David Brindle, Ervin Hladnik-Milharčič, Stephen Whittle, Mojca Menart
Vloga medijev v večkulturni družbi
Novinarski večer o vlogi medijev v večkulturni družbi je bil 21. novembra 2005 v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani. Šlo je za prva dejavnost v okviru projekta "Prihodnost večkulturnih družb v Evropi in vloga medijev – Dobre politike in prakse iz Velike Britanije", ki ga razvijamo s podporo Britanskega veleposlaništva v Ljubljani, vključuje pa javne razprave, predavanja, študijske obiske strokovnjakov, novinarjev in pripadnikov manjšin iz Slovenije in Velike Britanije.
Razprava na novinarskem večeru se je osredotočila na vključevanje pripadnikov manjšinskih skupnosti v medijsko dejavnost v Veliki Britaniji in Sloveniji, dobre prakse upoštevanja načela kulturne raznolikosti v programskih vsebinah in delovanju medijev, uredniške politike in samoregulacijske mehanizme (rubrike, kodekse, pritožbene instance ipd.), ki prispevajo k etičnemu in odgovornemu obravnavanju manjšin v medijih.

O praksah in politikah časopisnih hiš Guardian in Delo ter javnih radiotelevizij BBC in RTV Slovenija so spregovorili:
  • David Brindle, urednik družbe pri Guardianu,
  • Ervin Hladnik-Milharčič, urednik Sobotne priloge Dela,
  • Stephen Whittle, nadzornik uredniške politike pri BBC in
  • Mojca Menart, programska direktorica TV Slovenija.
Novinarski večer je pozdravil Njegova ekselenca veleposlanik Velike Britanije v Ljubljani Tim Simmons, vodila pa ga je Brankica Petković z Mirovnega inštituta.

nazaj