Boris Bergant, Vili Einspieler, Ranka Ivelja, Neva Nahtigal, Admir Baltić
Mediji, samoregulacija in multikulturalizem
Omizje je 2. februarja 2006 potekalo v prostorih Informacijsko-dokumentacijskega centra Sveta Evrope v Ljubljani.
Omizje je del projekta "Prihodnost večkulturnih družb v Evropi in vloga medijev - Dobre politike in prakse iz Velike Britanije". Projekt razvijamo s podporo Britanskega veleposlaništva v Ljubljani, vključuje pa javne razprave, predavanja, študijske obiske strokovnjakov, novinarjev in pripadnikov manjšin iz Slovenije in Velike Britanije.

Po novembrskem omizju o vlogi medijev v večkulturnih družbah, na katerem smo gostili govorce iz BBC, Guardiana, TV Slovenija in Dela, po decembrskem študijskem obisku predsednika in članice Novinarskega častnega razsodišča pri Pritožni komisiji za tisk ter časopisnih ombudsmanih Guardiana in Timesa v Londonu in po januarskem obisku dveh aktivistk na področju manjšin in medijev iz Slovenije pri nevladnih organizacijah v Londonu in Bristolu, je bilo na tokratnem omizju govora o tem, ali je položaj manjšin na področju medijev v Sloveniji primerljiv s tistim v Veliki Britaniji ter katere dobre prakse in politike iz britanskih medijev in civilne družbe so uresničljive v slovenskem medijskem prostoru. V ospredju so bile akutalne razmere in ureditev položaja manšin v medijih v Sloveniji z javno RTV Slovenija vred, ter samoregulacija medijev v Sloveniji.

Na omizju so sodelovali:
  • Boris Bergant, pomočnik generalnega direktorja RTV Slovenija,
  • Vili Einspieler, predsednik Novinarskega častnega razsodišča in novinar Dela,
  • Ranka Ivelja, članica Novinarskega častnega razsodišča in novinarka Dnevnika,
  • Neva Nahtigal, svobodna novinarka, sodelavka Mirovnega inštituta pri izobraževanju sodelavcev romskih radijskih oddaj, in
  • Admir Baltić, urednik Bošnjaka, glasila Bošnjaske kulturne zveze.
Omizje je vodila Brankica Petković.

nazaj