Goran Ivanović
Stara Mat’kurja - dobra juha
Skrbništvo nad strežljivo Mat’kurjo je prevzel Eon d.o.o.
utelešen v znamki »Eon« zaupa, temelji na virtualnem svetu interneta, vendar tudi na elektronskem poslovanju v realnem času. V postavitvi zaželene infrastrukture, ki mu omogoča nemoteno primarno dejavnost oziroma »komercialno usposobitev trgovčevih spletnih strani in njihovo on-line povezavo s finančnim okoljem« je pomembno mesto dobila ljuba Mat’kurja.

V kurniku slovenskega interneta frči perje, ker je stara Mat’kurja od avgusta pod perutjo Eona - podjetja, ki je prevzelo skrbništvo nad ponosom slovenskih internet pionirjev, spletnim imenikom »www.matkurja.com«. Primerjanje Eona z lisico ali sklicevanje na mojstra medijske potegavščine Joeya Skaggsa v primeru tihe transakcije Mat’kurje iz inkubatorja Jožefa Stefana (kjer ga je ogreval tudi denar vladnega urada za informiranje) in gnezdeca avtorske skupine Literal v člen verige sodobnega poslovnega sistema »perutnine Eon«, zahaja na sivocelična virtualna področja različnih interpretov. Dejstvo je, da Mat’kurja spet diha s polnimi pljuči in da »vsiljivi« Eon uporabnikom ponovno omogoča nemotno sprehajanje po najbolj znanem in spet vse bolj frekventnem slovenskem strežniku. Na njem je v zadnjem mesecu iskanje spet najhitrejše v Evropi (25 search requestov na sekundo), etnocentrični slovenski spletni brskači pa sedaj lahko bolj uživajo tudi v šumnikih in razvrščanju po slovenski abecedi.

V svetovnih internetovskih razmerah spremembe niso nič pretresljivega, vendar je to po nekaj sušnih letih prva bolj občutna posodobitev zastarele in od leta 1997 vidno podhranjene Mat’kurje. Strežnik www.matkurja.com, ki se je izvalil že pozabljenega novembra 1993, je bil takrat nadgradnja oziroma korak naprej pred razvpitim Yahoojem. Tudi po začetnem adrenalinskem posegu novega skrbnika se Mat’kurja ne more primerjati ne z zmogljivostjo, še posebno pa ne z delniško vrednostjo ameriškega top-pop strežnika, ki vrti okrog 9,5 mlrd dolarjev pričakovanega kapitala.

Po napovedih Zorana Thalerja, ki vodi Eon, lahko uporabniki domačega strežnika do konca leta pričakujejo nov server in podobne večje posodobitve. Med drugimi jih pripravlja druščina Literal, ki po besedah enega izmed postavljalcev domovinskega strežnika in »literala« Miša Alkalaja skrbno zbira ideje za dologoročni koncept prenavljanja referenčne Mat’kurje.

Nova verzija načrtuje spremembe v katalogizaciji, da bi bili prikazi bolj prilagojeni vsebini. Predvidene so možnosti, da vsak uporabnik sam spreminja opis dejavnosti, direktorij svojih strani, kot tudi izgradnjo ›kukija‹, ki bi usmerjal »what’s new« na eno samo področje. Predlogov je veliko več, pozornost pa je usmerjena predvsem na podatkovno strukturo in predvidevanje raznih možnosti, ki jih omogoča sodobno računalništvo. Finančno plat bo določil Eon. »Kratkoročnih načrtov komercijalizacije ni«, trdi Thaler, ki interes vidi dolgoročno, v večji uporabi interneta v gospodarstvu. Ta je sedaj omejen na približno 200 internetnih trgovcev, vendar po pisanju revije Manager Slovenijo v enem letu čaka eksplozija elektronskih trgovin, »saj več sto podjetij pripravlja internetno prodajo«. Tudi promocijska vloga države ostaja, čeprav posodobitev tega dela strežnika ni prioriteta novega skrbnika.

Zaradi avtorskih pravic na strežniku, ki jih nekomercialno lahko izkorišča samo Urad vlade za informiranje (UVI), bodo čez nekaj mesecov uporabniki »klikali« tudi po novih ikonah. Iz stare Mat’kurje bo gotovo nastala dobra juha. Vsi krožniki pa še niso razdeljeni.

nazaj