Snježana Milivojević, Dejan Anastasijević
Srbski mediji po atentatu
Srbska komunikologinja dr. Snježana Milivojević in novinar Dejan Anastasijević o omejevanju medijske svobode v Srbiji
Voditeljica novinarskih večerov Ksenija Horvat se je pogovarjala s srbsko komunikologinjo dr. Snježano Milivojević in novinarjem tednika Vreme Dejanom Anastasijevićem. Beseda je tekla o naslednjih vprašanjih.

Se je položaj medijev v Srbiji po ukinitvi izrednih razmer izboljšal? Kdo, kako in zakaj ovira medijsko svobodo? Kakšen je odnos vlade do medijskih hiš? Kakšna je vloga vladnega Urada za informiranje? Zakaj se njegov direktor nenehno prepira z novinarji in uredniki? Kateri mediji so trobila stališč nove oblasti? Katere vsebine so najbolj občutljive? Kaj prinasa novi zakon o informiranju? Kakšen je zdaj položaj srbske nacionalne televizije? Komu bodo pripadle frekvence?

Dejan Anastasijević je novinar tednika Vreme in dopisnik ameriskega tednika Time za bivšo Jugoslavijo. Med vojnami je poročal iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Kosova. Zaradi poročanja o pobojih civilistov na Kosovu ga je preganjala Milosevićeva tajna policija, zato je bil prisiljen začasno zapustiti Srbijo. Bil je prvi srbski novinar, ki je kot priča nastopil v procesu proti Slobodanu Miloševiću. Prejel je Nieman Fellowship for Journalists pri univerzi Harvard v letu 2001/02 in nagrado Neodvisnega novinarskega zdruzenja Srbije "Dušan Bogavac".

Dr.Snježana Milivojević je komunikologinja, izredna profesorica Fakultete za politične vede Univerze v Beogradu in znanstvena sodelavka Inštituta za druľbene vede. Ko ji na Fakulteti za družbene vede leta 1998 niso dovolili zagovarjati doktorske teze o medijski manipulaciji, je tudi zaradi političnih pritiskov dobila odpoved. Doktorirala je na Univerzi Črne gore, kot gostujoča predavateljica je učila na ameriški Univerzi Massachusetts in na britanskem Oxfordu. Objavila je številne članke, knjige in publikacije s področja medijev.

nazaj