Ilinka Todorovski, Aleksander Stanković, Bruno Lopandić
Hrvaška in Slovenija v medijskem ogledalu
Urednica in novinarka TVS Ilinka Todorovski, novinar in voditelj HTV Aleksander Stanković in zunanjepolitični komentator Vjesnika Bruno Lopandić o tem, kako slovenski in hrvaški mediji obravnavajo mejne in druge spore med državama
Voditeljica novinarskih večerov Ksenija Horvat se je pogovarjala z novinarko in urednico TVS Ilinko Todorovski, novinarjem in voditeljem HTV Aleksandrom Stankovićem ter z zunanjepolitičnim komentatorjem Vjesnika Brunom Lopandićem o naslednjih vprašanjih:

Kako se mediji odzivajo na obdobja političnih zaostritev med Slovenijo in Hrvaško? Kaj pokaže analiza poročanja v minulem poletju, ko je odnose zaostrila napoved razglasitve izključnega gospodarskega območja. Ali mediji poročajo ali včasih tudi usmerjajo odnose med Ljubljano in Zagrebom? Se mediji zatekajo k stereotipnem poročanju o razmerah v obeh državah? Ali mediji dopolnjujejo politiko obeh vlad ali imajo do njunega dela kritičen odnos?

O tem so razpravljali:
  • Ilinka Todorovski, rojena 1966, diplomirala na Fakulteti za družbene vede in za diplomsko nalogo prejela fakultetno Prešernovo nagrado. Na TVS je prišla leta 1987. Najprej kot honorarna nato redna sodelavka Zunanjepolitičnega uredništva. Med leti 1993 in 2001 je bila dopisnica RTVS v Zagrebu. V tem obdobju je sourejala tudi glasilo kulturno-prosvetnega društva Slovenski dom v Zagrebu. Je tudi soavtorica zbornika Slovenci v Zagrebu 70let. Leta 2000 je prejela nagrado za posebne dosežke Društva novinarjev Slovenije. Od leta 2002 je urednica Dnevnoinformativnega programa TVS.
  • Aleksander Stanković, rojen 1970, živi in dela v Zagrebu. Po poklicu je diplomirani pravnik. Od leta 1995 je zaposlen na HTV, najprej je bil poročevalec hrvaškega radia, kasneje pa urednik in voditelj politične oddaje Poligraf. Od leta 2000 na HTV vodi eno najbolj gledanih televizijskih oddaj "Nedeljom u dva", v kateri je doslej gostovalo 120 politikov in drugih javnih oseb.
  • Bruno Lopandić, rojen 1969. Študiral novinarstvo, s pisanjem pa se je začel aktivno ukvarjati leta 1991. Prvi tekst je objavil v ljubljanski Tribuni. Od leta 1992 je pisal za Slobodno Dalmacijo, kjer je bil do leta 2000 tudi zunanjepolitični urednik. Zadnje dve leti je zaposlen pri Vijesniku kot zunanjepolitični komentator. Poroča tudi za BBC World Service in za Voice of America.

nazaj