Goran Ivanović
Televizija na internetu
Free Speech Television že tri leta eskperimentira s televizijskim programom na internetu V ozadju televizijskega »show businessa« je seveda denar, v ameriškem primeru interes nekaj velikih korporacij, ki nadzirajo skorajda celotno severnoameriško in širšo televizijsko mrežo. Zato v programih za ameriške javnosti niso predstavljene različne ideje in perspektive. Predstavljanje tistih glasov in diskurzov, ki jih korporacijski mediji sistematično zanikajo, si je programsko zastavila ameriška skupnostna televizijska postaja Free Speech TV oziroma Televizija svobodnega govora.

TV svobodnega govora je začela oddajanje kot neprofitni medij leta 1996 v Boulderju, Kolorado v okviru lokalne javne kabelske televizije CATV 54. FSTV oddaja predvsem progresivne, angažirane, provokativne dokumentarne in socialne programe, animirane in eksperimentalne filme ali drame, praviloma dve uri tedensko. V posebnih tematskih ali specializiranih odddajah govorijo raziskovalni novinarji o globalnih temah, kot so kampanje za človekove pravice, varstvo okolja, delavske pravice in druge teme. Specialne programe in oddaje prevzema več kot 50 javnih kabelskih televizij v vseh večih ameriških mestih. FTSV jih brezplačno ponuja tudi ostalim nekomericalnim televizijskim postajam, vendar se te izogibajo sodelovanju s FSTV, ki je za ameriške standarde preveč radikalna. Kljub temu FSTV vsak teden spremlja približno 7 milijonov ameriških gospodinstev.

Na FSTV razmišljajo o mreži alternativnih televizijskih postaj in razvoju lastne postaje, ki bo potekal v dve smeri. S prihodom digitalne televizije se bo zvišala številka digitalnih tv kanalov, FSTV pa bo zaprosila za 24-urni program. Zaradi morebitne zavrnitve korporativnih družb, ki ne prenašajo kritike lastnih interesov, bo hkrati mobilizirala že vzpostavljeno bazo gledalcev, ki bodo pritiskali na kabelske operaterje in zahtevali poseben kanal.

Z oddajanjem po internetu FSTV že poskuša nadomestiti nezmožnost pristopa na več kabelskih in drugih nekomercialnih televizijskih postaj, kar je druga smer razvoja. Na začetku so obstoječi kabelski projekt enostavno postavili na internet v video formatu, vendar so se zaradi medijskih in tehnoloških razlik odločili poiskati poseben program za internet in so lani začeli politiko odprtega serverja, ki je nekakšna javna televizija za internet. S projektom interaktivne televizije, ki dovoljuje uporabnikom interneta, da sami urejajo vsebino oddaje, je FSTV mogoče še vedno edina na svetu. Televizija svobodnega govora vsekakor ponuja tudi rešitve, ne samo kritiko medijske globalizacije in vladajočega neoliberalizma.

Drugačnost lotevanja televizijskega medija, ki ga ponuja Free Speech Television, lahko preverite na internetu, če poiščete: www.freespeech.org . Če ste neodvisni televizijski, video ali filmski producent in imate svobodnogovoreči novinarski prispevek, eksperimentalni film ali video, ki je v nasprotju s logiko korporativnih ali državno-javnih medijev, je FSTV pravi naslov za vas. Njihova odprtost vas bo presenetila.

nazaj