Seminarji in obvestila
Razpis za medijsko nagrado »Brezmejno«
www.integration-media.eu

»Brezmejno« je medijska nagrada, ki so jo ustanovili na lanski konferenci Evropske zveze javnih radiotelevizij v Essenu. Namen nagrade je promocija kulturne raznoličnosti in spodbujanje čezmejnega novinarskega sodelovanja, ki na inovativen način obravnava vprašanja medkulturnega dialoga.

Nagrada želi spodbuditi poklicno sodelovanje in izmenjavo izkušenj med mlajšimi novinarji v evro-mediteranski regiji in na območju delovanja Evropske zveze javnih radiotelevizij. Zato so ciljna skupina razpisa mlajši novinarji (od 21 do 35 let). Rok za prijavo na razpis je 29. junij 2007. Več informacij pa je dostopnih na internetnem naslovu: www.integration-media.eu.

Udeležba pri raziskovalnih projektih in seminarjih mreže SEENPM
www.seenpm.org

Mirovni inštitut se v letu 2007 v okviru mreže medijskih centrov in inštitutov v jugovzhodni Evropi SEENPM udeležuje več raziskovalnih projektov in seminarjev. Raziskavo o delovno-pravnih razmerjih in socialnem položaju novinarjev, ki jo za celo regijo vodi moldavski Center za neodvisno novinarstvo, bo v Sloveniji opravil Iztok Jurančič. Raziskavo o programih javnih radiotelevizijskih servisov v digitalni dobi, ki jo vodi Medijski center Sarajevo, pa bo v Sloveniji izvedel Marko Milosavljevič. Raziskavo o delovanju mehanizmov samoregulacije v medijih, ki jo vodi Center za razvoj medijev iz Sofije, bo v Sloveniji opravila Brankica Petković. Hkrati pa se je seminarja na novinarke in novinarje in jugovzhodne Evrope o izzivih pri poročanju o alternativnih virih energije na primeru biodizela, ki ga je maja organizirala Novosadska šola novinarstva, udeležila novinarka Murskega vala Lidija Magdič.

Kongres IPI 2008
www.freemedia.at

Letni kongres ugledne mednarodne organizacije novinarjev, urednikov in predsednikov poslovodnih organov medijev International Press Institute (Mednarodni inštitut za medije), ki ga je leta 2004 gostila Ljubljana, je bil med 12. in 15. majem v Istanbulu, naslednji pa bo od 14. do 17. junija 2008 v Beogradu.

nazaj