Sandor Orban, Attila Mong, Sandra Bašić Hrvatin, Grega Repovž, Marko Milosavljević, Vojko Stopar, Zdenko Duka, Gordana Vilović
Pasti medijske regulacije in očitki o političnem obvladovanja medijev – Madžarska, Slovenija, Hrvaška, podobnosti in razlike
Mednarodna okrogla miza v organizaciji Mirovnega inštituta, Mednarodnega medijskega centra IMC in Društva novinarjev Slovenije
Povzetek | Pismo podpore (v angleščini)

Mirovni inštitut, Mednarodni medijski center IMC in Društvo novinarjev so po okrogli mizi »Pasti medijske regulacije in očitki o političnem obvladovanju medijev – Madžarska, Slovenija in Hrvaška, podobnosti in razlike«, ki so jo organizirali 29. marca 2010 v Ljubljani, za mednarodno strokovno javnost pripravili povzetek razprave v angleškem jeziku ter tudi pismo podpore novinarjem in medijski skupnosti na Madžarskem v njihovih prizadevanjih za svobodo in neodvisnost medijev.

Objavljamo povzetek okrogle mize in pismo podpore v angleškem jeziku.

***

Mednarodna okrogla miza v organizaciji Mirovnega inštituta, Mednarodnega medijskega centra IMC in Društva novinarjev Slovenije


Osnutek programa

Okrogla miza bo v torek, 29. marca 2011, od 14. do 17. ure v konferenčni dvorani City hotela v Ljubljani, Dalmatinova 15.

Okrogla miza, ki jo bosta povezovala Brankica Petković in Mitja Meršol, je sestavljena iz dveh delov.

Prvi bo namenjen razpravi o tem, kaj je sporno v medijskem zakonu na Madžarskem, ki je sprožil veliko kritike in upora v strokovni in delu politične javnosti na Madžarskem in v Evropi.

V tem delu okrogle mize bomo ugotavljali, kako se pri sprejemanju in uveljavljanju madžarskega zakona izražajo pasti medijske regulacije in političnega obvladovanja medijev, moč politične večine ter nemoč medijske skupnosti in evropskih institucij.

Med razpravljavci bosta tudi gosta iz Madžarske – Sandor Orban, medijski ekspert, direktor mreže medijskih centrov v jugovzhodni Evropi (SEENPM), in Attila Mong, suspendirani novinar javnega radia MR1-Kossuth. V premisleku o teh vprašanjih se jima bo pridružila Sandra Bašić Hrvatin, profesorica na FHŠ v Kopru, ki sta jo Evropska komisija in Svet Evrope v preteklih letih večkrat angažirala pri ocenjevanju medijske zakonodaje v državah JV Evrope.

V drugem delu bomo razpravo razširili na Slovenijo in Hrvaško ter se spraševali, kako se pasti medijske regulacije in očitki o političnem obvladovanju medijev izražajo v teh dveh sosedah sedaj »sporne« Madžarske, eni članici in drugi kandidatki EU? Prevladujejo podobnosti ali razlike?

V tem delu okrogle mize bodo sodelovali Grega Repovž, predsednik Društva novinarjev Slovenije in urednik Mladine, Marko Milosavljević, profesor novinarstva na FDV v Ljubljani, Vojko Stopar, direktor Direktorata za medije pri Ministrstvu za kulturo RS, Zdenko Duka, predsednik Hrvaškega novinarskega društva in Gordana Vilović, profesorica na Fakulteti za politične vede v Zagrebu.

Vabimo vas, da se nam pridružite v razpravi in kritičnem premisleku o aktualnih problemih, s katerimi se danes soočajo mediji na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem, pa tudi v drugih državah v Evropi in drugod po svetu.

Okrogla miza bo v angleškem jeziku. Če se bo izkazalo, da je potrebno, bomo med okroglo mizo zagotovili sprotni prevod povzetkov razprave in vprašanj.

Prosimo vas, da zaradi boljše organizacije dogodka (pravilne ocene števila udeležencev, potrebnih sedežev in osvežitve med odmorom), na katerega vabimo ne le strokovno, temveč tudi širšo javnost, svojo udeležbo sporočite na elektronski naslov: brankica.petkovic@mirovni-institut.si.

nazaj