N O V O S T I
O   M E D I A W A T C H
R E V I J A   M E D I J S K A   P R E Ž A
o   r e v i j i
s e z n a m
junij 2013
december 2012
junij 2012
december 2011
maj 2011
december 2010
maj 2010
december 2009
maj 2009
december 2008
maj 2008
december 2007
maj 2007
december 2006
maj 2006
november 2005
maj 2005
uvodnik
medijska politika
medijski trg
analize medijskega poročanja
zasebno in javno v medijih
spol in mediji
mediji v svetu
av kultura
recenzije in prikazi
seminarji in obvestila
ekskrementi
fotografija
november 2004
marec / april 2004
oktober 2003
marec 2003
december 2002
poletje 2002
zima 2002
poletje / jesen 2001
pomlad 2001
zima 2001
poletje-jesen 2000
pomlad 2000
jesen 1999 / zima 2000
poletje 1999
pomlad 1999
zima 1999
poletje 1998
pomlad 1998
zima 1998
u r e d n i š t v o
E D I C I J A   M E D I A W A T C H
S P R E M L J A N J E   N E S T R P N O S T I
N O V I N A R S K I   V E Č E R I
O M I Z J A
M E D I J S K O   S O D E L O V A N J E
T E M E
A V T O R J I
P O V E Z A V E

Ekskrementi
Drobni medijski iztrebki
Drugi so manj izobraženi in zato škodljivi
»Že od otroštva sem vedno blestel. Sem razgledan človek, drugi pa manj vedo, in v tem je razlika. Ljudje so brezmejno zarukani, saj so zelo redki izobraženi, ki redno spremljajo elitne slovenske revije Sodobnost, Novo revijo, Anthropos, 2000, Ampak, Borec in druge. Kdor teh revij ne bere, ni razgledan in je škodljiv za delo v vzgoji in prevzgoji.« (Obstaja tudi dober seks brez dobre erekcije, Intervju z Dr. Janezom Rugljem, Ona, 16. november 2004)

Slovenski emigranti so (edini) civilizirani
Clevelandska emigrantska slika je bila podobna. Prevladovali so Hrvati. Prirejali so demonstracije, za 10. april so spravili ustaško zastavo na drogove v mestni hiši, vse njihove ure so bile osovražene. /…/ Srbe smo čutili samo od časa do časa, vsaj polovica njihovih radijskih ur je bila nevtralna ali prijazna do Jugoslavije. V Clevelandu je bil tudi sedež Organizacije slovenskih protikomunistov, a jih nismo čutili. Slovenski emigranti so bili sicer najbolj enotni, toda najmanj ekstremni, delovali so »civilizirano«, nobena radijska ura ni bila sovražna. (Politična emigracija in lopata usode, Ona, 16. november 2004)

Južnjaški glasbeniki si želijo v Evropo
Ofenziva hrvaških glasbenikov na našo sceno pa je verjetno kar trd oreh za domače izvajalce. Menim pa, da dobra slovenska glasba ni prav nič slabša od hrvaške. Je pa res, da so naši južni sosedje odločno bolj agresivni. In po mojem je prav v tem srž problema. Pa še to. Slovenija je Evropa in južnjaki si neizmerno želijo nastopati v Evropi. Tudi zaradi naše valute, ki je še posebej vabljiva. (Ali nas južnjaki (spet) molzejo, Slovencem se ne piše dobro, Antena, 22. november 2004)

Upravičen strah
Na POP TV so nas s pompozno najavljeno serijo oddaj Sanjska ženska spet rahlo presenetili, čeprav smo se že kar malo bali. Potem ko so za sanjskega Slovenca proglasili Damirja Alidjanovića, smo vroče upali, da sanjska ženska vendarle ne bo kakšna Fatimira Fata Šećerbegović. Hvala bogu smo v petek opazili, da sanjska ženska ni Fata, je pa 26-letna Mihaela Miša Margan, za katero naj bi se pehalo dvajset brhkih kerlcov. (Sanjska Slovenka ni Fata, Antena 14. marec 2005)

Dekleta izkoriščajo fante
Kruto dejstvo pa je, da čeprav je veliko nežnih deklet, ki si dejansko želijo le pristne ljubezni, je veliko več takih, ki se v manipulatorski vlogi odlično znajdejo in bodo svoj položaj zelo hitro začele izkoriščati, če bodo le lahko. Nič ni narobe, če ste dobri do deklet – pravzaprav morate biti, saj je dobrote na svetu vse premalo –, zelo narobe pa je, če se pustite izkoriščati. (Nasveti (o dekletih), Antena, 3. januar 2005)

Nestrpnost črncev I.
Ritmi kankana – Pravzaprav bi bilo bolje zapisati Ku Klux Klana, le da so bile vloge nekoliko zamenjane: črnci so lovili belce in jih na vse mogoče načine nadlegovali. Ne bom rekel, da sem pogrešal Martina Luthra Kinga (recimo vsaj v podobi bledikavega Matjaža Hanžka), ki bi se sistematično zavzemal za pravice belopoltih, vendar bi bilo nekaj več strpnosti do tujcev potrebne. (Ritmi kankana, Mag, 2. februar 2005)

Nestrpnost črncev II.
Pretirano bi bilo reči, da domačini belce sovražijo, vsekakor pa v njih vidijo prišleke, ki naj bi bili Afriki nekaj dolžni in ki naj bi poosebljali priložnost za zaslužek. /…/ Ker so vedeli, da so tujci v veliki manjšini, oni pa v večini, so vsakogar prej ali slej ujeli v past. /…/ Tiste, ki so se upirali, so gledali skrajno grdo in prenekaterega so v gneči, ki so jo največkrat sami ustvarili, pozneje okradli. Toda jaz se vseeno nisem pustil izsiljevati in sem bil kljub mrkim pogledom eden redkih, ki so hodili po mestu sami. V Dakar preprosto nisem prišel zato, da bi bil žrtev nadlegovalcev in prekupčevalcev, ki so s svojo nesramnostjo in nasilnostjo sistematično morili tujce. (Ritmi kankana, Mag, 2. februar 2005)

Luka Koper bo postajališče za ilegalne imigrante
Na koprskem pomorskem potniškem terminalu bo prva potniška ladja pristala že letos aprila, medtem ko naj bi terminal s polno infrastrukturo zaživel po letu 2006. Luka Koper naj bi s tem postala pomembna tranzicijska točka na sredozemski poti ilegalnih migrantov iz Azije in Afrike v Evropsko unijo. (Potniki, Mag, 9. februar 2005)

Uspešne likvidacije podjetij izvajajo sodelavci iz bivših republik Jugoslavije
Skupščina Ljubljanskega sejma, podjetja za organizacijo sejmov, razstav in prireditev, je sprejela sklep, da se iz poslovnih in zakonskih razlogov začne postopek redne likvidacije družbe. Za umazano delo bodo najeli zunanje sodelavce z območja bivše Jugoslavije. (Likvidatorji, Mag, 5. januar 2005)

Človekove pravice so » v modi«
Zdi se torej, da je zdaj, ko so se izbrisani kar sami izbrisali in ko je tudi naslednji tak zalogaj, džamija, nasedel na čereh popolnoma zmedene lastninske evidence v ljubljanski mestni upravi, izbira padla na istospolne poroke. /…/ Izbere se »zadeva«, ki v duhu leve ideologije oziroma njenih ostankov lahko rabi »naprednemu« izkazovanju; danes so seveda najbolj v modi človekove pravice marginalnih skupin. /…/ Tem lažje je torej v demokratičnih razmerah uprizoriti histerijo zaradi vse povprek kršenih človekovih pravic marginalnih skupin ter z monopolno obvladanimi mediji doseči, da neke povsem obrobne družbene zadeve zavzamejo najvišjo, tako rekoč urgentno pomembnost, tako da se z njimi porablja ves dragoceni čas in pozornost, kajpak na škodo vsega drugega. (Mati korajža, Mag, 12. januar 2005)

Moški, ki se obnašajo kot goveda, se ločujejo od postaranih žena
Nova in množična kategorija ločitev pa so moški, ki so na hitro prišli do veliko denarja (ali pa blefirajo z vsemi mogočimi lizingi), nimajo pa osebne kulture in človeške globine. Saj veste, tisti, ki se obnašajo kot govedo, vozijo pa se v dragih avtomobilih in zidajo velike hiše. K temu novem imidžu pa sodi dolgonoga blondinka, ki jo lahko razkazuje po družabnih prireditvah. Postarana žena, ki jim je rodila otroke in jim stala po strani vse življenje, je le še vzrok za občutek sramu, ki se ga je treba na hitro znebiti. (Prešuštvo ni vzrok za ločitev, Jana, 23. november 2004)

Apartheid neinvalidov do invalidov
Sicer pa že sama misel, da bi si tudi invalidi želeli ljubezni, še posebej telesne ljubezni, pri večini zdravih, torej domnevno popolnih, celih in sposobnih ljudi, zbuja precejšnje nelagodje. /…/ Videti je, da je aparthaeid, ki so ga v Južni Afriki že pred časoma odpravili, tu še zelo živ: nevidna stena, ne med belimi in črnimi, temveč med tistimi, ki stojijo na lastnih nogah, in onimi, ki se po svetu vozijo z invalidskim vozičkom. (Nismo angelčki!, Jana, 4. januar 2005)

Mladina je vse bolj nesramna
Da ima noč svojo moč, mladina pa je v zadnjem času zelo nesramna, kaže tudi primer 18-letnice, ki jo je prijavila 44-letna soseda, češ da preveč naglas posluša glasbo ter moti javni red in mir. Prišli so postojnski policisti, spisali mladenki plačilni nalog (sosedje menda sklepajo stave, ali ga bo plačala ali ne), 18-letnica pa se je povrh nedostojno vedla, zato so napisali še obdožilni nalog. (Kronične, Nedelo, 20. marec 2005)

Čisti Slovenci ne poslušajo Cece
/…/ izbrisane, ki pravijo, da so čisti Slovenci, doma pa poslušajo Ceco /…/ (Zajedalci, Demokracija, 16. december 2004)

Bolje manj kot več problemov
Postavlja se vprašanje, ali je smiselno povezovati nekaj, kar je kulturno-civilizacijsko tako različno, da v temelju zamaje Evropsko unijo. Že brez Turčije ima evropska petindvajseterica dovolj težav sama s seboj, zato je povsem na mestu vprašanje, kakšen smisel ima iti v projekt, ki težave Evropske unije še poveča. (Ali Turčija sodi v EU, Demokracija, 16. december 2004)

Stari duhovi
Glede na to, da Marta Gregorčič nima več štipendije, ki sta ji jo lani priskrbela šolski minister Slavko Gaber in dr. Rastko Močnik, bi bilo najpametneje, da bi naredili iraško avtonomno cono kar na Metelkovi /…/ (Demokracija, 3. februar 2005)

Učna ura iz ekonomije
Zakon, ko bo pač sprejet, bo moral zagotavljati, da se bodo Romi iz ovire spremenili v »dodano vrednost« naše družbe. (Pravice in dolžnosti, Demokracija, 3. februar 2005)

Pravi pedigre
Biti Slovenec je namreč lepo. Tako vsaj pravijo nekateri in seveda – izbrisani. To so tisti, ki naj bi jih bili leta 1992 izbrisali iz registra slovenskega prebivalstva in imajo večinoma sama slovenska imena: Kamal, Sadik, Todorović, Huskić, Mujo, Haso … Njihov temeljni problem je, da so sveto prepričani, da so potomci Prešerna in Cankarja in so samo zato, da bi to dokazali, pripravljeni storiti marsikaj. (Prešerni, Demokracija, 24. februar 2005)

Nergaški kvazizagovorniki pravic manjšin
Potem pa so se cunamiji, tako kot so prihrumeli, počasi umaknili. Pa ne povsem. Iz čisto vseh kotanj se umazana voda le ni umaknila, nekateri med njimi, t. i. aktivisti GLBT, se v imenu manjšine brez otrok in vseh drugih ogroženih manjšin trenutno pripravljajo na demonstracije. /…/ Vabijo na demonstracije proti skrajno desni slovenski vladi, ki baje le še ponižuje vse manjšine na območju naše države in jim krati pravice. Početja snovalcev demonstracij najbrž ni potrebno posebej komentirati (Vljudno vabljeni na demonstracije, Slovenske novice, 9. marec 2005)

Vsak ima svoje teroriste
Ljubljanski človek-plinska bomba Milan K. /…/ Plinske teroriste bi kazalo trdo prijeti, kajti sicer se bodo namnožili in utegne res počiti. (Slovenske novice, 19. marec 2005)

Štetje Slovenk
/…/ pa o Nadi Klemenčič (O.K., je sicer Črnogorka, a ker je iz Nadeže postala Nada, jo lahko štejemo za Slovenko). (Slovenske nimfe, Žurnal, 21. januar 2005)

Posvečeni in neposvečeni
Propagandistično žlobudranje levičarskih političnih operativcev o »nevarnem razslojevanju«, ki bi ga prinesla uvedba enotne davčne stopnje, kaže, da je pri nas razpravljanje o stvareh o katerih ljudje nimajo pojma še vedno dojeto bolj kot vrlina kot pa nedopustna sramota. (Mičo Mrkaić, Finance, 25. februar 2005)

Prebežniki so tatovi
S prebežniki so križi in težave, ker se med njimi dostikrat najdejo vseh sort zmikavti, ki jih prav tako vleče na Zahod. Tatinska logika pravi, da imajo tam ljudje več pod palcem, torej se jim lahko več ukrade. (Zgrabil dolgoprtsto azilantko, Delo, 23. marec 2005)

izpis

 S O R O D N E   T E M E

sovražni govor in medijski diskurz

Medijska preža
Renata Šribar
Ženski vstop: Vstajništvo in spol v medijih
Melita Zajc
Ne le nevarnosti, glejmo raje prednosti novih prostorov javne komunikacije
Jernej Rovšek
Najbolje, da je odziv takojšen in tam, kjer je bila sovražnost izrečena
Lija Mihelič
Z dvotirno obravnavo nad sovražni govor na spletu
Kaja Jakopič
Profesionalni razpihovalci sovražnega govora na spletu
Renata Šribar
Premalo in preveč spola
Ekskrementi
Renata Šribar
»Diskretne« medijske diskriminacije in prisilni androcentrizmi
Iztok Šori, Veronika Bajt
Novi digitalni mediji, seksualnost in migracije
Ekskrementi
Janez Polajnar
Corruptio optimi pessima ali kako je končalo prvo slovensko gledališče
Lija Mihelič, Miha Glavač
Prijavitelji dojemajo govor kot kazniv v zelo širokem obsegu
Sonja Merljak Zdovc
Spletni komentarji: kako pregnati sovražni govor?
Jernej Rovšek
Splet ne more biti izjema
Danijela Tamše
Bosanski delavec ni več prikazan kot tat služb, je pa zreduciran na nemočno žrtev
Tanja Petrović
Tako evropsko
Roman Kuhar
S sovražnim govorom je križ
Veronika Bajt
Onkraj metodološkega rasizma in privilegija koncepta belskosti
Renata Šribar
Regresija javnega diskurza o spolih, spolni usmerjenosti, starševstvu in družini
Renata Šribar
Portretiranje »levih« političark in potentnost desne politike
Ekskrementi
Eva Vrtačič
(Kulturni) Boj na računalnik
Marko Zajc
Zakaj sodobna homofobija spominja na nekdanji antisemitizem?
Viktor Ivančić
Prodor v odlagališče demonov
Ekskrementi
Mitja Velikonja
»TU JE SLO!« »JEBI GA I MI SMO TU« – (Anti)balkanski grafiti in street art slovenske urbane krajine
[1]
Tomaž Pušnik
Konstrukcija Balkana skozi vic v Sloveniji
Jernej Rovšek
Ali je sovražni govor sploh mogoče omejiti?
Sonja Merljak Zdovc
Samoregulacija spletnih medijev: kodeks, moderiranje in celostna registracija uporabnikov
Vesna Kobal
Čakajoč na »pravega«: reprezentacija samskih žensk v reviji Cosmopolitan
Suzana Oreški
Reprezentacije norosti: Privabljanje gledalcev z omalovaževanjem podobe ljudi, potisnjenih na rob
Suzana Oreški
Diskurzi družbenih avtoritet o duševnem zdravju – ovira vključujočim družbenim praksam
Špela Mihevc
So situacije z mediji, ki bi jih želeli spremeniti
Ekskrementi
Marko Zajc
»Tista neverjetna glupost«
Sonja Merljak Zdovc
Mednarodna nagrada za pogum v novinarstvu Claudii Julieti Duque in Vicky Ntetema
Ekskrementi
Andreja Trdina
Spet doma: zamolčevanje razrednih razlik v konstrukciji slovenske običajnosti
Andrej Motl
Sovražni govor v slovenskih medijih na spletu
Renata Šribar
Globalni monitoring medijev: komaj vsaka peta intervjuvana ekspertna oseba ženskega spola
Andrej Motl
Rasizem na internetu
Gorazd Kovačič
Otroške sanje vrhunskih športnikov in slovenska nacija
Brankica Petković
Slovenija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja 200.000 ljudi
Claire Frachon
Francija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja milijonov ljudi
Ekskrementi
Lana Zdravković
Ljudje niso edine živali, ki se smejijo!
Marko Zajc
»Zamorcev ne bomo umivali«
Suzana Oreški
Hendikep kot parodija – Primer razvedrilne oddaje As ti tud not padu?
Renata Šribar
Spol kot spotika Mladine
Roman Kuhar
V imenu družine potvarjajo podatke
Andraž Teršek
Pasti in spodrsljaji svobode izražanja[1]
Saša Banjanac Lubej
Odgovornost novinarjev v vojni v nekdanji Jugoslaviji – Lustracija, sojenje ali pozaba
Ekskrementi
Viktor Ivančić
Hrvaška in Slovenija: Nacionalistična jugonostalgija
Gojko Bervar
Islam in mediji
Gojko Bervar
Muslimanska skupnost ne obstaja, obstajajo muslimanske skupnosti
Nina A. Vobič
Razprava o gradnji džamije in konstrukti o slovenski kulturni podobi
Vesna Vravnik
Lezbična seksualnost prikazana s fotografijami, gejevska zakrita v karikaturah
Marko Zajc, Janez Polajnar
»Za mastne dohodke lastne«
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Slovenski mediji o Kosovu – skozi prizmo velikih sil
Enisa Brizani
Zakaj RKC na spletni strani ne uprablja izraza Rom, temveč Cigan?
Taja Kramberger
Afera Dreyfus in tiskani mediji
Tanja Petrović
Spomin, izkušnja in raba jezika: primer Jugoslovanske ljudske armade
Robert Bobnič
Nezdrava mitologija tv-oddaje Na zdravje!
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Hvala za trud, toda ostanimo raje pri dejstvih
Ekskrementi
Nena Močnik
Mitološke koncepcije v zahodni Evropi živečih Turkov
Nina A. Vobič
Nelagodje, ko bo »komunistični drugi« postal središče sveta
Lana Zdravković
O pravici, ki jo hočemo uveljaviti
Ana Podvršič
Romi v Grosuplju: Romano Čačipe – Namišljene podobe
Tina Cigler
Romi v Novem mestu: Spregledani pozitivni premiki
Ekskrementi
Renata Šribar
Vloga medijev pri (ne)enakih možnostih žensk za politično participacijo v Sloveniji
Nina Djordjević
Medijske reprezentacije kosovske krize v letu 1999
Jurij Popov
O prostituciji in trgovini z ljudmi površno in senzacionalistično
Julija Sardelić, Miro Samardžija, Ksenija H. Vidmar
Medijski spektakel o družini Strojan
Lev Centrih
»Cigo iz Ambrusa«, dojenčkov smeh, vrtnice iz srčka in »jedi govna«
Eva Batista, Tea Golob
Medijska podoba centra za tujce – Utiranje poti za kulturni rasizem
Andrea Kosenjak
Podoba Balkancev v slovenskih medijih – Umazani, brezzobi, zli
Roman Kuhar
Kako je začela izhajati »revija, kjer je vse prav«?
Ekskrementi
Renata Šribar
Predvolilni primer medijske spolne diskriminacije
Nataša Čebular
Politizacija v medijih: primer džamije
Emina Zejnić
Lokalne volitve – Medijsko sprenevedanje
Brankica Petković
Romi v medijih – priložnost za ozaveščanje o diskriminaciji
Ekskrementi
Ksenija H. Vidmar
Multikulturna Evropa?
Bashy Quraishy
Danska, kako pogrešam tvojo humanost
Anne Knudsen
Danska: Karikature v luči priseljenske politike
Nika Susman
Francija: dvojna merila boja proti cenzuri
Sonja Merljak
O samocenzuri, cenzuri in ustrahovanju
Admir Baltić
Kaplja čez rob
Gojko Bervar
Evropske mule, karikatura in kodeks
Neva Nahtigal
Ni samo regulacija
Ekskrementi
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Narisani izbrisani
Tonči Kuzmanić
Razkosanje žensk ali l'homme n'existe pas
Lilijana Burcar
»Razočarane feministke, razočarane ženske, razočarani moški«
Kaja Jakopič
Boj proti sovraštvu na medmrežju ali boj z mlini na veter
Alenka Bezjak
Medijske reprezentacije Afrike
Ekskrementi
Gojko Bervar
Mediji in manjšine, Slovenija in Velika Britanija
Renata Šribar
Političarke in medijski stereotipi
Majda Hrženjak
»Materinstvo in kariera« kot oglasna priloga
Lilijana Burcar
Seks v mačo cityju
Ekskrementi
Dušan Rebolj
Mrtvi ilegalci in preplašeni ostali
Gorazd Kovačič
Srce v breznu, amnezija in rasizem
Alenka Kotnik
Mediji o Bršljinu: Učitelj domnevno nasilen, Romi zagotovo
Tanja Taštanoska
Pravica do imena, do jezika in do medija
Iztok Šori
Medijska percepcija smrti Olene Popik
Marko Savić
Globalizacija in nacionalizmi v športu1
Živa Humer, Mojca Sušnik
Politika enakih možnosti žensk in moških brez medijske pozornosti
Zlatko Skrbiš
Avstralija: Zaliv Guantanamo in politika avstralske pripadnosti1
Ciril Oberstar
Teorija bistvenih stranskih proizvodov razprave – Primer izbrisanih
Maks Kaš
Proizvodnja javnega jezika – Mi o Romih
Ignacio Ramonet
Za svobodne medije*
Ekskrementi
Brankica Petković
Medijski linč – Domnevni posiljevalec osumljen, obtožen in obsojen
Urška Mlinarič
O silhueti džamije in trpljenju Slovencev
Gorazd Kovačič
Izbrisani prikazani kot problem, ne kot oškodovanci
Lea Širok
Medijska slika odstopa italijanskega poslanca v slovenskem parlamentu
Matej Kovačič
Zmago Jelinčič na RGL
Nataša Velikonja
Spopad stališč kot medijski konstrukt
Ekskrementi
Matevž Krivic
Mediji o izbrisanih
Mojca Pajnik
Polarizacija prostitucije: biznis ali javna nemorala
Jasminka Dedić
Hrvaška: Tisk o diskriminaciji Romov
Gorazd Kovačič
Nato: »Zaustavite levico!«
Alenka Kotnik
Islam: Bav bav Alah(1)
Tonči Kuzmanić
Nato: Leninismo, blanquismo e natoismo – senza gusto!
Mojca Pajnik
Islam: Spektakularno o džamiji
Simona Zavratnik Zimic
Islam: Človekove pravice kot ljubiteljska dejavnost
Renata Šribar
Pornografija: Po protipornografskemu ukrepu medijskega inšpektorja
Mojca Pajnik
Pornografija: Ženske med spolnostjo in pornografijo
Brankica Petković
Romi: Lahko je nič ne vedeti o Romih
Lucija Bošnik
Islam v zahodnih medijih
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Brankica Petković
Boj med politiko vključevanja in zavračanja Romov
Roman Kuhar
Homoseksualnost brez obraza
Antipoezija v reviji Maturant&ka
Tonči Kuzmanić
Cannibalismo con gusto ali nacionalna pojedina à la Jelinčič (kulinarična analiza)
Roman Kuhar
Moč besed Borisa Ježa
Špela Šebenik
Protiglobalizacijsko gibanje – medijski konstrukt
Dušan Rebolj
Pritožbe zoper diskriminacijsko poročanje
Peter Stankovič
Nacionalistična prisvojitev nogometnega preporoda v Sloveniji
Roman Kuhar
Pedri, čefurji, pa še rdeče oblečeni
Lea Širok
Italijani in italijanska manjšina v slovenskih medijih
Simona Zavratnik Zimic
(Nove) etnične manjšine v Sloveniji?
Georgios N. Papadakis
Grčija
Mediji brez manjšin
Maria Yaneva
Bolgarija
Romi osovraženi tudi ko so bogati
Gordana Vilović
Hrvaška
Manjšine in novinarska etika
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Lucija Bošnik
Svetovni mediji o 11. septembru in vojni v Afganistanu
Gorazd Kovačič
Za Nato z vsemi sredstvi
Marta Gregorčič
Poročanje Dela o nenasilju v Münchnu
Borut Osonkar
Spontana ideologija novinarstva
Denis Mancevič, Marjana Grčman, Živa Pogačnik
Vojna medijskega spektakla
Lucija Bošnik
Novinarji proti Miloševiću
Polona Movrin
Domneva nedolžnosti v medijih
Alenka Kotnik
Romi v medijih še vedno le kot problem
Majda Hrženjak
Konzervativnost kljub navidezni sodobnosti
Vesna Leskošek
Legalizacija ali dekriminalizacija prostitucije
Matej Kos
Drugačna vizija Pohorja ne dobi medijske pozornosti
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Razcvet natoskepticizma v vodilnih medijih
Alenka Kotnik
"Skrajneži" v slovenskih medijih
Roman Kuhar
Geji in lezbijke vam želijo lep dan
Gašper Malej
Legitimiziranje antikulturnega diskurza dr. Ruglja
Nevenka Dobljekar
Položaj žensk v medijih
Sabina Mihelj
Podobe žensk v medijih
Roman Kuhar
Misice kot piščančje horde?
Alenka Kotnik
Otroci in mladostniki v medijih
Igor Ž. Žagar
Kolumnisti sami izbirajo teme
Tanja Keršmanc
Vsaka zavrnitev objave še ni cenzura
Saša Bojc
Slovenski negativni junak Slobodan Milošević
Matthew A. Killmeier
Mobiliziranje ameriške javnosti
Karina Cunder
Vzpon ekološkega novinarstva
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Alenka Kotnik
V slogu očitne agitacije
Mojca Sušnik
»Že tako je malo pravih Slovencev!«
Simon Delakorda
Gola telesa in prazne epruvete
Srečo Dragoš
Umetna oploditev v katoliških medijih
Majda Hrženjak
Legitimiziranje neenakosti
Saša Banjanac Lubej
Sabina Obolnar, Slovenka
Peter Jančič
Zlorabljen medijski interes
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Roman Kuhar
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela – Drugič
Barbara Vodopivec
Tajnice, čistilke, gospodinje…
Dejan Pušenjak
Katarza slovenskih medijev
Alenka Kotnik
Sovražna retorika medijev
Roman Kuhar
V obljubljeni deželi ksenofobije
Bojan Veselinovič
Radijski spot pripravilo uredništvo
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Nikolai Jeffs
Podoba Afrike v slovenskih medijih
Suzana Tratnik
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela
Marjan Ogrinc
Mediji ignorirajo rock
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Sebastian Reinfeldt
Mi proti njim
Barbara Kelbl
Rome spet kriminalizirajo
Gregor Belušič
O beguncih površno in brezčutno
Miha Ceglar
Kdo je vandal?
Vine Bešter
Na strani gledalcev
Tonči Kuzmanić
To je mentalni rasizem!
Edo Pajk
Ekskrementi
»Čefurska golazen…«
Edo Pajk
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Tonči Kuzmanić
Slovenska košarka ali košarka v Sloveniji
Tonči Kuzmanić
Strah in sovražnost v primeru »Veso«
Boris Čibej
Krivi so uredniki
Tonči Kuzmanić
»Hitler je dobro reševal problem brezposelnosti.«
Edo Pajk
Medijski stereotipi
Retorika begunske politike v Sloveniji
Edicija MediaWatch
Tanja Petrović
Dolga pot domov
Brankica Petković, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Marko Prpič, Roman Kuhar
Mediji za državljane
Roman Kuhar
Medijske podobe homoseksualnosti
Majda Hrženjak, Ksenija H. Vidmar, Zalka Drglin, Valerija Vendramin, Jerca Legan
Njena (re)kreacija
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije - ponatis
Karmen Erjavec, Sandra Bašić-Hrvatin, Barbara Kelbl
Mi o Romih
Tonči Kuzmanić
Bitja s pol strešice
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije
Spremljanje nestrpnosti
2004
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2003
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Gorazd Kovačič
2002
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2001
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Novinarski večeri
05.03.2003
Bashy Quraishy, Christian Moe, Uroš Slak, Ahmed Pašić
O džamijah v Sloveniji
16.10.2001
Melika Salihbeg Bosnawi
Živeti in razumeti islam
13.09.2001
Sanja Sarnavka, Tatjana Božić, Roman Kuhar
Ženske in mediji
27.03.2000
Andreas Unterberger, Ignac Golob
Naš sosed Haider
28.02.2000
Predrag Lucić, Tonči Kuzmanić, Petar Luković
Jezik gneva in sovraštva
22.05.1999
Orhan Galjus, Jožek Horvat, Marjan Dora
Če se rodiš cigan
Omizja
12.10.2006
Brankica Petković, Marko Prpič, Rajko Gerič, Darja Zgonc, Jože Vogrinc, Tomaž Perovič, Roman Kuhar, Jani Sever, Ahmed Pašić, Mitja Blažič, Ksenija H. Vidmar, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Lou Lichtenberg, Granville Williams, Božo Zorko, Branko Grims, Rina Klinar
Mediji za državljane
24.04.2006
Judit Takacs, Miha Lobnik, Brane Mozetič
Pluralizacija medijev ali kje je prostor za gejevske in lezbične medije?
21.03.2006
Admir Baltić, Ahmed Pašić, Beatriz Bedrija Tomšič Čerkez, Ilinka Todorovski, Ervin Hladnik Milharčič
Omizje o islamu in muslimanih v medijih
18.09.2003
Suzana Tratnik, Tatjana Pirc, Katarina Stojanović, Jani Sever, Gorazd Suhadolnik, Miha Lobnik, Marko Milosavljević, Roman Kuhar
Mediji in homoseksualnost