Peter Preston, Darijan Košir
Kaj dela odgovorni urednik?
Uredniški direktor Guardian Media Group Peter Preston in odgovorni urednik Dela Darijan Košir o izzivih, s kakršnimi se soočajo odgovorni uredniki evropskih dnevnikov.
Voditeljica novinarskih večerov Ksenija Horvat se je s Petrom Prestonom, uredniškim direktorjem Guardian Media Group, in Darijanom Koširjem, odgovornim urednikom časnika Delo, pogovarjala o tem, kako odgovorni urednik resnega dnevnika doseže in ohranja kakovost, kredibilnost in prodajno uspešnost svojega časopisa? Kako usklajuje želje in interese lastnikov medija in javnosti? V kolikšni meri mora pri tem skrbeti za poslovni uspeh časopisa in za novinarska načela dobrega obveščanja javnosti? Kako odvrača pritisk politike? Kakšno je najbolj produktivno razmerje med urednikom in novinarji? Je profesionalni in socialni položaj slovenskih in britanskih novinarjev primerljiv? V čem so podobnosti in v čem razlike med lastniškim položajem Dela in Guardiana? Kako se urednika obeh časopisov lotevata projekta pokrivanja volitev ali kakega drugega večjega medijskega dogodka?

Peter Preston, uredniški direktor Guardian Media Group. Pri Guardianu od leta 1963, najprej kot novinar, nato vojni dopisnik. Leta 1975 je postal urednik in nato odgovorni urednik Guardiana in njegove nedeljske izdaje Observer. Je eden od ustanoviteljev Press Complaints Commission - britanske organizacije za samoregulacijo v tisku.

Darijan Košir, od oktobra 2003 odgovorni urednik časnika Delo, pred tem pa je bil urednik Delove centralne redakcije. Od leta 1992 do 1996 je bil Delov dopisnik v Moskvi, še prej pa je bil član Delove zunanjepolitične redakcije. Pokrival je Vzhodno Evropo.

nazaj