnilo na bolje«, v prvem odstavku pisanja Dragice Korade izvemo zgolj to in nič več. Preostanek članka in graf ob njem sta namreč v celoti namenjena dejstvu, da bi, »če bi bile v nedeljo volitve, socialne demokrate podprlo 16,9 odstotka vprašanih«. Le ugibamo lahko, komu naslov s tako ugotovitvijo ni ustrezal in je spisal precej manj karakterističnega, zavajajočega in povsem v nasprotju z določili kodeksa.

izpis

 S O R O D N E   T E M E

sovražni govor in medijski diskurz

Medijska preža
Renata Šribar
Ženski vstop: Vstajništvo in spol v medijih
Melita Zajc
Ne le nevarnosti, glejmo raje prednosti novih prostorov javne komunikacije
Jernej Rovšek
Najbolje, da je odziv takojšen in tam, kjer je bila sovražnost izrečena
Lija Mihelič
Z dvotirno obravnavo nad sovražni govor na spletu
Kaja Jakopič
Profesionalni razpihovalci sovražnega govora na spletu
Renata Šribar
Premalo in preveč spola
Ekskrementi
Renata Šribar
»Diskretne« medijske diskriminacije in prisilni androcentrizmi
Iztok Šori, Veronika Bajt
Novi digitalni mediji, seksualnost in migracije
Ekskrementi
Janez Polajnar
Corruptio optimi pessima ali kako je končalo prvo slovensko gledališče
Lija Mihelič, Miha Glavač
Prijavitelji dojemajo govor kot kazniv v zelo širokem obsegu
Sonja Merljak Zdovc
Spletni komentarji: kako pregnati sovražni govor?
Jernej Rovšek
Splet ne more biti izjema
Danijela Tamše
Bosanski delavec ni več prikazan kot tat služb, je pa zreduciran na nemočno žrtev
Tanja Petrović
Tako evropsko
Roman Kuhar
S sovražnim govorom je križ
Veronika Bajt
Onkraj metodološkega rasizma in privilegija koncepta belskosti
Renata Šribar
Regresija javnega diskurza o spolih, spolni usmerjenosti, starševstvu in družini
Renata Šribar
Portretiranje »levih« političark in potentnost desne politike
Ekskrementi
Eva Vrtačič
(Kulturni) Boj na računalnik
Marko Zajc
Zakaj sodobna homofobija spominja na nekdanji antisemitizem?
Viktor Ivančić
Prodor v odlagališče demonov
Ekskrementi
Mitja Velikonja
»TU JE SLO!« »JEBI GA I MI SMO TU« – (Anti)balkanski grafiti in street art slovenske urbane krajine
[1]
Tomaž Pušnik
Konstrukcija Balkana skozi vic v Sloveniji
Jernej Rovšek
Ali je sovražni govor sploh mogoče omejiti?
Sonja Merljak Zdovc
Samoregulacija spletnih medijev: kodeks, moderiranje in celostna registracija uporabnikov
Vesna Kobal
Čakajoč na »pravega«: reprezentacija samskih žensk v reviji Cosmopolitan
Suzana Oreški
Reprezentacije norosti: Privabljanje gledalcev z omalovaževanjem podobe ljudi, potisnjenih na rob
Suzana Oreški
Diskurzi družbenih avtoritet o duševnem zdravju – ovira vključujočim družbenim praksam
Špela Mihevc
So situacije z mediji, ki bi jih želeli spremeniti
Ekskrementi
Marko Zajc
»Tista neverjetna glupost«
Sonja Merljak Zdovc
Mednarodna nagrada za pogum v novinarstvu Claudii Julieti Duque in Vicky Ntetema
Ekskrementi
Andreja Trdina
Spet doma: zamolčevanje razrednih razlik v konstrukciji slovenske običajnosti
Andrej Motl
Sovražni govor v slovenskih medijih na spletu
Renata Šribar
Globalni monitoring medijev: komaj vsaka peta intervjuvana ekspertna oseba ženskega spola
Andrej Motl
Rasizem na internetu
Gorazd Kovačič
Otroške sanje vrhunskih športnikov in slovenska nacija
Brankica Petković
Slovenija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja 200.000 ljudi
Claire Frachon
Francija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja milijonov ljudi
Ekskrementi
Lana Zdravković
Ljudje niso edine živali, ki se smejijo!
Marko Zajc
»Zamorcev ne bomo umivali«
Suzana Oreški
Hendikep kot parodija – Primer razvedrilne oddaje As ti tud not padu?
Renata Šribar
Spol kot spotika Mladine
Roman Kuhar
V imenu družine potvarjajo podatke
Andraž Teršek
Pasti in spodrsljaji svobode izražanja[1]
Saša Banjanac Lubej
Odgovornost novinarjev v vojni v nekdanji Jugoslaviji – Lustracija, sojenje ali pozaba
Ekskrementi
Viktor Ivančić
Hrvaška in Slovenija: Nacionalistična jugonostalgija
Gojko Bervar
Islam in mediji
Gojko Bervar
Muslimanska skupnost ne obstaja, obstajajo muslimanske skupnosti
Nina A. Vobič
Razprava o gradnji džamije in konstrukti o slovenski kulturni podobi
Vesna Vravnik
Lezbična seksualnost prikazana s fotografijami, gejevska zakrita v karikaturah
Marko Zajc, Janez Polajnar
»Za mastne dohodke lastne«
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Slovenski mediji o Kosovu – skozi prizmo velikih sil
Enisa Brizani
Zakaj RKC na spletni strani ne uprablja izraza Rom, temveč Cigan?
Taja Kramberger
Afera Dreyfus in tiskani mediji
Tanja Petrović
Spomin, izkušnja in raba jezika: primer Jugoslovanske ljudske armade
Robert Bobnič
Nezdrava mitologija tv-oddaje Na zdravje!
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Hvala za trud, toda ostanimo raje pri dejstvih
Ekskrementi
Nena Močnik
Mitološke koncepcije v zahodni Evropi živečih Turkov
Nina A. Vobič
Nelagodje, ko bo »komunistični drugi« postal središče sveta
Lana Zdravković
O pravici, ki jo hočemo uveljaviti
Ana Podvršič
Romi v Grosuplju: Romano Čačipe – Namišljene podobe
Tina Cigler
Romi v Novem mestu: Spregledani pozitivni premiki
Ekskrementi
Renata Šribar
Vloga medijev pri (ne)enakih možnostih žensk za politično participacijo v Sloveniji
Nina Djordjević
Medijske reprezentacije kosovske krize v letu 1999
Jurij Popov
O prostituciji in trgovini z ljudmi površno in senzacionalistično
Julija Sardelić, Miro Samardžija, Ksenija H. Vidmar
Medijski spektakel o družini Strojan
Lev Centrih
»Cigo iz Ambrusa«, dojenčkov smeh, vrtnice iz srčka in »jedi govna«
Eva Batista, Tea Golob
Medijska podoba centra za tujce – Utiranje poti za kulturni rasizem
Andrea Kosenjak
Podoba Balkancev v slovenskih medijih – Umazani, brezzobi, zli
Roman Kuhar
Kako je začela izhajati »revija, kjer je vse prav«?
Ekskrementi
Renata Šribar
Predvolilni primer medijske spolne diskriminacije
Nataša Čebular
Politizacija v medijih: primer džamije
Emina Zejnić
Lokalne volitve – Medijsko sprenevedanje
Brankica Petković
Romi v medijih – priložnost za ozaveščanje o diskriminaciji
Ekskrementi
Ksenija H. Vidmar
Multikulturna Evropa?
Bashy Quraishy
Danska, kako pogrešam tvojo humanost
Anne Knudsen
Danska: Karikature v luči priseljenske politike
Nika Susman
Francija: dvojna merila boja proti cenzuri
Sonja Merljak
O samocenzuri, cenzuri in ustrahovanju
Admir Baltić
Kaplja čez rob
Gojko Bervar
Evropske mule, karikatura in kodeks
Neva Nahtigal
Ni samo regulacija
Ekskrementi
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Narisani izbrisani
Tonči Kuzmanić
Razkosanje žensk ali l'homme n'existe pas
Lilijana Burcar
»Razočarane feministke, razočarane ženske, razočarani moški«
Kaja Jakopič
Boj proti sovraštvu na medmrežju ali boj z mlini na veter
Alenka Bezjak
Medijske reprezentacije Afrike
Ekskrementi
Gojko Bervar
Mediji in manjšine, Slovenija in Velika Britanija
Renata Šribar
Političarke in medijski stereotipi
Majda Hrženjak
»Materinstvo in kariera« kot oglasna priloga
Lilijana Burcar
Seks v mačo cityju
Ekskrementi
Dušan Rebolj
Mrtvi ilegalci in preplašeni ostali
Gorazd Kovačič
Srce v breznu, amnezija in rasizem
Alenka Kotnik
Mediji o Bršljinu: Učitelj domnevno nasilen, Romi zagotovo
Tanja Taštanoska
Pravica do imena, do jezika in do medija
Iztok Šori
Medijska percepcija smrti Olene Popik
Marko Savić
Globalizacija in nacionalizmi v športu1
Živa Humer, Mojca Sušnik
Politika enakih možnosti žensk in moških brez medijske pozornosti
Zlatko Skrbiš
Avstralija: Zaliv Guantanamo in politika avstralske pripadnosti1
Ciril Oberstar
Teorija bistvenih stranskih proizvodov razprave – Primer izbrisanih
Maks Kaš
Proizvodnja javnega jezika – Mi o Romih
Ignacio Ramonet
Za svobodne medije*
Ekskrementi
Brankica Petković
Medijski linč – Domnevni posiljevalec osumljen, obtožen in obsojen
Urška Mlinarič
O silhueti džamije in trpljenju Slovencev
Gorazd Kovačič
Izbrisani prikazani kot problem, ne kot oškodovanci
Lea Širok
Medijska slika odstopa italijanskega poslanca v slovenskem parlamentu
Matej Kovačič
Zmago Jelinčič na RGL
Nataša Velikonja
Spopad stališč kot medijski konstrukt
Ekskrementi
Matevž Krivic
Mediji o izbrisanih
Mojca Pajnik
Polarizacija prostitucije: biznis ali javna nemorala
Jasminka Dedić
Hrvaška: Tisk o diskriminaciji Romov
Gorazd Kovačič
Nato: »Zaustavite levico!«
Alenka Kotnik
Islam: Bav bav Alah(1)
Tonči Kuzmanić
Nato: Leninismo, blanquismo e natoismo – senza gusto!
Mojca Pajnik
Islam: Spektakularno o džamiji
Simona Zavratnik Zimic
Islam: Človekove pravice kot ljubiteljska dejavnost
Renata Šribar
Pornografija: Po protipornografskemu ukrepu medijskega inšpektorja
Mojca Pajnik
Pornografija: Ženske med spolnostjo in pornografijo
Brankica Petković
Romi: Lahko je nič ne vedeti o Romih
Lucija Bošnik
Islam v zahodnih medijih
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Brankica Petković
Boj med politiko vključevanja in zavračanja Romov
Roman Kuhar
Homoseksualnost brez obraza
Antipoezija v reviji Maturant&ka
Tonči Kuzmanić
Cannibalismo con gusto ali nacionalna pojedina à la Jelinčič (kulinarična analiza)
Roman Kuhar
Moč besed Borisa Ježa
Špela Šebenik
Protiglobalizacijsko gibanje – medijski konstrukt
Dušan Rebolj
Pritožbe zoper diskriminacijsko poročanje
Peter Stankovič
Nacionalistična prisvojitev nogometnega preporoda v Sloveniji
Roman Kuhar
Pedri, čefurji, pa še rdeče oblečeni
Lea Širok
Italijani in italijanska manjšina v slovenskih medijih
Simona Zavratnik Zimic
(Nove) etnične manjšine v Sloveniji?
Georgios N. Papadakis
Grčija
Mediji brez manjšin
Maria Yaneva
Bolgarija
Romi osovraženi tudi ko so bogati
Gordana Vilović
Hrvaška
Manjšine in novinarska etika
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Lucija Bošnik
Svetovni mediji o 11. septembru in vojni v Afganistanu
Gorazd Kovačič
Za Nato z vsemi sredstvi
Marta Gregorčič
Poročanje Dela o nenasilju v Münchnu
Borut Osonkar
Spontana ideologija novinarstva
Denis Mancevič, Marjana Grčman, Živa Pogačnik
Vojna medijskega spektakla
Lucija Bošnik
Novinarji proti Miloševiću
Polona Movrin
Domneva nedolžnosti v medijih
Alenka Kotnik
Romi v medijih še vedno le kot problem
Majda Hrženjak
Konzervativnost kljub navidezni sodobnosti
Vesna Leskošek
Legalizacija ali dekriminalizacija prostitucije
Matej Kos
Drugačna vizija Pohorja ne dobi medijske pozornosti
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Razcvet natoskepticizma v vodilnih medijih
Alenka Kotnik
"Skrajneži" v slovenskih medijih
Roman Kuhar
Geji in lezbijke vam želijo lep dan
Gašper Malej
Legitimiziranje antikulturnega diskurza dr. Ruglja
Nevenka Dobljekar
Položaj žensk v medijih
Sabina Mihelj
Podobe žensk v medijih
Roman Kuhar
Misice kot piščančje horde?
Alenka Kotnik
Otroci in mladostniki v medijih
Igor Ž. Žagar
Kolumnisti sami izbirajo teme
Tanja Keršmanc
Vsaka zavrnitev objave še ni cenzura
Saša Bojc
Slovenski negativni junak Slobodan Milošević
Matthew A. Killmeier
Mobiliziranje ameriške javnosti
Karina Cunder
Vzpon ekološkega novinarstva
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Alenka Kotnik
V slogu očitne agitacije
Mojca Sušnik
»Že tako je malo pravih Slovencev!«
Simon Delakorda
Gola telesa in prazne epruvete
Srečo Dragoš
Umetna oploditev v katoliških medijih
Majda Hrženjak
Legitimiziranje neenakosti
Saša Banjanac Lubej
Sabina Obolnar, Slovenka
Peter Jančič
Zlorabljen medijski interes
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Roman Kuhar
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela – Drugič
Barbara Vodopivec
Tajnice, čistilke, gospodinje…
Dejan Pušenjak
Katarza slovenskih medijev
Alenka Kotnik
Sovražna retorika medijev
Roman Kuhar
V obljubljeni deželi ksenofobije
Bojan Veselinovič
Radijski spot pripravilo uredništvo
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Nikolai Jeffs
Podoba Afrike v slovenskih medijih
Suzana Tratnik
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela
Marjan Ogrinc
Mediji ignorirajo rock
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Sebastian Reinfeldt
Mi proti njim
Barbara Kelbl
Rome spet kriminalizirajo
Gregor Belušič
O beguncih površno in brezčutno
Miha Ceglar
Kdo je vandal?
Vine Bešter
Na strani gledalcev
Tonči Kuzmanić
To je mentalni rasizem!
Edo Pajk
Ekskrementi
»Čefurska golazen…«
Edo Pajk
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Tonči Kuzmanić
Slovenska košarka ali košarka v Sloveniji
Tonči Kuzmanić
Strah in sovražnost v primeru »Veso«
Boris Čibej
Krivi so uredniki
Tonči Kuzmanić
»Hitler je dobro reševal problem brezposelnosti.«
Edo Pajk
Medijski stereotipi
Retorika begunske politike v Sloveniji
Edicija MediaWatch
Tanja Petrović
Dolga pot domov
Brankica Petković, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Marko Prpič, Roman Kuhar
Mediji za državljane
Roman Kuhar
Medijske podobe homoseksualnosti
Majda Hrženjak, Ksenija H. Vidmar, Zalka Drglin, Valerija Vendramin, Jerca Legan
Njena (re)kreacija
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije - ponatis
Karmen Erjavec, Sandra Bašić-Hrvatin, Barbara Kelbl
Mi o Romih
Tonči Kuzmanić
Bitja s pol strešice
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije
Spremljanje nestrpnosti
2004
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2003
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Gorazd Kovačič
2002
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2001
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Novinarski večeri
05.03.2003
Bashy Quraishy, Christian Moe, Uroš Slak, Ahmed Pašić
O džamijah v Sloveniji
16.10.2001
Melika Salihbeg Bosnawi
Živeti in razumeti islam
13.09.2001
Sanja Sarnavka, Tatjana Božić, Roman Kuhar
Ženske in mediji
27.03.2000
Andreas Unterberger, Ignac Golob
Naš sosed Haider
28.02.2000
Predrag Lucić, Tonči Kuzmanić, Petar Luković
Jezik gneva in sovraštva
22.05.1999
Orhan Galjus, Jožek Horvat, Marjan Dora
Če se rodiš cigan
Omizja
12.10.2006
Brankica Petković, Marko Prpič, Rajko Gerič, Darja Zgonc, Jože Vogrinc, Tomaž Perovič, Roman Kuhar, Jani Sever, Ahmed Pašić, Mitja Blažič, Ksenija H. Vidmar, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Lou Lichtenberg, Granville Williams, Božo Zorko, Branko Grims, Rina Klinar
Mediji za državljane
24.04.2006
Judit Takacs, Miha Lobnik, Brane Mozetič
Pluralizacija medijev ali kje je prostor za gejevske in lezbične medije?
21.03.2006
Admir Baltić, Ahmed Pašić, Beatriz Bedrija Tomšič Čerkez, Ilinka Todorovski, Ervin Hladnik Milharčič
Omizje o islamu in muslimanih v medijih
18.09.2003
Suzana Tratnik, Tatjana Pirc, Katarina Stojanović, Jani Sever, Gorazd Suhadolnik, Miha Lobnik, Marko Milosavljević, Roman Kuhar
Mediji in homoseksualnost