Božidar Zorko, Rudolf Moge, Sandra Bašić-Hrvatin, Matevž Krivic, Janez Čadež, Gojko Bervar, Cene Grčar, Rosvita Pesek, Peter Jančič
Zakon o medijih v slepi ulici - Kakšen izhod obeta nov predlog, pripravljen v novi vladi?
Sprejetje nove medijske zakonodaje oz. nekaterih novih zakonskih rešitev je eden od pogojev za sklenitev pogajanj za vstop Republike Slovenije v Evropsko unijo. Omizje smo organizirali v obdobju, ko je že tretja vlada pripravljala nov medijski zakon v Sloveniji.Javna obravnava predloga zakona je julija 2000 pustila vtis, da strokovni krogi in medijska skupnost enotno zavračajo predlog zakona kot slab in preobsežen. Nova vlada je potem bistveno spremenila predlog zakona. Kakšne so spremembe? Ali je ta predlog bolj sprejemljiv za medijsko skupnost in stroko? Kakšne lastniške omejitve predvideva? Kako bo nov zakon uredil razmerja med nacionalno in komercialnimi televizijami? Kako so urejene pravice novinarjev? Kdaj naj bi zakon bil sprejet? Kakšna naj bi bila medijska krajina v Sloveniji po tem zakonu?

O teh vprašanjih so na omizju spregovorili Božidar Zorko, državni sekretar na ministrstvu za kulturo, Rudolf Moge, predsednik odbora za kulturo v Državnem zboru RS, Dr. Sandra Bašić Hrvatin, predsednica Sveta za radiodifuzijo RS, Matevž Krivic, nekdanji sodnik Ustavnega sodišča RS, Janez Čadež, generalni direktor RTV Slovenija, Gojko Bervar, tajnik Društva novinarjev Slovenije, Cene Grčar, pravnik Pro Plusa, Rosvita Pesek, novinarka TV Slovenija in Peter Jančič, novinar Večera.

Omizje je povezoval Aleš Gaube, novinar Dnevnika.

Omizje je v sodelovanju s Cankarjevim domom organiziral Mirovni inštitut, program Media Watch.

nazaj