Tanja Gerkšič
Ekskrementi
Drobni medijski iztrebki
Pedofili - izurjeni lažnivci
Pedofili so po pravilu izurjeni lažnivci. Vsi prisegajo, da ne bodo po izpustu iz zapora nikdar več nadlegovali otrok. Vajeni so lagati, saj si le tako pridobijo zaupanje svojih žrtev. /.../ V tem londonskem zaporu je 200 moških, obsojenih zaradi spolne zlorabe otrok. So vseh starosti in poklicev, med njimi celo nekdanji policisti. Vsem je skupno, da so se izživljali nad otroki. So pošasti v človeški podobi, pa tudi krhki in prizadeti moški, ki so bili v otroštvu sami žrtve podobnega nasilja." (Pedofili berejo oglase, Slovenske novice, 14. 9. 2001)

Morilec si ne zasluži seksa
Tako Markus kot Anja sta bila obsojena, a ju zaradi zmanjšane prištevnosti niso poslali v navaden zapor, ampak v zaprti oddelek psihiatrične klinike. /.../ Tam sta se ob pici spoznala v menzi. Marcus je Anji pripovedoval o deklici, ki jo je posilil in ubil, ter zatrjeval, kako žal mu je. Anja mu je govorila o bandi, s katero je kradla in morila, tudi njej je bilo žal, in tako sta mlada spoznala, da sta sorodni duši in se zaljubila. /.../ Kmalu sta začela seksati. /.../ Uprava bolnišnice je pokazala razumevanje do zaljubljenih. Na voljo jima je dala skupno celico in vanjo postavila zakonsko posteljo. /.../ Ko je novica o njunem zakonskem življenju pricurljala v javnost, je izbruhnil škandal. /.../ Toda javnost ni bila zadovoljna s takšnim napredkom, ljudje hočejo morilca in posiljevalca kaznovati, ne pa ga nagraditi z "normalnim spolnim življenjem". To sicer ni prvi škandal, ki se je zgodil na kliniki. /.../ Zaporniški psihiater pa si je sladil službo s seksom z mladimi jetnicami. (Ljubezensko gnezdece za mladoletna morilca, Slovenske novice, 20. 9. 2001)

Kurnik bi celo streljal
Zadnje čase so v modi antiglobalisti. Znamenita izjava Lukšičevega politkomisarja Andreja Kurnika, "da je treba nasilje sprejeti kot del vsakdanjika, družbenega življenja in globalnega reda. Nasilje ni absolutna kategorija. Ne more se reči apriorno da ali ne. Treba ga je pač uporabljati na ustvarjalen način," /.../ ni nikakršno presenečenje. Vsaj za tiste, ki ga poznamo še s fakultete. Kurnik je marsičesa zmožen. On ne bi samo nastavljal molotovke pred veleposlaništva, kar odločno zanika, za svoje prepričanje bi celo streljal. Kot zaprisežen anarhist in skrajni levičar (moderno - antiglobalist), se strogo drži znanega stalinističnega načela, da cilj posvečuje sredstva. (Desni levičarji, Mag, št. 33, 15. 8. 2001)

Javno onegavljenje toplih bratcev
Pač pa prav v teh dneh, da bi bilo naše malodušje še globlje, iz ust najvišjega predstavnika oblasti poslušamo obtožbe o slovenski nestrpnosti. Vedno nas ta oblast nečesa obtožuje, vedno od nas zahteva, da se pred nečim čutimo krive. Pred prebežniki, ki bi jim morali menda kar ponuditi svoje domove, pred toplimi bratci, ki jim kak lastnik lokala ne pusti, da bi navzoče provocirali s svojim javnim onegavljenjem. /.../ Obtoženi smo bili rasne nestrpnosti zaradi pretepa, v katerem je bil udeležen črnec, pa šovinizma zaradi požiga v Vojniku. (Zavrženi Slovenci, Mag, št. 33, 15. 8. 2001)

Zgodba o Romunih
Mercedes in audi z rimsko registracijo, ki ju je patrulja koprskih policistov zagledala v vasi Tuljaki, v zaledju slovenske Istre v nedeljo ponoči, sta bila možem postave takoj sumljiva, zato so ju poskušali ustaviti. /.../ Iz vozila je skočil voznik in začel bežati proti gozdu, kjer je za njim izginila sled, v avtu pa so ostali štirje Romuni. /.../ Mercedes je obstal, v njem pa 22-letni Romun C. C., ki sicer prebiva v Italiji, in štirje njegovi sonarodnjaki. /.../ Vseh osem Romunov so po končanem postopku pri sodniku za prekrške predali hrvaškim obmejnim policistom. V postopku so ugotovili, da so se Romuni do Zagreba pripeljali z vlakom, zatem so se povezali z romunskima vodnikoma (tudi za drugega šoferja sumijo, da je Romun). (Na begu oba zapeljala s ceste, Delo)

Denarja potrebna mamilarja
Zgodba o treh skoraj še golobradih ajdovskih mulcih, ki so se v avgustovskih nočeh s plašilno pištolo spravljali nad tovornjake bosanskih registrskih tablic, bi se marsikomu zdela smešna. /.../ Bosanski tovornjakarji so očitno imeli le to srečo, da so jih poskušali oropati popolni amaterji. /.../ Morda je bilo 20-letnemu D. K. in 19-letnemu B. G. le dolgčas ali pa sta nujno potrebovala denar. "Mamilarja sta, prisegel bi, da sta. Pri nas zasvojencev kar mrgoli," je pomenljivo prikimal Ajdovec. (Mulci so se slabo igrali razbojnike, Slovenske novice, 15. 9. 2001)

Vsi brezposelni, brezdomci, odvisniki, huligani
Med mnogimi svetovnimi "črnimi bloki" je nemški znan po izrazitem nihilističnem nasilju in rasistični ideologiji. Po podatkih policije je članov kakih osem tisoč, delujejo pa zelo organizirano v logističnih bazah - nekdaj zasedenih poslopjih, ki so danes socialni in kulturni centri. /.../ Ti nemški "ajatole anarhije" so dovolj mladi, od 18 do 25 let, in se po svoje lahko imajo za žrtve globalizacije: brezposelni so, brez rednih bivališč, pankovski, večinoma poraščeni, nekdanji odvisniki in sedanji alkoholiki, povrh vsega pa še huligani. Prepotovali so ves svet in niso zamudili niti enega vrha, med katerim ne bi zažigali avtov in smetnjakov, razbijali trgovin in se lotevali bank. Zanimivo je, da je bilo v Genovi med njimi zelo veliko deklet. (Internacionala kaosa, Mag, št. 33, 15. 8. 2001)

Mačo spolno nadlegoval dekleta
Precej se je precenil mačo, ki se je v današnji noči lotil kar štirih deklet. Po Tivoliju je namreč okoli polnoči proti Večni poti hodila skupina deklet, ena je bila komaj polnoletna, tri pa mladoletne. Šle so mimo klopi v Tivoliju, na kateri je posedal 26-letni Z. M. z Vrhnike. Vrhničan se je dvignil s klopi, stopil za dekleti in jih začel v podhodu nagovarjati k spolnim odnosom. Potem ko se na njegovo slinjenje niso odzvale, je nastopil bolj konkretno, odpel si je zadrgo in izvlekel svoje premoženje, zagrabil najstarejšo in jo začel otipavati. /.../ Mačo jo je ucvrl v noč, a ne daleč, ker so ga v bližini prestregli policisti, ga začasno priprli in ga bodo v kratkem dostavili preiskovalnemu sodniku. (Kazal ga je, Slovenske novice, 21. 9. 2001)

Vile in grablje
Kateri sta trenutno najbolj prodajani stvari v Ameriki? Vile in grablje. Kakšna je razlika med vozom Američanov in vozom pepela? Pepela ne moreš raztovarjati z vilami. V restavraciji World Trade Centra imajo tri sekcije: kadilci, nekadilci in ožgani. (Mladina, 24. 9. 2001)

Rokenrol za izživljanje najnižjih nagonov
Ob besedi rocker se nam pred očmi pokažejo grobi, možati, trdi in agresivni fantje, ki v svojih pesmih izražajo upor, agresijo in jezo, hkrati pa skušajo živeti po načelih popolnega ugodja. Všeč so jim denar, slava, ženske kot porabniško blago in vse, kar ugaja človeškim čutom. Rock'n'roll pa je bila že pred leti hitra, glasna in enostavna triakordna oblika pesmi, kot nalašč za izživljanje najnižjih nagonskih plasti osebnosti. Veliko rockerjev je živelo in še živi po teh načelih, in se prej ali slej začne soočati z eno ali drugo zasvojenostjo (mamila, spolnost, magijski in čarovniški kulti, sekte). /.../ Trdo glasbo navadno poslušajo tisti, ki so se navajeni agresivno izražati že od doma ali imajo bolj agresiven, koleričen temperament. /.../ Gre za mlade, ki imajo slabše razvite čustvene sposobnosti: prepoznavanje lastnih in tujih čustev, pravilno obvladovanje svojih čustev in impulzov, uravnavanje medsebojnih odnosov. /.../ Razdiralen vpliv, ki je psihološki, moralen in duhoven, se namreč razrašča počasi in potuhnjeno, jemlje človeku moč za pozitivne odločitve in dejanje, slabi mu osebnostno odpornost. (Rock dviga ali ubija, Družina, št. 36, 2. 9. 2001)

Usodna Ukrajinka in vroča italijanska kri
Slovenija ječi pod jesenskim mrazom, zato je Portugalska za vse toplokrvne obljubljena dežela. Tudi za kolesarje, saj bo v Lizboni od 8. do 14. oktobra svetovno prvenstvo. (...) Primorec iz Ankarana naj bi nastopal v kronometru, a nenavadna pota ljubezni, so mu prekrižala idiličen konec zelo uspešne letošnje sezone. Sviben je bil namreč osmega avgusta udeležen v nasilnem sporu v enem od koprskih stanovanj. Ker sta z italijanskim državljanom P. D. zahajala v podnajemniško stanovanje, v Puntarjevi ulici, k istem dekletu, 32-letni Ukrajinki, je 44-letniku od ljubosumja zavrela italijanska kri. Svibna (28-letni S. S. iz okolice Kopra, je pisalo v policijskem poročilu) je med prepirom v stanovanju, najprej oplazil z elektrošokerjem za samoobrambo, a vroča latinska kri in geni se še niso ohladili. Vulkan Etna je izbruhnil. P. D. je pograbil kos stekla od razbite klubske mizice in zabodel kolesarja v predel blizu jeter in žolča. /.../ Italijana so organi javnega redu in miru predali preiskovalnemu sodniku, s kazensko ovadbo za poskus umora. Ukrajinka je na slovenski obali bivala nezakonito, bila je neprijavljena, to pa je seveda sprožilo postopek tistih, ki skrbijo za javni red in moralo. No, policija - najsi bo to slovenska ali italijanska - ima s kolesarji nenehne težave. Ali goltajo in si vbrizgavajo prepovedana sredstva ter morajo uniformiranci in civilni čuvaji loviti kolesarsko združbo po hotelskih hodnikih kot mafijske kriminalce ali pa po napornih dirkah potrebujejo kanček telesne ljubezni za dvig adrenalina. Kar seveda v bistvu ni nič slabega, v nasprotju z ljubezenskimi stiki, z dopingom." (Zaradi Ukrajinke naš kolesar v krvi, Slovenske novice, 11. 9. 2001)

Sumljivi Kitajci
To bi lahko veljalo tudi za šestnajst mladih Kitajcev, ki so v Maribor lani prišli po znanje. Srkali naj bi ga na novo ustanovljeni mednarodni poslovni šoli, učeno International Business School imenovani /.../ Začelo se je pred meseci, ko so mladi Kitajci zagnali vik in krik, ker jim je volilna komisija prepovedala glasovanje na volitvah v študentski svet članic Univerze, češ da kot tujci nimajo glasovalne pravice, kaj šele možnosti kandidiranja. /…/ Govori se celo, da nekateri izmed njih nimajo opravljene niti srednje šole, da o potrebnih vizumih ne razpredamo posebej. Evropa, posebej pa Evropska unija, se v takšnih primerih izdajanja vizumov Kitajcem, otepa z vsemi štirimi. /…/ Da pri vsej zadevi nekaj krepko zaudarja, seveda najbolj zgovorno kaže uradni podatek ministrstva za šolstvo, znanost in šport, ki po desetih mesecih od prihoda domnevnih kitajskih študentov v Maribor, ni prejelo niti ene vloge za nostrifikacijo njihovih srednješolskih spričeval, kar je seveda izključni pogoj za vpis in pridobitev študentskega statusa. Očitno so mladi Kitajci tudi brez tega prišli do pravic, ki gredo zgolj rednim študentom. Ali drugače: vsaj šestnajsterici je nekdo omogočil lagodno turistično spoznavanje lepot Maribora, popestreno z doslej že enoletnim učenjem angleščine. (Kitajcem študentski status po francosko, Slovenske novice, 11. 9. 2001)

Bog se nas usmili
Le ozrimo se na zemeljsko oblo in bomo kmalu ugotovili, da se je človeška civilizacija (z vsemi izumi in tehničnimi pridobitvami) najčudoviteje razmahnila povsod, kjer se je širila krščanska vera, ali tudi tam, kjer so se ukoreninile monoteistične religije (judovstvo, islam). Omenimo področje kulture. Kaj lepega, resničnega in dobrega še ostane v Evropi, če bi uničili cerkve, slike, kipe in nato še vse glasbene stvaritve, celotno poezijo in literaturo, ki temelji na krščanstvu in njegovih vrednotah? Ali naj vihtimo kadilnico pred spakami, ki so jih proizvedli nacizem, fašizem in komunizem s stalinizmom? Bog se nas usmili, če bo katera oblast uničila vse, kar je krščanskega na slovenski zemlji! Brez krščanske civilizacije, Slovenci takoj pademo v dolgočasno temo poganstva pred dobo, ko so bili naši predniki pokristjanjeni na Bavarskem. (Ateisti niso manjvredna bitja!, Družina, 16. 9.2001)

Srbi - nor in nevaren narod
No, še kako prav je, da so zdaj strasti pomirjene, stare zamere (skoraj) pozabljene, da veselo trgujemo in da se v gostilni ne stepemo več, ko beseda nanese na politiko. "Normalizacija odnosov" gre v širino in globino, obkladanje Slovencev z Janezi ni več zaničljivo, Srbi pa se nam tudi ne zdijo več tako nor in nevaren narod, čeprav za vsakim vogalom odkopavajo neka trupla. (Normalizacija odnosov, Delo, Sobotna priloga, 15. 9. 2001)

Plitve lahkoživke - pomočnice greha, pokvarjenosti in pogubljenja
Dekle, ki je stopilo v gostilno, je bilo visokoraslo in obdarjeno z vsemi 'ženskimi aduti'. /.../ Po lokalu so se zaslišali vzdihljaji mladeničev, nekaj žvižgov in nekaj banalnih pripomb tistih, ki pač hitro razumejo in tudi odgovorijo na plitve izzive lahkih deklet. /.../ "In vendar je to dekle lepo. /.../ Je kot angel, toda padli angel. /.../ Pri takšnih dekletih možje in fantje vedno le izgubljajo. Žena mora biti kraljica, potem lahko vlada ter usmerja življenje, ljubezen in pa tudi strasti svojega moža, fanta, če je še dekle. Pokvarjena kraljica je sposobna človeka uničiti." Nikoli ni moč dovolj vrednotiti tistega, kar lahko spodobno dekle prispeva v določeni družbi. S svojo čistostjo, tenkočutnostjo, vedrino in ženskim šarmom prinaša v srca ljudi veliko svetlobe in radosti. Če pa se je odločila, da se bo "zabavala", vnaša samo zmešnjavo, razuzdanost, prepir in sovraštvo. Ženska je ustvarjena kot pomočnica človeku. Pomaga, da se lahko povzpne do veličine ali pa ga pahne v sramoto in pogubo. Pomaga na poti k Bogu ali pa ga omamno vodi v svet pokvarjenosti. Če žena noče biti Kristusova pomočnica, potem bo pomočnica greha in prinašalka pogubljenja. /.../ Če želi narod napredovati in imeti prihodnost, so mu potrebna dobra dekleta, žene in matere. /.../ Saj ne želim obsojati dekleta, ki je tisti poletni večer vznemirilo družbo prijetnega lokala ob Krki. /.../ Fantje se v takšnem položaju odzivajo zelo hitro. /.../ Uresničitev svojih ciljev jim pri takih lahkoživkah ne bo težka. In tudi dekleta imajo nekakšno nenavadno moč in se tega dobro zavedajo. V hipu lahko fantom spodmaknejo tla pod nogami. Lahko pa jim tudi prinesejo vse tisto, za kar so ustvarjene: luč, čistost, mir, sprejetost in pozneje, življenje. (Prinašalke luči in vedrine, Družina, 15. 7. 2001)

Prijeli Bosanca
V četrtek proti večeru je carinska mobilna enota na mejnem prehodu Obrežje odkrila veliko pošiljko heroina. V skritih delih tovornjaka vlačilca, ki je pripeljal iz ene od nekdanjih jugorepublik, naj bi našli več kot 50 kilogramov smrtonosnega mamila. Voznik, po rodu iz Bosne, je v policijskem pridržanju. (…) (Prijeli Bosanca s tovorom smrti, Slovenske novice, 27. 10. 2001)

nazaj