Peter Jančič, Grega Repovž
Mediji v navzkrižju predvolilnih interesov
40. novinarski večer je bil predvolilno obarvan in tokrat brez gosta iz tujine, kljub temu pa je bilo veliko govora tudi o tujih izkušnjah v predvolilnem času. Novinar Večera Peter Jančič je tako opozoril, da so podatki o virih financiranja strank v predvolilni kampanji v Sloveniji v primerjavi z zahodnimi demokracijami v veliki meri nedostopni. Novinarji bi morali na to bolj opozarjati, še posebej ker so v Sloveniji veliki sistemi, kot so na primer banke ali zavarovalnice, še vedno v lasti države. Novinar Dela Grega Repovž pa je dejal, da je po njegovih raziskavah veliko podjetij, ki so na lokalnih volitvah leta 1998 financirala kampanje strank, pozneje dobilo veliko državnih naročil. Vendar pa po Repovževem mnenju samo podatki o imenih donatorjev ne zagotavljajo transparentnosti, saj obstajajo tudi zakriti viri financiranja, ki jih je težko odkriti.

Politični pritiski na medije pred volitvami se povečujejo, vendar so večinoma neuspešni. Grega Repovž je dejal, da se sicer ljudje iz služb za odnose z javnostjo trudijo z različnimi strategijami, vendar je ocenil, da bolj kot skušajo vplivati na medije, manjši učinek dosežejo. Peter Jančič je dodal, da so takšne intervencije včasih celo koristne, saj lahko novinar zve tudi kaj novega. Predvsem pa je pomembno, da novinarja ščitijo znotraj hiše. Po Jančičevem mnenju so za slovensko novinarstvo značilni interni spopadi znotraj novinarskih hiš, ki vplivajo tudi na uredniško politiko. V Večeru imajo pluralnost mnenj, kar pa je za hišo naporno. Časopis je močan toliko kolikor različnih mnenj lahko zdrži. Tudi Grega Repovž je potrdil, da znotraj hiš vedno poteka notranja debata. Sicer pa se ne strinja s tem, da obstaja levo ali desno novinarstvo. Novinar je dober ali pa slab, ne pa levi ali desni.

Eden od problemov pri spremljanju volitev je tudi ta, da so predvolilne obljube slovenskih politikov in programi političnih strank zelo splošni in jih je "težko zagrabiti". Tudi na večkrat postavljena vprašanja novinar ne dobi konkretnega odgovora. Jančič in Repovž sta se lotila tudi vprašanja, ali imajo novinarji pravico do vrnitve na staro delovno mesto po neuspešnem kandidiranju na volitvah ali pa po prenehanju politične funkcije. Jančič je menil, da imajo tudi novinarji pravico do dela, vendar pa lahko delajo na tistih delovnih mestih, kjer ne pride do konflikta interesov. Repovž je glede tega bolj strog, saj meni, da mora novinar ob vstopu v politiko nase prevzeti odgovornost in da če se odloči za ta korak, potem ni več vrnitve nazaj.

nazaj