N O V O S T I
O   M E D I A W A T C H
R E V I J A   M E D I J S K A   P R E Ž A
o   r e v i j i
s e z n a m
junij 2013
december 2012
uvodnik
alternative
zakaj ne civilna družba
mediji in politika
medijski trg
splet
javna radiotelevizija
spol v medijih
recenzije in prikazi
zasebno o javnem
ekskrementi
fotografija
junij 2012
december 2011
maj 2011
december 2010
maj 2010
december 2009
maj 2009
december 2008
maj 2008
december 2007
maj 2007
december 2006
maj 2006
november 2005
maj 2005
november 2004
marec / april 2004
oktober 2003
marec 2003
december 2002
poletje 2002
zima 2002
poletje / jesen 2001
pomlad 2001
zima 2001
poletje-jesen 2000
pomlad 2000
jesen 1999 / zima 2000
poletje 1999
pomlad 1999
zima 1999
poletje 1998
pomlad 1998
zima 1998
u r e d n i š t v o
E D I C I J A   M E D I A W A T C H
S P R E M L J A N J E   N E S T R P N O S T I
N O V I N A R S K I   V E Č E R I
O M I Z J A
M E D I J S K O   S O D E L O V A N J E
T E M E
A V T O R J I
P O V E Z A V E

Ekskrementi
Drobni medijski iztrebki

O »funkciji« prve dame - Katera bo podpirala tri vogale predsedniške palače?
(RTV SLO, TV Dnevnik, 28. oktober 2012, »Kaj si lahko obetamo od prve dame?«)

Prva dama je senca moža - Bodo sence mož ali odločevalke v senci, kot Michelle Obama, Hillary Clinton, Jackie Kennedy, Carla Bruni in Ljudmila Putin?
(POP TV, Preverjeno, 4. september 2012, »Prva dama?«)

Romske deklice – manjvredne ali večvredne od slovenskih deklic? - Če ne bi šlo za romsko družino, zgodba o dekličinem izginotju, ki se je precej hitro razpletla, verjetno niti ne bi požela toliko zanimanja. O Romih pa, čeprav že stoletja živijo pri nas, ne vemo veliko in imamo številne predsodke. Ponavadi se o njih govori, kadar se zgodi kak medsebojni obračun dveh romskih družin, ali incidenti s policijo, ali v zadnjem času vedno večkrat poroke mladoletnih deklic po romskih običajih. /…/ Spet se sprašujemo. Ali so romske deklice res manjvredne od slovenskih?
(POP TV, Preverjeno, 9. oktober 2012, »Neveste pri dvanajstih«)

Predsedniški kandidat podira drevesa bolje kot babe - Jebenti … tko dober pa še bab nisem podiral.
(Kandidat za predsednika države Borut Pahor, potem ko je včeraj, skupaj s gozdarji iz Postojne, podrl drevo)
(Kanal A, Svet na Kanalu A, 4. september 2012, »Predsedniški kandidat Borut Pahor«)

»Izbrisani« v škodo Sloveniji - Ob vseh težavah, s katerimi se sooča Slovenija, je 26. junija – na obletnico slavnostne razglasitve samostojne Slovenije na Trgu republike v Ljubljani – našo državo doletela še razsodba Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, ki je razsodilo v prid t. i. izbrisanim. Veliki senat Evropskega sodišča je odločil, da slovenske oblasti niso uspele v celoti urediti vprašanja »izbrisanih«, ter vladi naložil, naj pripravi sistem odškodnin. Takoj je postalo jasno, da odločitev sodišča v Strasbourgu lahko Slovenijo in njene davkoplačevalce še drago stane. /…/ Na tranzicijski levici so nekateri zaradi te odločitve slavili, a pri tem pozabili, da ta »udarec iz Strasbourga« lahko močno poslabša finančni položaj naše države. /…/ Ta (izbris, op. J. B.) naj bi bil nekakšna »črna pika« slovenske osamosvojitve in dokaz za nekakšno »fašistoidno ravnanje« osamosvojitvene garniture. /…/ Tranzicijska levica ustavnega zakona nikoli ni podprla, češ da odškodnin ne bo, je pa zato poskrbela, da smo že pred tem dobili izrazito »levo« ustavno sodišče, ki je poskrbelo za razveljavitev dela osamosvojitvene zakonodaje. Njihove vlade pa so začele sprejemati zakonodajo in ukrepe, ki so šli na roko »izbrisanim« v paketu in, kot je jasno sedaj, v škodo Slovenije.
(Demokracija, 5. julij 2012, stran 3, »Udarec iz Strasbourga«)

Venček zapisov o »izbrisanih« - Prejšnji teden je v javnosti in medijih najbolj odmevala odločba evropskega sodišča, ki je razsodilo v prid šestim izbrisanim in naložilo Sloveniji ustanovitev sklada za izplačilo odškodnin »izbrisanim«. Od kod pa se bo vzel denar? /…/ T. i. »izbris« pa je bil izveden 26. februarja 1992 na podlagi 2. odstavka 81. člena Zakona o tujcih; tako je bilo v register tujcev prenesenih 18.305 oseb. Ta izbris oz. bolje rečeno premik pa ni zadel 171.000 oseb, ki so v skladu z Zakonom svoj status uredile (si pridobile državljanstvo oz. dovoljenje o stalnem bivanju). /…/ A to ne pomeni, da naj bi odškodnino prejeli ljudje, ki so nasprotovali osamosvojitvi, ki so sodelovali pri agresiji na Slovenijo, ki so špekulirali glede izida osamosvojitve, ki so se »izkazali« na bojiščih na Hrvaškem /…/. Po koncu vojn pa so prišli (nazaj) v Slovenijo in zdaj zahtevajo denar. Denar, ki bo šel iz žepov davkoplačevalcev.
(Demokracija, 5. julij 2012, stran 16–19, »Odškodnine za t. i. izbrisane«)

O teti iz ozadja - »Dan, ko je teta iz ozadja sesula svojega kandidata Danila Türka« (Spletni portal siol.net, 26. oktober 2012, naslov članka, vir: www.siol.net/novice/slovenija/2012/10/soocenje_analiza.aspx)

O legitimnosti referenduma - »Referendum – državni udar proti pameti in državljanom«
(Spletni portal siol.net, 31. oktober 2012, naslov članka, vir: www.siol.net/novice/slovenija/...)

O civilizacijskem standardu - V vsem, kar je povezano s pojmom »jugo«, se namreč skriva nezadržen civilizacijski padec in moralni potop. Leta 1991 smo namreč zapustili Titovo Jugoslavijo, s tem pa že v nekaj letih prešli iz družbe ne- ali polrazvitih v konkurenčno družbo evropskega zahoda.
(Spletni portal siol.net, 27. september 2012, »Bremena Jugonostalgije«, vir: www.siol.net/priloge/kolumne/bostjan_m_turk/2012/09/breme_jugonostalgije.aspx)

Tržijo se z antifašizmom - Slovenija vsak dan bolj smrdi po jugonostalgiji. Podpihujejo jo levičarski vodje – od Zorana Jankovića, Janeza Stanovnika, Danila Türka do Igorja Lukšiča –, ki se tržijo z jugonostalgijo, partizanstvom in antifašizmom, za katerimi se skriva vojna retorika, ki ji pravijo spoštovanje zgodovine. Seveda prevarane zgodovine. Saj se nismo včeraj rodili! Sicer bi se od zgodovine res lahko kaj naučili in si rekli, »tokrat bo drugače«.
(Reporter, 28. junij 2012, »Bo v Sloveniji državljanska vojna?« Vir: www.reporter.si/slovenija/...)

»Sporno« promoviranje tveganih spolnih praks - Vodstva nekaterih šol in nevladnih organizacij želijo s »permisivnim vdorom« v osnovne in srednje šole normalizirati tvegane spolne prakse in jih predstaviti kot del zdravih življenjskih slogov. Učenci in starši se v šolah vedno pogosteje soočajo s promoviranjem in normalizacijo homoseksualnosti, biseksualnosti, transeksualnosti in drugih tveganih življenjskih slogov. T. i. »zunanji izvajalci« ob tem »ideološko« zamolčijo vsa zdravstvena in socialna tveganja, ki so s takšnimi življenjskimi slogi in praksami združena.
(Spletni portal 24kul.net, 26. oktober 2012, »Sporna šolska 'normalizacija' tveganih spolnih praks, vir: www.24kul.net/j/kulturazivljenja/...)

Čefurji blatijo Slovenijo - A zdaj imamo Vojnovića in njegove (z davkoplačevalskim denarjem sofinancirane) »Čefurje raus!«, ki Slovenijo na tujem obtožujejo homofobije. No, res pa je, da zaradi finančne injekcije za Vojnovićeve »čefurje« sedanji vladi ne bo mogel nihče očitati, da je ksenofobna.
(Demokracija, 30. avgust 2012, stran 25, »Ko 'Čefurji raus' blatijo Slovenijo«)

O akcijah »rdečih talibanov« - Vseeno pa je skrb vzbujajoče, da nekatere stranke svojo podobo gradijo na proticerkveni usmerjenosti, s čimer hočejo očitno mobilizirati volivce s skrajne levice in tudi disciplinirati lastne vrste. /…/ Prav tako »rdeči talibani« še naprej zagovarjajo »nacionalni interes« in nasprotujejo prodaji državnih deležev v podjetjih in bankah.
(Demokracija, 21. junij 2012, stran 9, »Neuspešna akcija 'rdečih talibanov'«)

LGBT – ali krajše: gejevski – lobiji se poslužujejo totalitarnih metod - Za to nedeljo (17. junija) je najavljena prireditev Festival družin, ki jo organizira zavod Iskreni.net. Slednji se je sicer angažiral tudi ob kampanji pred referendumom o družinskem zakoniku, ki je, kot je znano, doživel padec. Verjetno je prav to razlog, da se skušajo t. i. LGBT (ali krajše: gejevski) lobiji sedaj maščevati za padli družinski zakonik. /…/ No, naročnikom maščevalnega napada zagotovo ne bo uspelo preprečiti izvedbe prireditve, je pa dejstvo, da so s povsem totalitarnimi metodami vendarle finančno ogrozili izvedbo Festivala družin, kar je znak za alarm.
(Demokracija, 14. junij 2012, stran 9, »Imperij LGBT vrača udarec«)

Kleni arabski žrebci in njihov ulov - V nasprotju s slovenskimi materami, ki so v Egipt odhajale s trebuhom za kruhom, sodobne ženske hodijo v letovišča. Vsaj tako kot sonce, ki obilno deli svoje žarke, so s komplimenti radodarni tudi »arabski žrebci«. Kleni in brez maščobnih blazinic /…/ so videti, kot da so ob Sredozemlju ali ob koralnih grebenih Rdečega morja samo zato, da med tujke spustijo svoje mreže. In ne izpustijo svojega ulova, dokler si ta pusti biti ulovljen.
(Jana, 24. julij 2012, stran 37, »Egipt je lažje sovražiti kot ljubiti«)

Določenim družbenim skupinam se spet gleda skozi prste? - Ali pa v naši državi zakoni spet veljajo samo za nekatere in se določenim družbenim skupinam gleda skozi prste, ker so pač drugačne in jih je treba razumeti, po možnosti pa celo podpirati? Ali pa ignorirati stvari, vedoč, da tako ali tako ne bomo dosegli ničesar, ker se bo kaznivo dejanje spolitiziralo, spremenilo v nov dokaz menda prirojene »rasistične narave« Slovencev in bo povod za nove »ultranapredne« demonstracije?
(Demokracija, 11. oktober 2012, stran 64, »Zaradi pobega hčerke zavrela kri«)


izpis

 S O R O D N E   T E M E

sovražni govor in medijski diskurz

Medijska preža
Renata Šribar
Ženski vstop: Vstajništvo in spol v medijih
Melita Zajc
Ne le nevarnosti, glejmo raje prednosti novih prostorov javne komunikacije
Jernej Rovšek
Najbolje, da je odziv takojšen in tam, kjer je bila sovražnost izrečena
Lija Mihelič
Z dvotirno obravnavo nad sovražni govor na spletu
Kaja Jakopič
Profesionalni razpihovalci sovražnega govora na spletu
Renata Šribar
Premalo in preveč spola
Ekskrementi
Renata Šribar
»Diskretne« medijske diskriminacije in prisilni androcentrizmi
Iztok Šori, Veronika Bajt
Novi digitalni mediji, seksualnost in migracije
Ekskrementi
Janez Polajnar
Corruptio optimi pessima ali kako je končalo prvo slovensko gledališče
Lija Mihelič, Miha Glavač
Prijavitelji dojemajo govor kot kazniv v zelo širokem obsegu
Sonja Merljak Zdovc
Spletni komentarji: kako pregnati sovražni govor?
Jernej Rovšek
Splet ne more biti izjema
Danijela Tamše
Bosanski delavec ni več prikazan kot tat služb, je pa zreduciran na nemočno žrtev
Tanja Petrović
Tako evropsko
Roman Kuhar
S sovražnim govorom je križ
Veronika Bajt
Onkraj metodološkega rasizma in privilegija koncepta belskosti
Renata Šribar
Regresija javnega diskurza o spolih, spolni usmerjenosti, starševstvu in družini
Renata Šribar
Portretiranje »levih« političark in potentnost desne politike
Ekskrementi
Eva Vrtačič
(Kulturni) Boj na računalnik
Marko Zajc
Zakaj sodobna homofobija spominja na nekdanji antisemitizem?
Viktor Ivančić
Prodor v odlagališče demonov
Ekskrementi
Mitja Velikonja
»TU JE SLO!« »JEBI GA I MI SMO TU« – (Anti)balkanski grafiti in street art slovenske urbane krajine
[1]
Tomaž Pušnik
Konstrukcija Balkana skozi vic v Sloveniji
Jernej Rovšek
Ali je sovražni govor sploh mogoče omejiti?
Sonja Merljak Zdovc
Samoregulacija spletnih medijev: kodeks, moderiranje in celostna registracija uporabnikov
Vesna Kobal
Čakajoč na »pravega«: reprezentacija samskih žensk v reviji Cosmopolitan
Suzana Oreški
Reprezentacije norosti: Privabljanje gledalcev z omalovaževanjem podobe ljudi, potisnjenih na rob
Suzana Oreški
Diskurzi družbenih avtoritet o duševnem zdravju – ovira vključujočim družbenim praksam
Špela Mihevc
So situacije z mediji, ki bi jih želeli spremeniti
Ekskrementi
Marko Zajc
»Tista neverjetna glupost«
Sonja Merljak Zdovc
Mednarodna nagrada za pogum v novinarstvu Claudii Julieti Duque in Vicky Ntetema
Ekskrementi
Andreja Trdina
Spet doma: zamolčevanje razrednih razlik v konstrukciji slovenske običajnosti
Andrej Motl
Sovražni govor v slovenskih medijih na spletu
Renata Šribar
Globalni monitoring medijev: komaj vsaka peta intervjuvana ekspertna oseba ženskega spola
Andrej Motl
Rasizem na internetu
Gorazd Kovačič
Otroške sanje vrhunskih športnikov in slovenska nacija
Brankica Petković
Slovenija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja 200.000 ljudi
Claire Frachon
Francija: Boljša medijska zastopanost legitimna težnja milijonov ljudi
Ekskrementi
Lana Zdravković
Ljudje niso edine živali, ki se smejijo!
Marko Zajc
»Zamorcev ne bomo umivali«
Suzana Oreški
Hendikep kot parodija – Primer razvedrilne oddaje As ti tud not padu?
Renata Šribar
Spol kot spotika Mladine
Roman Kuhar
V imenu družine potvarjajo podatke
Andraž Teršek
Pasti in spodrsljaji svobode izražanja[1]
Saša Banjanac Lubej
Odgovornost novinarjev v vojni v nekdanji Jugoslaviji – Lustracija, sojenje ali pozaba
Ekskrementi
Viktor Ivančić
Hrvaška in Slovenija: Nacionalistična jugonostalgija
Gojko Bervar
Islam in mediji
Gojko Bervar
Muslimanska skupnost ne obstaja, obstajajo muslimanske skupnosti
Nina A. Vobič
Razprava o gradnji džamije in konstrukti o slovenski kulturni podobi
Vesna Vravnik
Lezbična seksualnost prikazana s fotografijami, gejevska zakrita v karikaturah
Marko Zajc, Janez Polajnar
»Za mastne dohodke lastne«
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Slovenski mediji o Kosovu – skozi prizmo velikih sil
Enisa Brizani
Zakaj RKC na spletni strani ne uprablja izraza Rom, temveč Cigan?
Taja Kramberger
Afera Dreyfus in tiskani mediji
Tanja Petrović
Spomin, izkušnja in raba jezika: primer Jugoslovanske ljudske armade
Robert Bobnič
Nezdrava mitologija tv-oddaje Na zdravje!
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Hvala za trud, toda ostanimo raje pri dejstvih
Ekskrementi
Nena Močnik
Mitološke koncepcije v zahodni Evropi živečih Turkov
Nina A. Vobič
Nelagodje, ko bo »komunistični drugi« postal središče sveta
Lana Zdravković
O pravici, ki jo hočemo uveljaviti
Ana Podvršič
Romi v Grosuplju: Romano Čačipe – Namišljene podobe
Tina Cigler
Romi v Novem mestu: Spregledani pozitivni premiki
Ekskrementi
Renata Šribar
Vloga medijev pri (ne)enakih možnostih žensk za politično participacijo v Sloveniji
Nina Djordjević
Medijske reprezentacije kosovske krize v letu 1999
Jurij Popov
O prostituciji in trgovini z ljudmi površno in senzacionalistično
Julija Sardelić, Miro Samardžija, Ksenija H. Vidmar
Medijski spektakel o družini Strojan
Lev Centrih
»Cigo iz Ambrusa«, dojenčkov smeh, vrtnice iz srčka in »jedi govna«
Eva Batista, Tea Golob
Medijska podoba centra za tujce – Utiranje poti za kulturni rasizem
Andrea Kosenjak
Podoba Balkancev v slovenskih medijih – Umazani, brezzobi, zli
Roman Kuhar
Kako je začela izhajati »revija, kjer je vse prav«?
Ekskrementi
Renata Šribar
Predvolilni primer medijske spolne diskriminacije
Nataša Čebular
Politizacija v medijih: primer džamije
Emina Zejnić
Lokalne volitve – Medijsko sprenevedanje
Brankica Petković
Romi v medijih – priložnost za ozaveščanje o diskriminaciji
Ekskrementi
Ksenija H. Vidmar
Multikulturna Evropa?
Bashy Quraishy
Danska, kako pogrešam tvojo humanost
Anne Knudsen
Danska: Karikature v luči priseljenske politike
Nika Susman
Francija: dvojna merila boja proti cenzuri
Sonja Merljak
O samocenzuri, cenzuri in ustrahovanju
Admir Baltić
Kaplja čez rob
Gojko Bervar
Evropske mule, karikatura in kodeks
Neva Nahtigal
Ni samo regulacija
Ekskrementi
Aldo Milohnić, Eva Metlikovič
Narisani izbrisani
Tonči Kuzmanić
Razkosanje žensk ali l'homme n'existe pas
Lilijana Burcar
»Razočarane feministke, razočarane ženske, razočarani moški«
Kaja Jakopič
Boj proti sovraštvu na medmrežju ali boj z mlini na veter
Alenka Bezjak
Medijske reprezentacije Afrike
Ekskrementi
Gojko Bervar
Mediji in manjšine, Slovenija in Velika Britanija
Renata Šribar
Političarke in medijski stereotipi
Majda Hrženjak
»Materinstvo in kariera« kot oglasna priloga
Lilijana Burcar
Seks v mačo cityju
Ekskrementi
Dušan Rebolj
Mrtvi ilegalci in preplašeni ostali
Gorazd Kovačič
Srce v breznu, amnezija in rasizem
Alenka Kotnik
Mediji o Bršljinu: Učitelj domnevno nasilen, Romi zagotovo
Tanja Taštanoska
Pravica do imena, do jezika in do medija
Iztok Šori
Medijska percepcija smrti Olene Popik
Marko Savić
Globalizacija in nacionalizmi v športu1
Živa Humer, Mojca Sušnik
Politika enakih možnosti žensk in moških brez medijske pozornosti
Zlatko Skrbiš
Avstralija: Zaliv Guantanamo in politika avstralske pripadnosti1
Ciril Oberstar
Teorija bistvenih stranskih proizvodov razprave – Primer izbrisanih
Maks Kaš
Proizvodnja javnega jezika – Mi o Romih
Ignacio Ramonet
Za svobodne medije*
Ekskrementi
Brankica Petković
Medijski linč – Domnevni posiljevalec osumljen, obtožen in obsojen
Urška Mlinarič
O silhueti džamije in trpljenju Slovencev
Gorazd Kovačič
Izbrisani prikazani kot problem, ne kot oškodovanci
Lea Širok
Medijska slika odstopa italijanskega poslanca v slovenskem parlamentu
Matej Kovačič
Zmago Jelinčič na RGL
Nataša Velikonja
Spopad stališč kot medijski konstrukt
Ekskrementi
Matevž Krivic
Mediji o izbrisanih
Mojca Pajnik
Polarizacija prostitucije: biznis ali javna nemorala
Jasminka Dedić
Hrvaška: Tisk o diskriminaciji Romov
Gorazd Kovačič
Nato: »Zaustavite levico!«
Alenka Kotnik
Islam: Bav bav Alah(1)
Tonči Kuzmanić
Nato: Leninismo, blanquismo e natoismo – senza gusto!
Mojca Pajnik
Islam: Spektakularno o džamiji
Simona Zavratnik Zimic
Islam: Človekove pravice kot ljubiteljska dejavnost
Renata Šribar
Pornografija: Po protipornografskemu ukrepu medijskega inšpektorja
Mojca Pajnik
Pornografija: Ženske med spolnostjo in pornografijo
Brankica Petković
Romi: Lahko je nič ne vedeti o Romih
Lucija Bošnik
Islam v zahodnih medijih
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Brankica Petković
Boj med politiko vključevanja in zavračanja Romov
Roman Kuhar
Homoseksualnost brez obraza
Antipoezija v reviji Maturant&ka
Tonči Kuzmanić
Cannibalismo con gusto ali nacionalna pojedina à la Jelinčič (kulinarična analiza)
Roman Kuhar
Moč besed Borisa Ježa
Špela Šebenik
Protiglobalizacijsko gibanje – medijski konstrukt
Dušan Rebolj
Pritožbe zoper diskriminacijsko poročanje
Peter Stankovič
Nacionalistična prisvojitev nogometnega preporoda v Sloveniji
Roman Kuhar
Pedri, čefurji, pa še rdeče oblečeni
Lea Širok
Italijani in italijanska manjšina v slovenskih medijih
Simona Zavratnik Zimic
(Nove) etnične manjšine v Sloveniji?
Georgios N. Papadakis
Grčija
Mediji brez manjšin
Maria Yaneva
Bolgarija
Romi osovraženi tudi ko so bogati
Gordana Vilović
Hrvaška
Manjšine in novinarska etika
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Lucija Bošnik
Svetovni mediji o 11. septembru in vojni v Afganistanu
Gorazd Kovačič
Za Nato z vsemi sredstvi
Marta Gregorčič
Poročanje Dela o nenasilju v Münchnu
Borut Osonkar
Spontana ideologija novinarstva
Denis Mancevič, Marjana Grčman, Živa Pogačnik
Vojna medijskega spektakla
Lucija Bošnik
Novinarji proti Miloševiću
Polona Movrin
Domneva nedolžnosti v medijih
Alenka Kotnik
Romi v medijih še vedno le kot problem
Majda Hrženjak
Konzervativnost kljub navidezni sodobnosti
Vesna Leskošek
Legalizacija ali dekriminalizacija prostitucije
Matej Kos
Drugačna vizija Pohorja ne dobi medijske pozornosti
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Gorazd Kovačič
Razcvet natoskepticizma v vodilnih medijih
Alenka Kotnik
"Skrajneži" v slovenskih medijih
Roman Kuhar
Geji in lezbijke vam želijo lep dan
Gašper Malej
Legitimiziranje antikulturnega diskurza dr. Ruglja
Nevenka Dobljekar
Položaj žensk v medijih
Sabina Mihelj
Podobe žensk v medijih
Roman Kuhar
Misice kot piščančje horde?
Alenka Kotnik
Otroci in mladostniki v medijih
Igor Ž. Žagar
Kolumnisti sami izbirajo teme
Tanja Keršmanc
Vsaka zavrnitev objave še ni cenzura
Saša Bojc
Slovenski negativni junak Slobodan Milošević
Matthew A. Killmeier
Mobiliziranje ameriške javnosti
Karina Cunder
Vzpon ekološkega novinarstva
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Alenka Kotnik
V slogu očitne agitacije
Mojca Sušnik
»Že tako je malo pravih Slovencev!«
Simon Delakorda
Gola telesa in prazne epruvete
Srečo Dragoš
Umetna oploditev v katoliških medijih
Majda Hrženjak
Legitimiziranje neenakosti
Saša Banjanac Lubej
Sabina Obolnar, Slovenka
Peter Jančič
Zlorabljen medijski interes
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Roman Kuhar
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela – Drugič
Barbara Vodopivec
Tajnice, čistilke, gospodinje…
Dejan Pušenjak
Katarza slovenskih medijev
Alenka Kotnik
Sovražna retorika medijev
Roman Kuhar
V obljubljeni deželi ksenofobije
Bojan Veselinovič
Radijski spot pripravilo uredništvo
Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Nikolai Jeffs
Podoba Afrike v slovenskih medijih
Suzana Tratnik
Tabloidna metaforika v črni kroniki Dela
Marjan Ogrinc
Mediji ignorirajo rock
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Sebastian Reinfeldt
Mi proti njim
Barbara Kelbl
Rome spet kriminalizirajo
Gregor Belušič
O beguncih površno in brezčutno
Miha Ceglar
Kdo je vandal?
Vine Bešter
Na strani gledalcev
Tonči Kuzmanić
To je mentalni rasizem!
Edo Pajk
Ekskrementi
»Čefurska golazen…«
Edo Pajk
Ekskrementi
Edo Pajk
Ekskrementi
Tonči Kuzmanić
Slovenska košarka ali košarka v Sloveniji
Tonči Kuzmanić
Strah in sovražnost v primeru »Veso«
Boris Čibej
Krivi so uredniki
Tonči Kuzmanić
»Hitler je dobro reševal problem brezposelnosti.«
Edo Pajk
Medijski stereotipi
Retorika begunske politike v Sloveniji
Edicija MediaWatch
Tanja Petrović
Dolga pot domov
Brankica Petković, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Marko Prpič, Roman Kuhar
Mediji za državljane
Roman Kuhar
Medijske podobe homoseksualnosti
Majda Hrženjak, Ksenija H. Vidmar, Zalka Drglin, Valerija Vendramin, Jerca Legan
Njena (re)kreacija
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije - ponatis
Karmen Erjavec, Sandra Bašić-Hrvatin, Barbara Kelbl
Mi o Romih
Tonči Kuzmanić
Bitja s pol strešice
Marjeta Doupona Horvat, Jef Verschueren, Igor Ž. Žagar
Pragmatika legitimizacije
Spremljanje nestrpnosti
2004
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2003
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Gorazd Kovačič
2002
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
2001
Poročilo skupine za spremljanje nestrpnosti
Novinarski večeri
05.03.2003
Bashy Quraishy, Christian Moe, Uroš Slak, Ahmed Pašić
O džamijah v Sloveniji
16.10.2001
Melika Salihbeg Bosnawi
Živeti in razumeti islam
13.09.2001
Sanja Sarnavka, Tatjana Božić, Roman Kuhar
Ženske in mediji
27.03.2000
Andreas Unterberger, Ignac Golob
Naš sosed Haider
28.02.2000
Predrag Lucić, Tonči Kuzmanić, Petar Luković
Jezik gneva in sovraštva
22.05.1999
Orhan Galjus, Jožek Horvat, Marjan Dora
Če se rodiš cigan
Omizja
12.10.2006
Brankica Petković, Marko Prpič, Rajko Gerič, Darja Zgonc, Jože Vogrinc, Tomaž Perovič, Roman Kuhar, Jani Sever, Ahmed Pašić, Mitja Blažič, Ksenija H. Vidmar, Sandra Bašić-Hrvatin, Lenart J. Kučić, Iztok Jurančič, Lou Lichtenberg, Granville Williams, Božo Zorko, Branko Grims, Rina Klinar
Mediji za državljane
24.04.2006
Judit Takacs, Miha Lobnik, Brane Mozetič
Pluralizacija medijev ali kje je prostor za gejevske in lezbične medije?
21.03.2006
Admir Baltić, Ahmed Pašić, Beatriz Bedrija Tomšič Čerkez, Ilinka Todorovski, Ervin Hladnik Milharčič
Omizje o islamu in muslimanih v medijih
18.09.2003
Suzana Tratnik, Tatjana Pirc, Katarina Stojanović, Jani Sever, Gorazd Suhadolnik, Miha Lobnik, Marko Milosavljević, Roman Kuhar
Mediji in homoseksualnost