Rastko Močnik, Renata Jambrešič Kirin, Bojan Baskar, Marta Gregorčič, Boris Vezjak, Mitja Velikonja
Evroza - Kritika novega evrocentrizma
Ob otvoritvi razstave 'Creme d'Europe' Saše Kerkoš in Mitje Velikonja je 21. februarja 2006 v galeriji Alkatraz potekalo tudi spremljajoče omizje.
Na pogovoru, ki je potekal ob predstavitvi knjige 'Evroza - Kritika novega evrocentrizma' Mitje Velikonja, so sodelovali Rastko Močnik, Renata Jambrešič Kirin, Bojan Baskar, Marta Gregorčič, Boris Vezjak in Mitja Velikonja, moderirala pa ga je Brankica Petković.

Knjiga 'Evroza - Kritika novega evrocentrizma' Mitje Velikonja in razstava 'Creme d'Europe' Saše Kerkoš in Mitje Velikonja obravnavata razsežnosti ideološkega diskurza vstopanja v Evropo, kot so se razvile v Sloveniji in drugih novih članicah Evropske zveze zlasti spomladi 2004. Avtorja skupaj, obenem pa vsak na svoj način - z umetniško refleksijo in znanstveno analizo zbranega gradiva, političnega novoreka, oglaševalskih krilatic, medijskih zapisov, nove simbolike, obredja in produktov - problematizirata novo hegemonsko govorico, ki so ji pri nas ne le podlegli, ampak jo učinkovito reproducirali dominantni tokovi v politiki, v medijskem in poslovnem svetu, v množični kulturi in domala vse pomembne institucije in organizacije. Tako kot 'Evroza' ni zgolj dokument tistega časa, tudi 'Creme d'Europe' presega goli dokumentarizem: z ostrim spoprijemom in obenem ironičnim preigravanjem ponujata kritični razmislek o obdobju, v katerem je tega zelo primanjkovalo, in hkrati opozarjata na nevarnosti novega, pravzaprav kakršnegakoli enoumja. Eunoumja, v tem primeru.

nazaj