Medijski pregled
Novi urednik s starimi pooblastili
Na svoji majski seji je nadzorni svet delniške družbe Delo podelil vnovični mandat dosedanjemu uredniku Dela Mitji Meršolu. Meršol je v predhodnem postopku dobil tudi pozitivno mnenje večine redakcij, nekatere pa so se odločile, da se do urednika ne bodo opredelile. Razlog za takšno ravnanje novinarjev gre iskati v slabo izpeljanih postopkih imenovanja in nekaterih zahtevah, ki jih je v času imenovanja Delovega urednika zahtevala uprava časopisne hiše. Med drugim je uprava nadzornemu svetu postavila tudi zahtevo, naj podpre njen predlog, da se na skupščini delniške družbe nadzornemu svetu odvzame pravico imenovanja odgovornega urednika edicij in se to funkcijo s statutarnimi spremembami prenese na upravo. Ker nadzorni svet te zahteve ni sprejel, je od kandidature za predsednika uprave odstopil Tit Doberšek, ki je podjetje na različnih funkcijah uspešno vodil zadnjih deset let. Mandat predsednika uprave je nato prevzel Jure Apih, starosta slovenskega oglaševanja, sicer pa konec sedemdesetih zaradi politične nesprejemljivosti razrešeni urednik legendarnega tednika Teleks. Nadzorni svet je zavrnil tudi Apihove predhodne zahteve po večjih pooblastilih uprave Dela.

Nova Demokracija
Najprej se je socialdemokratska stranka umaknila iz podjetja izdajatelja tednika Demokracija, nato pa je prišlo tudi do spremembe uredniške politike tega doslej strankarskega glasila. Socialdemokrati so začeli izdajati novo glasilo Napi zapiski, vodenje Demokracije pa je prevzel nekdanji novinar Maga in do imenovanja na novo funkcijo član uredniškega odbora mesečnika Ampak Dejan Steinbuch. Kot so pokazale prve številke, se je Steinbuch odločil, da časopis vsebinsko oddalji od stališč socialdemokratske stranke, hkrati pa ohrani konservativno držo.

Štakul začel
Po odločitvi Sveta RTV Slovenija in po soglasju v državnem zboru je aprila mesto generalnega direktorja prevzel Aleks Štakul, do imenovanja gospodarski komentator v aktualno politični redakciji slovenske televizije. Štakul je imenoval popolnoma novo vodstveno ekipo, po nekaterih informacijah pa mu pri vodenju menda pomaga tudi za zdaj neimenovani prokurist. Štakul je v prvih nastopih poudaril pripravo analize stroškov ter vodenje jasnih stroškovnih mest. Prav t. i. minuta programa oziroma cene te je ena izmed ključnih stvari, ki je dosedanja ekipa na RTV Slovenija ni nikoli želela izračunati, saj lahko – tako predvidevajo najboljši analitiki – prav ti izračuni najbolj zamajejo samopodobo prenekaterega dela tega mastodonta. Med tiste, ki se tega izračuna ne bojijo, ampak ga z veseljem pričakujejo, spadajo zagotovo novinarji zavoda – tem se je doslej brez primernih podatkov vedno znova očitalo višje stroške, kot jih dejansko ustvarijo.

Boj za moške
Na slovenskem medijskem trgu se začenja boj za moške bralce. Tako sta najprej na slovenski trg prišle dve koncesijski reviji: najprej Men’s health, nato pa še Playboy. Poleg tega menda tudi časopisna založba Delo revije pripravljal revijo z moško vsebino; podoben projekt naj bi bil v pripravi tudi v Delu d. d. V vseh založniških hišah pričakujejo velik odziv oglaševalcev.

Novi predsednik DNS
Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je 18. junija na občnem zboru za novega predsednika izvolilo 29-letnega Grego Repovža, novinarja Dela. Delegati so najprej potrdili odstop Branka Maksimoviča, šefa dopisništva Večera v Ljubljani, ki je predsedniški položaj zapustil zaradi razhajanj z izvršnim odborom DNS. Gojko Bervar, novinar Radia Slovenija, je od kandidature odstopil na samem občnem zboru. Protikandidatko Tatjano Pirc, novinarko Radia Slovenija, je Repovž na tajnih volitvah premagal s 30 glasovi proti 16.

Znana tragična usoda fotografa Mladine Futyja
V začetku junija so v jami nedaleč Foče, sedanjega Srbinja, našli posmrtne ostanke večjega števila fočanskih jetnikov iz leta 1992. Po pisanju Mladine, je med njimi najverjetneje tudi Alojz Krivograd-Futy, fotograf Mladine, ki je v bližini Foče med vojno v Bosni in Hercegovini izginil leta 1992.

nazaj