Mreža medijskih centrov in institutov v jugovzhodni Evropi
Drugega in tretjega marca 2001 je bila v Sofiji druga letna skupščina mreže medijskih centrov in institutov v jugovzhodni Evropi – South East European Network for Professionalisation of the Media (SEENPM - www.seenpm.org). Mreža SEENPM povezuje devetnajst organizacij iz Madžarske, Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Jugoslavije (Srbije in Črne gore), Makedonije, Bolgarije, Albanije, Romunije in Moldavije. Sedež tajništva mreže SEENPM je pri Albanskem medijskem inštitutu v Tirani. V okviru mreže SEENPM organizirajo medijski centri v jugovzhodni Evropi vsak mesec tri do štiri seminarje za novinarje iz te regije. Seminarja v marcu o poročanju o človekovih pravicah v Opatiji se je tako iz Slovenije udeležila novinarka Jerca Legan, seminarja o poročanju o drugačnosti v Sofiji novinar in mladi raziskovalec Roman Kuhar, seminarja o menedžmentu radijskih programov v Sofiji odgovorni urednik Koroškega radia Marko Vrečič, seminarja o televizijskem poročanju o gospodarskih temah v Evropski uniji v Sofiji prve dni aprila pa novinarka POP TV Špela Šipek. Medijski centri in instituti, združeni v mreži SEENPM sodelujejo pri izdaji elektronskega biltena Media On Line (izdaja ga organizacija Media Plan iz Sarajeva, naslov spletne strani www.mediaplan.ba), pripravlja regionalni priročnik za poročanje o drugačnosti in izmenjavo radijskih in televizijskih programov. Mirovni inštitut iz Ljubljane s svojim centrom za medijsko politiko je član mreže SEENPM.

nazaj

Mednarodna konferenca o raziskovalnem novinarstvu
Od 26. do 29. aprila 2001 bo v Kobenhavnu na Danskem mednarodna konferenca o raziskovalnem novinarstvu in uporabi novih tehnologij pri novinarskem delu. Na konferenci bo več kot sto uglednih urednikov in novinarjev iz vsega sveta spregovorilo o globalizaciji in izzivih za raziskovalno novinarstvo, o medijskem razkrivanju korupcije, o poročanju z vojnih prizorišč, poročanju o organiziranem kriminalu v vzhodni Evropi, poročanju o terorističnih organizacijah in uporniških gibanjih, o poročanju o delu obveščevalnih služb, poročanju o volitvah, o dostopu do informacij in zasebnosti, o razkrivanju manipulacij s strani služb za odnose z javnostmi, poročanju o gospodarskem kriminalu in pranju denarja ter o razkrivanju nepravilnosti na univerzah in v znanstvenih institucijah.

Organizatorji konference so Danska organizacija za raziskovalno novinarstvo, Danska novinarska šola, Evropski novinarski center, Ameriško združenje IRE (Investigative Reporters and Editors), Švedska novinarska organizacija SKUP, Norveška organizacija za kritično in raziskovalno novinarstvo ter Bolgarsko združenje raziskovalnih novinarjev. Na konferenci bo v razpravi o poročanju o volitvah govoril Ali H. Žerdin, urednik Mladine. Kotizacija za udeležence konference je od 250 ameriških dolarjev (za študente) do 400 ameriških dolarjev.

Več informacij o konferenci je dostopnih na spletnih straneh: www.ire.org/training/denmark/2000conf.

nazaj

Elektronski bilteni z novicami o svetovnih medijih
Evropski center za novinarstvo (European Journalism Centre) v Maastrichtu pripravlja dnevni servis s povzetki novic o medijih in novinarstvu in spletnimi povezavami na vire informacij. V njihovem dnevnem povzetku novic lahko izveste novosti na svetovnem medijskem trgu, vesti o kršitvah svobode izražanja v posameznih državah, primere cenzure, pregona in nasilja nad novinarji in tudi informacije o priložnostih za usposabljanje novinarjev v Evropi.

Če se želite prijaviti za brezplačno prejemanje servisa informacij Evropskega novinarskega centra, to sporočite prek elektronske pošte ejc04@euronet.nl.

Novice o kršitvah svobode izražanja in pregonu novinarjev v obliki elektronskega biltena pošilja tudi francoska organizacija Reporterji brez meja (Reporters Sans Frontieres). Prijavite se lahko prek elektronske pošte rsf@rsf.fr.

Elektronski bilten o medijih v jugovzhodni Evropi pripravlja tudi londonski Institute for War and Peace Reporting. Prijave sprejemajo prek elektronske pošte info@iwpr.net.

nazaj

O sovražnem govoru
V Rovinju na Hrvaškem je od 6. do 8. aprila 2001 bila mednarodna konferenca o sovražnem govoru v medijih v nekdanji Jugoslaviji.

Konferenco so organizirali Hrvaški helsinški odbor in Center za raziskovanje tranzicije in civilne družbe iz Zagreba, ter Pravni center iz Sarajeva.

Podlaga za mednarodno konferenco je nedavno izšla knjiga Mediji in vojna s prispevki raziskovalcev iz Hrvaške in Srbije.

Na konferenci je sodelovalo približno štirideset novinarjev, raziskovalcev in aktivistov v nevladnih organizacijah v državah nekdanje Jugoslavije. Tematske razprave na konferenci so vodili Igor Mandić, Miloš Vasić, Danko Plevnik, Žarko Puhovski, Alija Hodžić, Dubravko Škiljan, Sandra B. Hrvatin in drugi.

Pokrovitelja konference sta bila Zavod za odprto družbo in fundacija Friedrich Ebert Stiftung.

nazaj

Seminarji Evropskega centra za novinarstvo
Evropski center za novinarstvo (European Journalism Centre) iz Maastrichta na Nizozemskem organizira v maju 2001 tri seminarje.

Od 7. do 8. maja bo v Bruslju seminar o pregledu delovanja institucij Evropske unije, ki vključuje udeležbo na dnevnem brifingu Evropske komisije, obisk treh pomembnih evropskih institucij in srečanje s poslanci Evropskega parlamenta, diplomati in dopisniki iz Bruslja. Kotizacija za udeležbo na seminarju je 450 evrov.

Od 7. do 9. maja bo v Maastrichtu seminar o delovanju v multimedijsko opremljeni centralni redakciji. Na seminarju bodo obravnavane teme o novinarstvu v spletnih medijih, o spremembi tradicionalne v multimedijsko opremljeno centralno redakcijo in o ločevanju med oglaševalsko in novinarsko dejavnostjo in objavami v novih medijih.

Od 14. do 16. maja bo v Murmansku seminar o novinarstvu in jedrski varnosti. Udeleženci bodo pod vodstvom norveškega novinarja in jedrskega izvedenca Thomasa Nilsena obiskali nekatere ruske jedrske objekte in se srečali z ruskimi jedrskimi strokovnjaki. Kotizacija za udeležbo je 1500 evrov.

Več informacij o seminarjih Evropskega novinarskega centra v Maastrichtu dobite na spletnih straneh: www.ejc.nl/cp/courses.

nazaj

Poletna univerza v Amsterdamu in Maastrichtu
Poletna univerza v Amsterdamu in Maastrcihtu bo tudi to poletje organizirala mednarodne tečaje, delavnice, seminarje in predavanja s področja kulturologije, politike in ekonomije, jezikoslovja, medijskih študij in teatrologije.

V okviru medijskih študij bo v Maastrichtu od 11. do 14. julija tečaj o uporabi novih tehnologij pri arhiviranju in zagotavljanju dostopa do informacij o kulturni dediščini. Od 25. do 27. junija bo prav tako v Maastrichtu tečaj o novinarstvu na spletu, od 2. do 4. julija pa tečaj o raziskovalnem novinarstvu.

Od 31. avgusta do 2. septembra bo v Amsterdamu tečaj o potvarjanju informacij in realnosti z uporabo novih tehnologij.

Prijavnica za udeležbo na poletnih tečajih je dostopna na spletnih straneh www.amsu.edu. Poletna šola v Amsterdamu in Maastrichtu lahko pomaga udeležencem pri iskanju namestitve po ugodnih cenah.

nazaj